Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vlajky k nakousnutí: Státní symboly stvořené z národních pokrmů

  • Při pohledu na tyto státní vlajky se nám doslova sbíhají sliny.
    28. ledna 2014 | 11:00

    Když se řekne Fracouzská kuchyně, představíte si víno a sýr. V případě Italské zase těstoviny a rajčata. Tuto ideu využili organizátoři Sydney International Food Festival a sestavili celkem sedmnáct národních vlajek s využitím tradičních pokrmů daného státu. Jak se vám líbí? A z jakého jídla byste udělali vlajku České republiky?

  • Velká Británie

    Velká Británie
    Autor: goodfoodmonth.com
    Stará dobrá matička Anglie (společně se Severním Irskem, Skotskem a Walesem) je zastoupena tradičním křehkým pečivem nazvaným scone. To se standardně podává k tradičnímu čaji o páté, společně se smetanou a džemem. Takže ani ty nesmí na vlajce chybět. Čaj už si ovšem musíte uvařit sami.
  • USA

    USA
    Autor: goodfoodmonth.com
    Z čeho jiného by měla být stvořená vlajka Spojených států amerických, než z fast foodu. Zapomeňte ovšem tentokrát na hamburgery, Ameriku reprezentuje hned sedmnáct hot-dogů s kečupem. Bílé hvězdy pak tvoří hořčice, bez které hod-dog prostě nemá smysl.
  • Austrálie

    Austrálie
    Autor: goodfoodmonth.com
    Austrálie byla dlouho Britskou kolonií, není proto divu, že kromě královny a britské vlajky si také částečně přisvojili základy britské kuchyně. Jejich vlajku tvoří zapečený masový koláč s výřezy hvězdiček a omáčka, kterou je vykreslena právě vlajka Spojeného království.
  • Řecko

    Řecko
    Autor: goodfoodmonth.com
    Feta a olivy! Co jiného by mohlo reprezentovat slunné Řecko?
  • Japonsko

    Japonsko
    Autor: goodfoodmonth.com
    I když zajímavých japonských jídel je celá řada, to, co jej charakterizuje nejvíc je samozřejmě sushi. Proto se uprostřed bílého talíře skvěle červená japonské slunce v podobě kopečku rýže a plátku syrového tuňáka.
  • Francie

    Francie
    Autor: goodfoodmonth.com
    Říká se, že nejlepší kuchyně je ta francouzská. Ať už s tím souhlasíte, nebo ne, nemůžete popřít, že francouzské víno a sýry jsou prostě delikátní a tradiční. Proto nesmí chybět ani na jejich vlajce. Modrou zastupuje nejlepší sýr s modrou plísní - roquefort, bílou zase plísňový brie. A víno je v tomto případě ještě před zpracováním, v podobě hroznových kuliček.
  • Španělsko

    Španělsko
    Autor: goodfoodmonth.com
    Ohniví Španělé nedají dopustit na svoji paelu - pokrm z rýže , zeleniny a darů moře. Právě rýže na paelu tedy tvoří žlutý střed jejich národní vlajky. Červené okraje pak nejsou z ničeho jiného, než z tradičního choriza, španělské uzeniny, kterou si zamiloval celý svět.
  • Indie

    Indie
    Autor: goodfoodmonth.com
    Těžko byste pro indickou kuchyni hledali typičtější koření, než sytě oranžovou směs zvanou kari. Ani to tedy nesmí chybět na jejich vlajce. Podávejte ho s rýží, zeleninou a arabským chlebem s kouzelným názvem Papadam. Přesně tak, jak vidíte na fotografii.
  • Itálie

    Itálie
    Autor: goodfoodmonth.com
    Je tolik pokrmů, které milují všude na světě a kterými se italská kuchyně právem chlubí. pro svoji vlajku ale zvolili ty nejtradičnější. Nesmí samozřejmě chybět těstoviny, v tomto případě zastoupené dlouhými, tenkými špagetami, doplněné lístky bazalky a cherry rajčátky.
  • Švýcarsko

    Švýcarsko
    Autor: goodfoodmonth.com
    Možná se vám zdá, že vidíte italské prosciutto crudo, ale ve skutečnosti je švýcarská vlajka složená z jejich vyhlášené šunky, která zraje jen tak, na studeném horském vzduchu. Bílý kříž pak nemůže reprezentovat nic jiného, než místní sýr s typickými dutinami - ementál.
  • Indonésie

    Indonésie
    Autor: goodfoodmonth.com
    Indonéská kuchyně, je stejně jako většina exotických pokrmů, velmi barevná a plná koření. Ta západosumatránská se pak vyznačuje také velkou zálibou v pálivém koření. Proto je indonéská vlajka složena z velmi pikantního kari a vařené rýže.
  • Turecko

    Turecko
    Autor: goodfoodmonth.com
    A od pálivého se posuneme ke sladkému, protože co se týče právě sladkých pokrmů, patří turecká kuchyně k těm nejbohatším na světě. Jejich vlajku proto tvoří dvě barvy tureckého medu - pochoutky z rýžové mouky, oříšků a ohromného množství cukru.
  • Thajsko

    Thajsko
    Autor: goodfoodmonth.com
    Když se řekne Thajsko, představíme si tyrkysové moře a palmy a samozřejmě thajskou kuchyni. Při pohledu na jejich vlajku se vám jistě začnou sbíhat sliny jako nám. Thajskému talíři vévodí modrý krab, obložený strouhaným kokosem a sladkou chilli omáčkou.
  • Brazílie

    Brazílie
    Autor: goodfoodmonth.com
    Slunnou Brazílii samozřejmě nemůže reprezentovat nic jiného, než šťavnaté citrusy v podobě zelených limetek. Doplněné o banánové listy, plátek ananasu a zralou marakuju tvoří dokonalý ovocný koktejl ve tvaru a barvách brazilské vlajky.
  • Jižní Korea

    Jižní Korea
    Autor: goodfoodmonth.com
    Další exotickou kuchyni přestavuje státní vlajka Jižní Koreje s tradičním pokrmem zvaným kimbap. Kimbap je v podstatě korejská obdoba japonského sushi - rolka z rýže a zeleniny obalená v mořské řase. Centrální motiv pak zobrazují dvě omáčky k namáčení.
  • Vietnam

    Vietnam
    Autor: goodfoodmonth.com
    Vietnamská kuchyně je v lecčems podobná thajské, ovšem Vietnamskou vlajku v tomto případě zastupuje podobný ovocný koktejl, jako tu brazilskou. Exotickým ovocem je ovšem rambutan - šťavnaté plody s ostny, ukrývající v sobě sladkou bílou dužinu a liči. Středovou hvězdu pak představuje karambola, známá také pod názvem čínská hvězdice.
  • Libanon

    Libanon
    Autor: goodfoodmonth.com
    Lavaš, fatoush a koriandr - tyto pokrmy tvoří libanonskou vlajku. Pokud nevíte, co zvukomalebné názvy označují, pak vězte že jde o kavkazský chléb, salát z různých druhů čerstvé zeleniny, primárně však rajčat a paprik a velmi aromatické koření, tvarem podobné naší petrželové nati.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.