Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Je libo Míšu, Kaktus nebo Raketu? Nejoblíbenější nanuky, na které nedáme dopustit!

24. června 2023 | 06:00

Tvarohové, čokoládové nebo ovocné mražené pochoutky na dřívku jsou hitem napříč generacemi a skvělým osvěžením pro malé i velké. Které z nich jsou ovšem nejoblíbenější? A víte, jak některé vznikly? Poznejte blíže svého zmrzlinového favorita.

Míša

Tvarohový Míša  obalený v čokoládě je už spousty let nejoblíbenějším nanukem a pamatují si ho i naše mámy a babičky. Je zde pro naše ledové potěšení totiž už přes padesát let! Vznikl v roce 1962 v továrně Laktos v pražských Vysočanech. Původně měl ale tvar kvádru o objemu 33 mililitrů. Vyráběl se z tučného tvarohu, cukru a smetany a byl zabalený v pergamenovém papíru s bílým ledním medvědem.

Na přelomu 60. a 70. let se přesunula výroba do Zdounek u Kroměříže, kde Míša získal podobu, v jaké ho známe dnes: dřívko, kakaová poleva a velikost 55 ml. Jeho tolik milovaná chuť zůstává stále stejná. Dnes si stále větší popularitu získávají další varianty. Míša se dá sehnat nejen v originální tvarohové, ale také v různých ovocných příchutích.

Raketa

Vodový a osvěžující nanuk ve tvaru rakety milují hlavně děti. Zatímco v devadesátkách se dal koupit po deseti kusech v nezapomenutelných žlutých autech plných zmrzlin Family Frost, dnes ho nabízí firma Prima. Oblíbená ovocná zmrzlina má  tři barvy a každá z nich ukrývá jiné ovoce. Červená je jahodová, oranžová je pomerančová a žlutá je citronová. Všechny tři mají ovocný podíl a obsahují jen přírodní barviva, což potěší hlavně maminky. 

Kaktus

Dalším oblíbeným vodovým nanukem, tentokrát v pichlavé polevě, je Kaktus. Vodová zmrzlina od firmy Nestlé je s citronovou a jahodovou příchutí, má tu zvláštnost, že je politá ještě navíc zelenou tukovou polevou. Seženete ji ale také jako produkt od jiné firmy i s tzv. práskajícím vrškem. 

Mrož

Spojením jahod a tvarohu vznikla unikátní česká zmrzlina, která se stala love brandem pro nejednu generaci. Historicky první Mrož spatřil světlo světa již v roce 1992. Jeho složení je pochopitelně tajné, ale hlavní surovinou jsou jahody. Ty tvoří více než 50 %. Chuť jahod je to nejdůležitější, proto do Mrože vybírají pouze některé odrůdy. Jahody musí být vyzrálé, sklizené v červnu a rychle zpracované. To aby zmrzlina neztrácela svou chuť a barvu. Dále zde nalezneme tvaroh, smetanu a cukr. Na co však nenarazíme, jsou barviva a aromata. Díky vysokému procentu ovoce není potřeba tyto náhražky používat.

A jak oblíbený Mrož vlastně vznikl? „Navázala jsem na tradici výroby ovocných nanuků v Opavě a vymyslela novou recepturu. Nanuk nevznikal v kuchyni u mě doma, ale ve firemní laboratoři. Asi tři týdny jsem si hrála se surovinami a zkoušela, jak je nejlépe připravit. Je to tvůrčí práce,“ říká autorka této zmrzliny Daleky Martiníková. Za 31 let se Mrož změnil hlavně na obale, nové je logo Mrože, změnou prošla i postavička samotného mrože a také již nenese označení Prima zmrzlinový ráj, ale Prima zmrzlina. Zmrzlina se stále vyrábí v Česku, konkrétně v Opavě, a má stále stejné složení. Jedinou změnou, pochopitelně k lepšímu, je kakao. To se nakupuje pouze od farmářů splňujících parametry certifikace Rainforest Alliance. Mrože můžete dnes koupit už i v několika variantách. Například jahodový v bílé polevě nebo meruňkový krém v kakaové polevě.

Ledňáček a Eskymo

Miláček mnoha generací. Ledňáčka s vanilkovou příchutí v kakaové polevě zná snad každý. Je to sice „zmrzlinový prcek“, na kterém si moc dlouho nepochutnáte, a mimo mrazák se rychle roztéká, ale pořád dobře chutná a koupíte ho také v kakaové variantě. Má také oblíbeného parťáka Eskymo, které je se svou kokosovou příchutí nepřekonatelné. 

Calipo

Vodová zmrzka, která sice není  klasicky na dřívku, ale v papírovém obale, je dodnes hodně populární. A hlavně v parném létě skvěle osvěží. Kromě klasické jahodové ji seženete v limetkové nebo colové variantě. Malý zádrhel vás čeká na začátku, kdy je potřeba kornout dobře rukama zahřát, aby se dřeň uvolnila od papíru, a pak je potřeba dát taky bacha, abyste celý obsah nevysunuli víc, než je potřeba, a neskončila tak celá dřeň na zemi. Většina fanoušků této zmrzliny se těší na konec, kdy se z kornoutku vypije slaďoučký zbytek, který se roztekl.

 

Autor: Alžběta Niebauerová, Prostě fenomén