Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Bezpečné nákupy: Bojíte se nakupovat v e-shopech?

Bezpečnější potvrzování plateb na internetu je tu. Zapomeňte na SMS a používejte mobilní aplikaci.
19. listopadu 2019 | 06:00

On-line nakupování se stále vyvíjí a banky nám nabízejí nové možnosti, jak peníze chránit.

Před koncem roku se obyčejně dostáváme do skluzů. Hodně času spolyká shánění a nakupování dárků a my si usnadňujeme život tím, že je opatřujeme na internetu. Jak to dělat opravdu jednoduše a bezpečně? Stáhněte si mobilní aplikaci. Asi jste zvyklá při placení prostřednictvím internetu na ověření přes SMS kód. To už ale nyní nemusí stačit. Směrnice Evropské unie teď nařizuje přísnější kontrolu. Ale nelekejte se, nám to život usnadní. Některé banky nabízejí ke stažení mobilní aplikaci, která vás propojí přímo s bankou bez toho, že byste musela komunikovat přes vašeho mobilního operátora, a tím se vystavovala riziku, že někdo stáhne vaše SMS zprávy a dostane se i k vašemu bankovnímu účtu.

NOVINKY SE TÝKAJÍ...

…nejen plateb na internetu či v mobilu, ale také při placení kartou v e-shopech nebo při platbách na terminálech v kamenných obchodech. Proto se vám může častěji stát, že i při menších částkách bude po vás vyžadován PIN nebo jiné ověření vaší platby.

PROČ TAKOVÉ OPATŘENÍ?

Banky díky mobilní aplikaci nabízejí bezpečnější a pohodlnější náhradu přihlašovacích a ověřovacích SMS. Při samotné platbě se vyhnete komunikaci přes mobilního operátora a spojíte se přímo s bankou. Esemesky totiž nechránily před virovými či malwarovými útoky. V ČR se třeba objevilo několik případů, kdy si klienti nevědomky nainstalovali infi kovanou aplikaci. Bez jejich vědomí pak došlo k odcizení přihlašovacích údajů pro vzdálený přístup k bankovnímu účtu. Přestože se vždy tyto malwarové útoky podařilo včas odhalit, ukázalo se, že SMS zprávy zkrátka představují z hlediska bezpečnosti velkou slabinu. Útočníci totiž měli přístup do SMS zpráv, které jsou nejčastějším druhým ověřovacím faktorem při placení na internetu.

JAK TO FUNGUJE?

Například největší tuzemská banka Česká spořitelna již více než rok nabízí ke stažení mobilní aplikaci George klíč. Ta umožňuje jednoduchým způsobem potvrzovat platby u obchodníků či na internetu a splňuje požadavek na takzvanou dvoufaktorovou ochranu. Klient má přidělený šestimístný PIN nebo může využívat biometrické potvrzování plateb pomocí otisku prstu či skenu obličeje.

VÝHODY APLIKACE GEORGE KLÍČ

  • Bezpečné řešení pro platby na internetu
  • Snadno se spojím s klientským centrem
  • Veškeré platby jsou pod kontrolou
  • Není potřeba přepisovat SMS zprávy
  • Podporuje využití biometrie

 

Autor: komerční prezentace
Video se připravuje ...