Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naučte dítě šetřit. Kolik peněz potřebuje školák?

9. září 2019 | 06:00

Prosperovat neznamená mít pořád víc, ale umět dobře nakládat s tím, co už mám. Tak dítěti zařiďte platební kartu, v důsledku ušetříte vy a vycházet s penězi se naučí i váš potomek.

Čím dříve budou mít děti zodpovědnost za vlastní rozpočet, tím méně je to v životě bude stát. To vám řekne každý fi nanční poradce. Odborník přes rodinné vztahy vám zase poví, že peníze jsou stále velké tabu. Kolik přesně vyděláváme a co se svými penězi děláme, nevědí leckdy naši partneři, rodiče, natož děti. Ale právě o penězích bychom se v rodině měli otevřeně bavit všichni. Jak jinak děti naučíte zdravému vztahu k nim? Vždyť z půlky jsou děti naše geny a z půlky to, co od nás odkoukají. A právě od kapesného můžete začít.

AŽ KDYŽ ZBUDE

Povyprávějte si s potomkem o tom, co s penězi, které ušetříte, děláte vy. Zbrkle lovíte ve slevách nebo měsíce po malých částkách šetříte na vytoužený kabát, mobil či zimní dovolenou? Buďte upřímná, to je ta nejlepší investice ze všech. Mluvte s potomkem o tom, na co právě máte a na co ne, na co šetříte a kde utrácíte. Pak si promluvte o kapesném, protože ani v tomto případě nejde o částku, ale o princip. Díky tomu, že dítě začne mít odpovědnost, byť za malý obnos, naučí se samo za sebe rozhodovat a taky si peněz víc vážit. A kdy s kapesným začít? Nejpozději po nástupu do školy.

PRAVIDELNĚ A BEZ PODMÍNEK

K rozhodnutí o tom, kdy s kapesným začít, může být i prozaičtější důvod – dítě se praktickými příklady snadněji naučí počítat. Předem je důležité se společně dohodnout, kolik si dítě představuje a na co peníze bude potřebovat. Dohodnutá částka má být pravidelná, bez podmínek, jak se dítě chová či jaké má známky. U menších dětí je dobře dávat kapesné na týden, v delších intervalech hospodaří hůře. Starším dětem dávejte už kapesné jednou měsíčně. Během základní školy je nutné vydání dětí kontrolovat. Od střední školy už dejte dítěti důvěru, ale občasné otázky „Jak vycházíš?, Stačí ti to?“ jsou namístě. Je to příležitost zjistit, jak si dítě vede.

Jak na kapesné Krok za krokem

  • Výše kapesného by měla být jasně dohodnutá a ze strany rodičů dodržená. Právě tím se dítě učí hospodařit a uvědomovat si hodnotu peněz.
  • Nedoporučuje se dítě připravit o kapesné například jako trest za špatné známky.
  • Rodiče by také neměli příliš zasahovat do toho, co si dítě koupí z peněz pro vlastní potřebu, pokud je to v rámci dohodnutých mezí.
  • Dítě musí samo přijít na to, co je zbytečná útrata. Je to dobrá příprava pro jeho budoucí život.
  • Předškolním dětem stačí peněženka nebo pokladnička, do níž si budou ukládat peníze, kterými byly obdarovány.
  • Pokud má nějaké velké přání (koupě lega), nebojte si říct o příspěvek z naspořených peněz. Dítě se učí, že věci i peníze mají nějakou hodnotu.
  • Na prvním stupni můžete týdenní kapesné navyšovat, třeba o 10 Kč, od druhého stupně pak dávejte kapesné dítěti jednou měsíčně.

IDEÁLNÍ VÝŠE KAPESNÉHO

Prvňákům ze začátku stačí pár korun týdně, ale postupně by se jim mělo kapesné navyšovat. Z lednového průzkumu České spořitelny mezi tisícovkou osmiletých až patnáctiletých dětí vyplynulo, že průměrné kapesné žáků na druhém stupni základních škol se pohybuje od 250 do 400 Kč.

NA RUKU, NEBO NA KONTO?

Nic nezkazíte, když dítě bude šetřit do prasátka, ale dětský účet a karta k němu má své nesporné výhody. Dítě se odmala učí odolávat slevám, lákadlům a „výhodným“ nákupům nejen v kamenných obchodech, ale i on-line. Například Česká spořitelna má nyní speciální akci „Přidáme dětem na kapesné“. Když teď dítěti založíte účet a pošlete na něj v každém z následujících pěti měsíců kapesné alespoň 50 Kč, přidá k nim spořitelna dalších 50 Kč. Dítě tak může získat až 300 Kč. Akce trvá do 15. října a je možné ji využít až do patnáctých narozenin dítěte. Za založení a vedení dětského účtu nic neplatíte, stejně jako za výběr z bankomatů České spořitelny.

Extra tip

Pokud nevyjde v měsíci, nikdy dítěti nepůjčujte z měsíce budoucího, vzkazují dětští psychologové. A pokud dítě touží po něčem nákladnějším, musí si na to ušetřit. Velké gesto, které děti ocení, pak je, když mu rodiče na vysněnou věc přidají.

DESKOVKY & HRY, které vám pomůžou

Monopoly a Dostihy a sázky naučily už nejednoho školáka přemýšlet o penězích. Ale co když má raději on-line hry?

Už existuje řada „finančnických“ on-line her, které se dají najít v češtině a ocení je i starší děti. Třeba při hře FINGR PLAY si děti vyzkoušejí, jak těžké je spravovat rodinný rozpočet. Jazykově zdatnější jedinci pak mohou zkusit rovnou anglické hry, třeba Financial Football.

Autor: komerční prezentace
Video se připravuje ...