Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Skandální mapa: Výzkum zveřejnil nejrasističtější státy v Evropě. Jak dopadla Česká republika?

20. května 2017 | 22:01

Rasismus je jednou ze smutných kapitol historie lidstva. Výzkum přinesl přehled, jak to s ním nyní v Evropě vypadá. Jak dodalo Česko?

Test rasismu, který se zaměřil na Evropu, ukázal, jak dopadly jednotlivé státy. Zpracovaná mapa vychází z výsledků testu implicitní asociace. Jde o psychologický test, jehož základem jsou lidské reakce. Měřený rasismus tedy vychází ze spontánních automatických reakcí lidí. Dokonce se nemusí ani projevovat v lidském chování.

Do projektu bylo zapojeno bezmála 300 tisíc dotazovaných Evropanů, tedy bělochů. Pracovníci z Harvardu shromažďovali údaje z let 2002 až 2015. Otázkou bylo, jak snadno si dokážou běloši spojit lidi s černou pletí s negativními myšlenkami. Na překvapivé výsledky se podívejte sami...

Modrou barvou jsou označeny státy, ve kterých je úroveň rasové zaujatosti nízká. Červené jsou pak země s vysokou zaujatostí vůči černochům. Mezi ně, jak je z mapy a jejích výřezů patrné, se řadí i Česká republika a další východoevropské státy, kde je skóre vskutku vysoké. To je alarmující závěr!

VIDEO NAJDETE ZDE. STAČÍ KLIKNOUT>>

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...