Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

7 tipů jak pečovat o nové plavky, aby vám dlouho vydržely

  • Aby vám plavky vydržely krásné déle než jednu sezónu, musíte se o ně dobře starat.
    28. června 2014 | 09:00

    Nové plavky jsou úžasné - nejen že nám perfektně sedí, ale také mají zářivé a syté barvy. Pokud chcete, aby vám takové vydržely co nejdéle, budete se o ně muset starat tak, jak si jejich speciální materiál zaslouží. Proto vám přinášíme 10 tipů, jak se o plavky starat, aby vám vydržely krásné déle, než jen tuto sezónu.

  • Před prvním použitím

    Abyste co nejvíc omezili blednutí barev, vymáchejte plavky před prvním použitím v octové lázni, která neponičí tkaniny, ale "ustálí" barvy, takže jim pomůže zůstat déle syté a zářivé.

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Napusťte umyvadlo vlažnou vodou a přidejte do něj lžíci jablečného nebo bílého vinného octa. Namočte do roztoku plavky a nechte ocet působit zhruba 30 minut. Poté plavky jemně promasírujte prsty a vytáhněte. Plavky neždímejte! Jen je lehce vymačkejte a přebytečnou tekutinu odstraňte zamotáním do froté ručníku.

     

    Nechejte uschnout na dobře větraném místě. Ideálně například rozložené na sušáku. Plavky nevěště na šňůry, ani je nevystavujte přímým slunečním paprskům.

  • Zjistěte si materiál

    Plavky, které maskují bříško, vel. až 46, FF, 469 Kč.
    Autor: archiv firem
    Plavky jsou většinou vyrobeny ze směsi materiálů, aby vám poskytovaly ty nejlepší vlastnosti - skvěle padly a přitom byly funkční a vypadaly dobře. Vědět, z čeho jsou vaše plavky vyrobené vám napoví, jakým způsobem je o ně potřeba pečovat. Některé materiály bývají totiž náchylnější k poškození, než jiné.

     

    Bavlna


    Většinou se při výrobě plavek používá v kombinaci se spandexem nebo polyesterem. Obsah bavlny v plavkách znamená, že mohou mít sice módnější vzhled, ale snadněji se vytahají a ve styku s chlórem, kterým se dezinfikuje voda v bazénech a na koupalištích, mají velmi malou výdrž.

     

    Nylon


    Materiál, že kterého se plavky vyrábějí nejčastěji. Je odolný, pevný, velmi lehký a dokonale sedne na tělo. Bohužel je ale náchylný na poškození přímým slunečním světlem a mechanické odření.

     

    Polyester


    Má stejné elastické vlastnosti jako nylon, ale není tak pevný a lehký. Má velmi dobré odolné vlastnosti proti chlóru a soli. Navíc mu nevadí vyšší teploty, takže je vhodný do vířivek a termálních bazénů.

     

    Spandex nebo lycra


    Velmi elastický materiál, který dokonale sedne je právě pro tyto své vlastnosti velmi často využívaný při výrobě plavek pro profesionální plavce. Na druhou stranu je ale velmi náchylný na vliv chloru a soli, jejichž působením ztrácí svoji elasticitu.

  • Vymáchejte je hned

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Největší vliv na výdrž plavek má to, jak se o ně staráte bezprostředně po jejich použití. Ihned po koupání, ale i po pouhém opalování byste měli plavky vymáchat ve studené vodě. Sůl, chlór, opalovací přípravky, pot, plážový písek a kamínky narušují elastická vlákna v plavkách, proto byste je měli odstranit co nejrychleji.

     

    Pokud jste u moře nebo na koupališti celý den, je ideální plavky vymáchat po každém plavání před tím, než se jdete opalovat. Kombinace chemického působení chlóru nebo soli a slunečních paprsků totiž plavkám škodí nejvíc.

  • Ruční praní

    Většina odborníků doporučuje prát plavky v ruce na konci každého dne, kdy jste je používali.

     

    Lindex Tankini, 599 Kč, koupíte na www.lindex.cz
    Autor: archiv firem
    Naplňte umyvadlo studenou vodou a přidejte malé množství tekutého pracího prostředku určeného pro ruční praní. Vložte plavky, nechejte je 15 minut namočené a poté lehce promněte mezi prsty, abyste z nich dostaly všechny chemikálie a špínu. Na závěr je důkladně propláchněte a vymáchejte ve studené vodě, dokud nepoteče úplně čistá.

     

    Plavky nikdy neždímejte!

  • Praní v pračce

    Obecně se sice praní plavek v pračce sice nedoporučuje, na druhou stranu ale někteří odborníci říkají, že ruční praní nedokáže nečistoty ze soli, písku a opalovacích přípravků dostat z vláken plavek nikdy tak dokonale, jako právě praní v pračce. Zhruba každé páté praní proto plavkám můžete dopřát tuto formu "očisty".

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Při každém praní v pračce vložte plavky do speciálního sáčku na praní jemného prádla.Zabráníte tak poškození pevných částí, jako jsou jezdce ramínek, nebo kostice z vyztužených plavek a také tomu, že se plavky zamotají do jiného prádla.

     

    Plavky perte zásadně s ručníky, které jsou dostatečně velké a měkké, aby plavky ochránily i v bubnu pračky. Volte vždy co nejjemnější prací program při studených teplotách a vždy jen s tekutým pracím prostředkem. Nikdy nepřidávejte aviváž!

  • Sušení

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud nechcete, aby plavky ztratily tvar nebo se jim potrhala vlákna, nikdy je neždímejte. Přebytečnou vlhkost z plavek odstraňte tak, že je zarolujete do ručníku a jemně promačkáte. Takto je také přenášejte z bazénu či od moře domů nebo do hotelu. Plavky se v igelitovém sáčku rychle zapaří a rychle se v nich začnou množit bakterie.

     

    Ihned po příchodu domů proto plavky vytáhněte a umístěte někam, kde budou dobře větrat. Nedoporučuje se plavky věšet na šňůru, protože by se mohly gravitací a vodou nepříjemně vytáhnout. Stejně tak je dobré plavky při sušení nevystavovat přímým slunečním paprskům. Plavky také nesušte v sušičce nebo dokonce fénem. Ideální je rozložit je například na sušák a nechat přirozeně uschnout.

  • Tipy při nošení

    • ...
      Autor: Shutterstock.com
      Osprchujte se před tím, než si plavky oblečete. Zabráníte tak ničení plavek od potu, parfémů, tělového mléka, antiperspirantu a podobně.
    • Namočte plavky před tím, než jdete do bazénu. Absorbují tak do sebe méně chlorované vody a méně se ničí.
    • Vyhněte se sezení na drsných materiálech, jako jsou kameny, písek nebo beton. Jejich povrch totiž plavky mechanicky ničí. Vždy si proto pod sebe dejte ručník a to i v případě, že sedíte například na dřevěných lavičkách.
Autor: brig
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...