6 triků, jak vyšlehat ten nejlepší sníh z bílků
Při pečení moučníků se bez něj neobejdete. Připravit ale opravdu pevný a dokonalý sníh je doslova alchymie. Díky našim radám se vám to ale podaří! A pamatujte si, že čím budete mít sníh tužší, tím bude váš koláč lepší a kypřejší.
Chlad
VajíčkaAutor: Shutterstock.comTrik profesionálů:
Cukráři doporučují bílky oddělit večer, nechat je v zakryté nádobě do druhého dne odležet a šlehat až druhý den.Pozor na žloutky
Špinavé ruce jsou již minulostíAutor: profimedia.czNáš tip:
Pokud víte, že žloutky ten den nevyužijete, vyzkoušejte osvědčený trik. Na obou koncích vajíčka udělejte silnou jehlicí dírky. Vejce postavte na malý hrneček nebo sklenici, a nechte bílek zvolna vytékat. Celý žloutek pak zůstane ve skořápce. Dírky ve vejci zalepte, žloutek tak v lednici můžete uchovat po několik dní.Dbejte na
Našlehejte dokonalý sníhAutor: Shutterstock.comNáš tip:
Nádobu, ve které budete bílky šlehat, předem vypláchněte octovou vodou. Ta ji odmastí.Trik profesionálů:
Cukráři doporučují vytřít mísu před šleháním citrónem.Užiteční pomocníci
VajíčkaAutor: archivTrik našich babiček:
Aby byl úspěch zaručen, přidejte k bílkům špetku soli nebo několik kapek citronové šťávy. Krystalky soli rozbíjejí bubliny ve sněhu na drobnější, takže sníh bude pevnější.Na cukru záleží
...Autor: ShutterstockDůležitý je i způsob přidávání cukru. Na začátku šlehání přidejte jen půl dávky cukru. Když jsou bílky ušlehané tak, aby při zvednutí metly zůstávaly na povrchu sněhu špičky, začněte za stálého šlehání tenkým pramínkem přisypávat zbylý krupicový cukr. Sníh napřed trochu zřídne, ale postupně se zase vyšlehá do tuha.
Náš tip:
Cukr nikdy nedávejte odhadem, odvažte ho přesně podle předpisu. Pokud děláte sněhové pečivo, je ideální dávkování 70–100 g cukru na jeden bílek.Robot nebo ruční šlehač?
1. Z oddělených bílků vypracujte ve velké míse šlehačem pevný sníh a postupně po lžících do něj zapracujte moučkový cukrAutor: Hobbymanie.tvPokud používáte ruční elektrický šlehač, začněte na střední výkon a rychlost přidávejte plynule a postupně. Bílky musíte šlehat bez přestání, až na požadovanou hustotu, jinak zvodnatí a už je neušleháte.
Náš tip:
Sníh je správně ušlehán, když po vytažení metly zůstanou stát vytažené špičky a neohýbají se. Také můžete nádobu, ve které sníh šleháte, obrátit dnem vzhůru, pokud v ní sníh zůstane "pevně sedět", aniž by se pohnul, je správně ušlehaný. Další šlehání je již zbytečné a škodlivé. Přešlehaný sníh rychle vlhne a potom špatně "kypří" pokrm.