Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Voda k vínu? Ano! Předejdete kocovině a lépe si ho vychutnáte

Myslete na to, že k jedné sklence vína je ideální vypít v poměru dvakrát více vody. Ta vám pomůže rychleji odbourávat etanol a udrží vás déle čilou a plnou energie.
14. listopadu 2013 | 10:00

Zajdete si ráda na sklenku vína nebo střiku? Čeká vás příjemný večer s kamarádkami a přemýšlíte, co si dáte k pití? Nezapomínejte na správný pitný režim.

Odpočiňte si od každodenních starostí a rozmazlete se skleničkou kvalitního vína. Není na tom nic špatného. Tedy v případě, že uděláte radost nejen své duši, ale také tělu. Jak? Ke každé sklence vína si nezapomeňte dopřát i sklenici pramenité nebo minerální vody.

Dobré víno je ideální společník pro večery s přáteli, k chutnému jídlu i jen tak pro radost. A nemusíte být zrovna profesionální sommeliérka, abyste si ho dokázala patřičně vychutnat. Máte ráda červené, bílé, růžové? Nebo si raději dáte vinný střik či sekt? Nezapomínejte na pravidelné doplňování kvalitní vody. Myslete na to, že k jedné sklence vína je ideální vypít v poměru dvakrát více vody. Ta vám pomůže rychleji odbourávat etanol a udrží vás déle čilou a plnou energie. A pokud se ráno necítíte úplně fit, dejte si pro změnu skleničku minerálky, ideálně s vyšším obsahem hořčíku.

...
Autor: Shutterstock
Řekněte ne cukru

Raději se vyhněte sladkým ochuceným limonádám. Nejenže vám můžou nepříjemně zkreslit chuť vína, ale pokud bojujete s nějakým kilem navíc, rozhodně je lepší se cukrů vyvarovat. Večer si budete moct užít bez výčitek svědomí. Ideálně si k vínu objednejte pramenitou vodu bez příchuti, která nezanechává v ústech žádnou nežádoucí chuť a zároveň neutralizuje chuťové pohárky.

„Pití vody k vínu je důležité jednak ze zdravotních důvodů, ale také z důvodů chuťových. Voda pomáhá regenerovat chuťové buňky a také vyrovná případný přechod mezi jednotlivými víny nebo vínem a pokrmem,“ říká Branko Černý, sommeliér a držitel mezinárodního degustátorského osvědčení.

Nezapomeňte na dostatečné množství tekutin
Autor: profimedia.cz
Vsaďte na kvalitní balenou vodu

Jak vybrat správnou? Je to stejně důležité jako výběr samotného vína. Dnes vám většina profesionálních sommeliérů dokáže říct, ke kterému vínu se hodí jaká voda. Pramenitou vodou bez příchuti nic nezkazíte a s minerálními vodami si můžete nechat poradit.

Branko Černý vysvětluje: „Voda by měla být chuťovým doplňkem vína, nikoli jeho zabijákem. Bohužel ne vždy je dostupným zdrojem lesní křišťálová studánka, a tak najdeme v různých vodách nejrůznější nepříjemné příchutě, stopy chloru a dalších prvků. Nemáme-li tedy za domem onu studánku, bude mnohem jistější volit kvalitní a ověřenou pramenitou vodu balenou.“

Autor: sim
Video se připravuje ...