Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prokoukněte jeho lži: Prozradí ho vlastní tělo

Lháře můžete poznat, stačí se jen pozorně dívat.
25. září 2013 | 09:07

Kdo říká, že nikdy nelhal, ten lže. Lež, ať už je milosrdná nebo naopak zákeřná, malá nebo velká, k našemu životu patří. Dá se vůbec poznat, že vám někdo neříká pravdu? Věřte, že dá a lháře prozradí jeho vlastní tělo.

Naslouchejte jeho hlasu

Přijde pozdě a jeho výmluva se vám zdá prapodivná? Věnujte pozornost jeho hlasu, právě z něj můžete poznat, jestli mluví pravdu nebo ne. Lidský hlas je totiž zajímavý nástroj, který na lživé informace reaguje změnou svojí tóniny, která je o poznání vyšší než jindy.

Prozradí ho zpráva

Měli jste mít schůzku, ale pět minut před tím vám přišla zpráva, že nedorazí? Podle slov, které ve zprávě použil můžete rozpoznat, jestli píše pravdu. Podle profesora Davida Skillicorna z Královské University v Kingstonu, který se specializuje na rozpoznávání lhářů, mohou použitá slova v textu prozradit mnohem více, než si myslíte. Lháři podle odborníka častěji používají slovní spojení „jsem unavený“, „dnes jsem toho měl opravdu hodně a už se necítím dobře“ podobné. Vyjadřují tím vlastně vnitřní stud za svou lež a pro vás by to měl být výstražný signál, že něco není v pořádku.

Lhář
Autor: Shutterstock.com
Oční kontakt

Ne nadarmo se říká, že oči jsou oknem duše. Ani zkušený lhář neovlivní pohyb svých očí, které jej mohou prozradit. Lháři se často nepřirozeně dlouho a bez mrknutí oka dívají druhému člověku do očí, jako by se mu svou „pravdu“ snažili vpálit do mozku. Při lži si navíc můžete všimnout pohledu očí nahoru a doleva, které poukazují na to, že mozek právě tvoří nová fakta.

Lhář
Autor: Shutterstock.com
Prozradí jej ruce

„Lhacích“ gest si často můžete všimnout i v televizi, při různých politických diskuzích. Takový lhář si často nevědomky mne ukazováčkem oko nebo oční okolí. Takové gesto slouží jako záminka, aby člověk mohl odvrátit pohled a nemusel se dívat druhému přímo do očí. Stejně tak si nepoctivci často během mluvy mnou nos, snad tak kontrolují, jestli jim stejně jako Pinochiovi neroste. Pokud mluvíte s lhářem, je nepravděpodobné, že vám během řeči ukáže své dlaně, nechce se totiž před vámi odhalit.

Nestíhá palbu otázek

Jestli chcete chytit lháře při činu, nesmíte mu dát prostor pro tvoření vlastní pravdy. Budete tedy muset vypustit kulometnou ráži otázek a občas stočit hovor jiným směrem. Lhář má totiž většinou přesně nalinkovanou a naučenou řeč, když se jej ale zeptáte na něco úplně jiného, zakoktá se, odvrátí oči a je v koncích.

Video se připravuje ...