Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

6 ženských autorek, které byste si měla přečíst

  • Tyhle knihy byste si měla přečíst
    28. dubna 2013 | 06:00

    Možná jste v poslední době slyšeli o ženě jménem Sheryl Sandberg a její knize s názvem Lean in. I když se někteří snaží tuto knihu bagatelizovat, podle nás je na čase, abychom jí vzdali hold. A stejně tak i několika dalším.

  • Simone de Beauvoir : Druhé pohlaví

    Druhé pohlaví
    Autor: archiv

    Jedna z nejznámějších knih stoupenkyně francouzského existencialismu Simone de Beauvoir sehrála významnou roli při utváření emancipačního hnutí v západní Evropě na přelomu 60. a 70. let. Kniha pojednávající o psychologii a postavení ženy se dnes řadí mezi stěžejní feministická díla. Autorka v ní kritizuje fakt, že v minulosti byly ženy považovány za něco nenormálního, zatímco muž byl ideálem.

    Snaží se dokázat, že takové myšlení je špatné, neboť implikuje, že ženy jsou nějakou odchylkou od normálu a normalitu by se měly snažit napodobovat. Za zmínku stojí i fakt, že přestože byla vydána v roce 1949, tedy před více než šedesáti lety, jsou některé úvahy a problémy, na které poukazuje, až překvapivě aktuální.

  • Caitlin Moran: Jak být ženou

    Jak být ženou
    Autor: archiv

    Nikdy v minulosti nebylo lepší být ženou. Máme volební právo, antikoncepční pilulky a neupálili nás od roku 1727 jako čarodějnice. Ale přece jen zbývá položit pár rýpavých otázek...

    Proč se od nás čeká, že budeme chodit na brazilskou depilaci? Měla byste zajít na botox? Je pravda, že nás muži ve skrytu nenávidí? Jak nazývat svou vagínu? Proč bolí nosit podprsenku? A proč se vás všichni ptají, kdy už budete mít dítě?

    Na tyto a další otázky odpovídá „průvodce současné ženy“ s názvem Jak být ženou. Strhující monolog britské novinářky a spisovatelky Caitlin Moran. Zčásti memoár a zčásti patetická tiráda. Kniha stojí na tezi: Poučte se z mých chyb, a že jich bylo.

    Jadrný humor, skvělé a výstižné bonmoty a metafory. To vše předurčuje knize úspěch. Za knihu Jak být ženou získala autorka v roce 2011 cenu National Book Awards v sekci Popular non-fiction book.

  • Sheryl Sandberg: Lean In

    Lean in
    Autor: archiv

    Zeptejte se většiny žen, zda mají právo na rovnost v práci a odpovědí bude hlasité ano, ale zeptejte se stejné ženy, zda si zažádala o zvýšení platu, povýšení nebo stejnou odměnu za práci, jakou dostává kolega mužského pohlaví, a většina jen sklopí zrak. Ze statistik vyplývá, že z 197 hlav států, je jen 22 žen. Ženy zaujímají jen 20 procent křesel v parlamentech na celém světě a ve světě velkého byznysu. Pouhých 18 z žebříčku Fortune 500 ředitelů jsou ženy.

    Jednou z nich je i Sheryl Sandberg, současná provozní ředitelka společnosti Facebook, která seve své knize Lean In zabývá rovnováhou mužů a žen v zaměstnáních, jejich úspěchu a dosahování cílů. Autorka čerpá z vlastních zkušeností. Poukazuje na to, co ženy mohou pro sebe udělat, i malé změny v jejich životě totiž mohou mít vliv na věci velké. Kniha vyzývá ke konverzaci o tom, čeho jsou ženy opravdu schopny a snaží se motivovat k vytvoření rovných šancí.

  • Sylvia Plath: Pod skleněným zvonem

    Pod skleněným zvonem
    Autor: archiv

    Legendární román z roku 1953 The Bell Jar (v češtině Pod skleněným zvonem) je poloautobiografickým dílem Sylvie Plath, americké spisovatelky, autorky románů a krátkých povídek, básnířky a esejistky. Popisuje v něm svůj zápas s klinickou depresí, zmatkem v sobě a celoživotní neschopností vyrovnat se se smrtí otce, která ji velmi zasáhla. Líčí svůj pobyt v psychiatrické léčbě a návratu do normálního života. Smutný a tragický příběh je napsaný stručným, věcným, sebeironickým až cynickým stylem. 

  • Naomi Wolf: Mýtus krásy

    Mýtus krásy
    Autor: archiv

    Kniha Mýtus krásy od americké feministky Naomi Wolf, která vyšla v USA v roce 1991 se stala ústřední platformou feministické kritiky společenského ideálu ženské krásy. Rozpoutala odbornou diskusi o ideálu lidské krásy mezi sociology, biology, kulturními antropology a filosofy.

    Mýtus krásy spočívá podle Wolfové ve vytvoření fyzického standardu ženskosti, kterého lze jen obtížně dosáhnout a který je vydáván za něco přirozeného a společného všem lidem. Tvrdí, že ideál ženské krásy je mýtem, tj. sociální konstrukcí, za níž stojí muži a že tento mýtus začal pronikat do povědomí příslušníků vyspělých západních států během průmyslové revoluce, která umožnila prostřednictvím masové informační technologie hromadnou výrobu a distribuci fotografi ckých a filmových
    obrazů, které se staly hlavním materiálním nosičem představy o ženské kráse. Příčinou vzniku mýtu krásy je podle Wolfové obava mužů o své vlastní dominantní společenské postavení, které je ohroženo postupující emancipací žen ve vzdělání, politice, zaměstnání a domácnosti. Mýtus krásy je podle Wolfové poslední a největší překážkou, která stojí ženám na cestě za jejich osvobozením od kulturního a ekonomického útlaku. 

  • Betty Friedan: Ženská mystika

    Ženská mystika
    Autor: archiv

    Ženská mystika patří k těm dílům, které se nesmazatelně zapsaly do dějin západního myšlení. Betty Friedan významně ovlivnila vývoj ženské otázky a její kniha se tak stala zásadním dílem feministické literatury. Čtivě psaná kniha přišla ve chvíli, kdy se americká společnost začala ocitat v problémech, jejíž příčiny a důsledky nedokázala správně odhalit a interpretovat. Na první pohled je totiž vše v pořádku. Mnoho žen se však ve svém nitru potýká s nespokojeností, s neurózami a psychickými problémy vyvěrajícími z nedostatečné sebeúcty.

    Jedním z impulsů k napsání této práce byla pro Friedanovou sebereflexe vlastního života a myšlení a zjištění, že podobné pochyby a neuspokojení ze způsobu žití a místa ve společnosti nezažívá sama. Bylo cítit, že je něco ve vzduchu, co trápí mnoho žen. Není to však zatím pojmenované a ženy toto své nepojmenované trápení chápou jako vlastní selhání a nikoli jako „vadu“ společenských vzorů a norem. Betty Friedan tak rozpoutala druhou vlnu feminismu.

Klíčová slova:  knihy, čtení
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...