Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ušetřete na topení. Víme, jak na to!

Víme, jak už nikdy nemusíte mrznout. Zatopte si a ušetřete!
18. listopadu 2012 | 06:00

Venku přituhuje a všichni začínají topit. Bojíte se ale, že se vám teplo prodraží? Máme pro vás skvělé tipy a rady, takže se už nemusíte bát, že vám bude v zimě zima!

Rychle a bez nákladů

Každý stupeň teploty v místnosti dolů může znamenat úsporu až 6 % energie. V topné sezóně větrejte krátce a intenzivně (3× až 4× za den na 10 -15 min.), teplotu v jednotlivých místnostech regulujte pomocí termostatických ventilů.

V některých místnostech domu nebo bytu se může někdy třeba jen temperovat. Pravidelně odvzdušňujte tepelnou soustavu. Omezte úniky tepla, dbejte na kvalitní izolaci oken, střechy, termofasádu. Nezakrývejte zdroje tepla (radiátory).

Ušetřete na elektřině

Spotřeba energie na vytápění a ohřev vody činí v celkovém účtu domácnosti tu největší položku. Při přechodu na přímotopné elektrické vytápění získávají všichni zákazníci výhodu v podobě 20 hodin nízkého tarifu denně. Při využití tepelného čerpadla je to dokonce 22 hodin. To znamená, že pro většinu provozu mohou domácnosti využívat nízkého tarifu. Sleva tak představuje přibližně 40 % z nákladů na ostatní spotřebu energie.

Ušetřete na teplé vodě

Při ohřevu vody nepřekračujte teplotu  55 °C, jinak dochází k tvorbě vodního kamene a tím k nárůstu spotřeby elektřiny a snížení životnosti ohřívače; na bojleru je tato ekonomická hranice obvykle označena „E“. Nahraďte koupání ve vaně sprchováním (vana – spotřeba vody 180 litrů/9,5 kWh na ohřev, sprcha – spotřeba vody 50 litrů/3,5 kWh na ohřev).

Autor: ema
Video se připravuje ...