Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyberte si svoji nejlepší čokoládu

Čokoláda obsahuje serotonin, nazývaný hormon štěstí
13. listopadu 2009 | 05:00

Byl by hřích zanevřít na čokoládu jen proto, že pár mudrců na ni svedlo přibírání na váze. Tato pochoutka v sobě skrývá mnoho prospěšného.

Něco takového se může stát jen lidem, kteří si neumí vybrat tu správnou – ne všechny kusy zabalené ve staniolu vám přivodí šok na váze. Naopak! Čokoláda je zdravá.

Když se naučíte rozeznat kvalitu od odpadu, přestanou vás trápit výčitky svědomí. Vždyť už v době jejího příchodu do Evropy byl čokoládový nápoj považován za lék. Osobní lékař španělského krále Filipa II. ho doporučoval proti horečce, bolestem žaludku a na ochlazení těla v horkém počasí. Čokoláda se dokonce dostala do francouzského lékopisu a lékárníci z ní vyráběli pastilky, které prodávali na zlepšení nálady a trávení.

Zdravá horká čokoláda
Autor: healthcare4me.net


Zákazníci si je mohli koupit buď čisté, nebo s přísadami jako vanilka, černé koření či hřebíček. Nejnovější vědecké výzkumy ukázaly, že starověcí lekaři nebyli mimo a kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa si zaslouží naši úctu. Zapomeňte tedy na všechna negativa, která jste dosud četli a slyšeli, protože čokoláda:

Zlepšuje náladu
Čokoláda navozuje příjemné pocity, zmírňuje úzkost a je tím nejlepším antidepresivem na světě. Obsahuje fenyletylamin (blízký příbuzný amfetamínu), který zvyšuje pozornost, podporuje aktivitu a zmírňuje depresi. Náhlé zvýšení této látky v těle nastává například při orgasmu nebo zamilování.

Nezpůsobuje akné
Příčina vzniku akné není dodnes známá. Většina lékařů se přiklání k názoru, že za nečistou pleť jsou odpovědné hormonální změny a bakterie okupující naši pokožku. Tvorbu vyrážek po rozplynutí tmavé kostičky na jazyku ještě žádný výzkum neprokázal.

 

Archív
Autor: Archív

Je zdrojem antioxidantů
Antioxidanty mají podobnou náplň práce jako odborníci na likvidaci min: ničí volné radikály, které jsou odpovědné za předčasné stárnutí a rozpad buněk. V čokoládě se sešli specialisté na miny té nejvyšší kvality – obsahuje stejné flavonoidy jako opěvované červené víno a zelený čaj. Díky tomu snižuje riziko vzniku infarktu i rakoviny, chrání mozkovou tkáň, má protizánětlivé účinky a je účinná i proti alergiím. Výzkumy potvrdily, že v šálku horké čokolády vyrobené z kvalitního kakaa je dvakrát víc antioxidantů než v poháru červeného moku a čtyřikrát víc než v zeleném čaji.

Obsahuje množstvo minerálů
Stogramová tabulka horké čokolády nás dokáže zásobit následujícím procentem doporučené denní dávky minerálů: 33 % hořčíku, 30 % fosforu, 27 % draslíku, 25 % mědi, 20 % železa, 13 % vápníku. Jednoduše úžasné! Přesto vám nedoporučujeme sníst tři velké tabulky a doufat, že tělo dostalo svoji denní porci hořčíku a fosforu. Raději se neptejte proč...

Má stimulující účinky
Kakao obsahuje dvě látky, které vás proberou – kofein a teobromin. Když náhodou zaslechnete větu, že kofein je špatný, nedejte se zmást, protože malé množství má příznivé účinky: zvyšuje bdělost a oddaluje únavu. Odborníci schvalují až dva šálky kávy denně. Protože v čokoládě je obsah kofeinu zanedbatelný, není se čeho obávat. Abyste pocítili stejné účinky jako po vypití jedné kávy, museli byste sníst až 100 gramů tmavé tabulky najednou. A pokud jde o teobromin, v čokoládě je ho čtyřikrát víc než kofeinu. Naštěstí je pro organismus prospěšný: stimuluje nervový systém a podporuje svalový výkon.

Už jen vyslovení slova čokoláda ve většině lidí vyvolává příjemný pocit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM


Nepřiberete po ní (v rozumném množství)
Pneumatiky vznikají jedině tehdy, když příjem energie převýší výdej. Není tedy fér svalovat to na čokoládu. Pokud budete aktivní, můžete jíst s mírou čokoládu i všechno, na co máte chuť. Důležité je dodržovat následující pravidlo: čokoládu nemíchejte s jinými chody a dejte si ji vždy sólo. V čase mezi jídly jsou chuťové pohárky citlivější, člověk má z čokolády větší požitek a neschroupe jí tolik. Neplatí to však v případě přeslazené mléčné tabulky - nejhůře s nějakou náplní - cukr zablokuje „vnitřní regulátor“ a vyvolá chuť na další kostku.

Ukrývá zdravé tuky
Kakaové boby obsahují kakaové máslo, které patří – podobně jako olivový olej – k ´dobrým´ tukům. V sto gramech 70 % čokolády bývá okolo 40 gramů tuků, přičemž jen nepatrné množství z nich můžeme zařadit mezi nezdravé. I výsledky studii ukázali, že zdraví prospěšné tuky jsou v absolutní převaze nad zatracovanými. Závěr? Čokoláda snižuje hladinu ´zlého´ cholesterolu a pomáhá chránit srdce.

Prospívá zubům

Za pokažený chrup mohou bakterie, které se množí v zubním povlaku při nedostatečné ústní hygieně. Mnoho lidí si spojuje čokoládu s kazy, protože obsahuje cukr, teda ideální potravu pro bakterie. Podle výzkumů však neexistuje přímá souvislost mezi konzumací čokolády a děravým chrupem. Právě naopak, kvalitní čokoláda zubům prospívá, protože kakao obsahuje fluór a kakaové máslo vytváří na zubech ochrannou vrstvu, která bráni potvorám zaútočit. Toto tvrzení však platí tím méně, čím je čokoláda sladší.

Není návyková
Neodolatelná chuť na čokoládu je ve skutečnosti zamaskovaná touha po cukru a toho je v lacinějších druzích požehnaně. Cukr je droga, na které vzniká závislost, a neměli byste si ho plést s nevinným kakaem. Když vyzkoušíte tmavší druhy tabulek s nižším obsahem cukru, nutkání zhltnout vagón čokolády se vytratí a bude vám stačit i jeden či dva dílky.

Čokoládu s vysokým obsahem kakaa si může dopřát každý.
Autor: archiv BPŽ


SPRÁVNA VOLBA


Staňte se znalci a vyberte si to nejlepší, co trh nabízí...

1. Cukr má v čokoládě úlohu zla – zapamatujte si to jednou a provždy. Čím méně kakaa, tím víc bílých krystalků a nezdravější tabulka, takže pod 60 % ani nechoďte. Jestli považujete cukrovinky, jako plněné tyčinky, bílá čokoláda, poleva na keksech či různé bonbóny za čokoládu, potom jste pravou čokoládu ještě nikdy nejedli!

Libido povzbudí i oblíbená čokoláda.
Autor: Michal Protivanský


2. Kvalita čokolády závisí na kvalitě všech druhů surovin a na výrobě. Neméně důležitá je vůně a symfonie chutí. Jestliže obsah kakaa je jen jedním z údajů o výrobku, dvě 75 % čokolády z rozdílných koutů světa mohou chutnat odlišně.

3. Podvody byly, jsou a budou. Čokoláda v drahém obalu podporovaná silnou reklamou může vypadat vábně, ale uvnitř nemusí být zlato. Nebojte se vyzkoušet produkt jen proto, že nepoznáte jméno uvedené na obalu - možná jde o kvalitní čokoládu od malého výrobce, který nemá peníze na marketingové tahy.

4. Čtěte informace na obalech. Čokoládě prospívá co nejmenší počet přísad a kazí ji nekvalitní suroviny. Když narazíte na přísady jako vanilin, rostlinný tuk, laktóza, sušené mléko, kakaový prášek či emulgátory (kromě sójového lecitinu), měli byste zpozornět. Například takový vanilin je syntetická surovina připomínající vanilku, která zakrývá nepříjemné aroma laciných kakaových bobů. Tradičními složkami obyčejné hořké čokolády jsou mleté kakaové boby = kakao, kakaové máslo, lecitin a malé procento cukru.

Ubraňte se pokušení!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

5. Aby čokoláda zůstala čokoládou, je třeba ji správně skladovat. Pokud se teplota vyšplhá na 27 až 30 °C, šoupněte ji do chladničky. Před zvlhnutím a jinými chutěmi ji ochráníte uzavíratelným sáčkem na skladování potravin, z kterého byste měli vytlačit všechen vzduch. Dřív než se do vychlazené čokolády pustíte, dovolte jí přizpůsobit se teplotě prostředí – dvacet minut by mělo stačit.

Autor: lesk.sk, brum
Video se připravuje ...