Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Síťovky jsou zpátky: Chce je celý svět!

1. listopadu 2009 | 05:00

Naši rodiče si bez nich nedokázali představit nakupování. Legendární silonové síťovky, které unesly i nemožné, se po revoluci vytratily. Kolínského podnikatele Zdeňka Červinku před časem napadlo, že by se mohly vrátit.

Chtěl jimi nahradit neekologické igelitky. Výrobu síťovek si nechal patentovat a zaujal jimi celý svět.

Nápad začít vyrábět síťovky se Zdeňkovi Červinkovi zrodil v hlavě, když v rádiu zaslechl, že z minulé doby chybí lidem právě síťovka. Sehnal si ve Žďáru nad Sázavou starý vyřazený stroj, na kterém se tašky pletly, nechal ho opravit a za několik set tisíc korun si koupil patent na výrobu. Kamarádovi, který odjížděl do Číny, jednu síťovku dal a pověřil ho, aby zjistil, zda ji tamní podniky dokážou vyrobit. A uspěl.

Ozývá se celý svět

Pak musel začít rychle jednat a začal síťovky nabízet velkým obchodním firmám. „Zpočátku jsem narážel na neochotu jednat. Měl jsem ale v ruce dobrý argument. Síťovky jsou totiž mnohem ekologičtější než igelitky, které zamořují planetu,“ říká Červinka. A má pravdu. Každý rok vyprodukujeme 180 milionů tun igelitového odpadu a jediná síťovka nahradí až dvě stovky z nich!

Po čase podnikatel z Kolína začal obchodovat s významnými společnostmi po celém světě. Jen během září podepsal smlouvu v Kanadě na výrobu 18 milionů kusů síťovek. Ozývají se firmy z Austrálie, Anglie, Polska, Švédska nebo Švýcarska.

Unese desítky kilogramů

Legendární síťovky se prodávají i v České republice v mnoha obchodních sítích. Jejich cena se pohybuje mezi třiceti až padesáti korunami, mají různé velikosti i barvy. „Větší typ má nosnost až dvě stě kilogramů,“ řekl Červinka. Nedělní Blesk otestoval, co všechno síťovka zvládne. Do tašky se vešel nákup o hmotnosti třicet kilogramů, pohodlně unesla i naši redaktorku o hmotnosti 60 kilogramů. Taška chvíli odolávala i náporu 124 kg, které odpovídaly váze dvou dospělých žen. Zradily až postranní úplety, které po chvíli povolily.

Autor: luc
Klíčová slova: síťovky, zdeněk červinka
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...