Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejdelší manželství a další rekordy

Nejdéle žijící pár, svítící žárovka či nejdelší filmový polibek
7. října 2009 | 05:30

Zajímá vás, jak dlouho trval nejdelší polibek v historii filmu? Anebo byste raději chtěli poznat telenovelu, která se natáčí nepřetržitě už 72 let?

Nejdelší film (87 hodin)
Režisér John Henry Timmis IV. natočil v roce 1987 film s názvem "The Cure for Insomnia" - podle Guinessovy knihy rekordů nejdelší film na světě. Jeho délka je 5220 minut (87 hodin) a nemá žádný děj, namísto toho v něm umělec L. D. Groban čte víc než tři a půl dne svoji báseň se stejným názvem jako film, zřídka přerušovanou klipy heavymetalové hudby a pornografickými snímky.

Nejdelší film - The Cure for Insomnia z roku 1987
Autor: YouTube


Nejdelší manželství (85 let)
Herbert a Zelmyra Fisherovi, pochází ze Severní Karolíny v USA, 13. května 2009 oslavili 85. výročí své svatby. Zelmyře je dnes 101 let a její manžel Herbert se v červnu dožil 104 let. Ve stále stejném domě v městečku New Bern žijí spolu už 50 let.

Nejdelší manželství - Herbert a Zelmyra Fisherov ze Severní Karolíny v USA
Autor: YouTube


Nejdéle sloužící barman na světě (77 let)
Angelo Cammarata je podle Guinessovy knihy rekordů nejdéle sloužícím barmanem na světě. Většinu svého profesionálního života strávil obsluhováním v podniku Cammarata's Café. Dnes, když podnik prodal, stále ještě pomáhá svým synům starat se o něj, než si ho noví majitelé převezmou. "Camm," jak mu říkají stálí návštěvníci, začal pracovat v obchodě svého otce v době, když v Americe skončila prohibice, přesně o půlnoci 7. dubna 1933. Jeho otec koupil současný podnik v roce 1935, a Angelo v něm pracoval nepřetržitě kromě období, když sloužil u námořnictva během 2. světové války. V roce 1971 předal Angelův otec podnik svým synům. Letos v září se už 95letý barman z knihy rekordů rozhodl, že je čas odejít do důchodu – a svůj bar se tedy rozhodl prodat.

Nejdéle sloužící barman na světě - Angelo Cammarata
Autor: YouTube


Nejdelší výměna v tenise (29 minut)
Letos si připomínáme 25. výročí slavného zápasu. Na turnaji Virginia Slims v roce 1984 si tenistky Vicki Nelson a Jean Hepner vyměnily spolu 643 míčků. V této hře tak vznikla nejdelší souvislá výměna v historii profesionálního tenisu. 6 hodin a 31 minut trvající zápas byl na 20 let nejdelším na světě a dodnes si drží prvenství, co se týká zápasů odehraných za jeden den. Ve výměně, která se zapsala do dějin tenisu, nakonec lépe obstála Nelson.

Nejdelší výměna v tenise - Vicki Nelson a Jean Hepner v roce 1984
Autor: YouTube


Nejdelší mluvený projev (124 hodin)
Francouz Lluis Colet pokořil předešlý světový rekord, když vydržel až 124 hodin hovořit o španělském umělci Salvadoru Dalím, katalánské kultuře a ostatních tématech. 62letý Katalánec a zaměstnanec místní správy vydržel ve městě Perpignan hovořit nepřetržitě pět dní a čtyři noci – jen aby porazil světový rekord. Na jeho výkon dohlížela trojice porotců. Předešlý rekord držel Ind, který hovořil 120 hodin.

Nejdelší mluvený projev - Francouz Lluis Colet
Autor: YouTube


Nejdéle svítící žárovka na světě (107 let)
Nejdéle svítící žárovka na světě osvětluje jistou požární zbrojnici už od roku 1901. Bývalý hasič Tom Bramell, který je dnes už v důchodu, se právě pro tuto kuriozitu na místo svého bývalého působení rád vrací. A i když se některé věci časem mění, jedna zůstává. Velká zářící koule, která visí ze stropu v místní strojovně a vydává všem zaměstnancům dobře známé teplé oranžové světlo. Podle odborníků je zázrak, že vlákno v žárovce vydrželo osvětlovat místnost na hasičské stanici neuvěřitelných 107 let, a dostalo ji tak i do Guinessovy knihy rekordů.

Žárovku z městečka Livermore nikdy nevypnuli, právě to je možná příčina toho, že vydržela fungovat tak dlouho. Dohromady svítí téměř milion hodin.


Nejdelší telenovela (72 let)
Nejdéle běžící seriál na světě s názvem Guiding Light sleduje víc než 72 let příběhy čtyř rodin žijících v USA. Seriál začali vysílat v roce 1937 v rádiu, v roce 1952 ho pak přeměnili do televizní podoby a od té doby se objevuje na kanále CBS. Příběh si objednala společnost Procter & Gamble u herečky a spisovatelky Irny Phillips, kterou považují odborníci za matku žánru „americká telenovela“. V polovině 60. let se z příběhu stal jediný seriál, který najednou obsazoval do rovnocenných postav bílé i černé herce. Od roku 1966 se příběh čtyř rodin odehrává v městečku neočekávaného názvu – Springfield, aby tvůrci nemuseli přiznat přesné místo příběhu. V seriálu se objevily takové hvězdy jako Kevin Bacon, Calista Flockhart a Mickey Rourke. Show během vysílání svých více než 15 700 epizod získala řadu filmových cen.

 

Nejdelší telenovela - Guiding Light
Autor: YouTube


Nejdéle vládnoucí panovník na světě (63 let)
Thajský král Bhumibol Adulyadej, kterému je 81 let, je nejdéle vládnoucím monarchou na světě. Na trůn nastoupil po úmrtí svého bratra, krále Ananda Mahidola, a korunovali ho 5. května 1950. Thajsko potlačilo absolutistickou monarchii ve 30. letech minulého století, takže dnes je panovník jen formální hlavou státu s omezenými pravomocemi. Je v zemi vysoce uctívanou osobností a těší se obrovské popularitě.

Nejdéle vládnoucí panovník na světě - thajský král Bhumibol Adulyadej
Autor: en.wikipedia.org


Nejdéle potmě (66 dní)
V roce 1998 se město Auckland ponořilo do tmy na pořádně dlouho. Téměř celé centrum města na Novém Zélandu zásobovala energií společnost Mercury Energy přes čtyři hlavní elektrické kabely, avšak dva z nich po 40 letech činnosti vypověděly svou službu. Jeden odešel 20. ledna, pravděpodobně kvůli horkému podnebí, druhý 9. února. Kvůli velké zátěži zbývajících dvou kabelů odešly za několik dní i ty a zanechaly po sobě asi 20 městských bloků bez elektrické energie – na 66 dní! 7500 bytů a kanceláří zůstalo na dva měsíce bez světla a „šťávy“. Nehoda způsobila škodu 156 milionů amerických dolarů.

Nejdéle potmě - Auckland v roce 1998
Autor: en.wikipedia.org


Nejdelší polibek ve filmu (3 minuty 5 sekund)
V roce 1941 jeden polibek ovlivnil filmovou historii. Jane Wyman a Regis Toomey se tak dlouze líbali ve filmu You're In The Army Now (A teď jsi v armádě). Jeden jediný polibek zabral celou jednu pětadvacetinu filmu. Příběh komedie vypráví o dvou prodavačích vysavačů, kteří se dostanou do armády, a o jejich zážitcích.

Nejdelší polibek ve filmu - You're In The Army Now
Autor: YouTube

Autor: AdamOnline.sk
Klíčová slova: nejdelší, nejdéle, rekord
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...