Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nevíte, kam letos v létě vycestovat? Nechte vybrat svůj nos!

11. července 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Přichází období letních dovolených a hledání míst, kde se dá nejlépe vypnout. Jak si ale vybrat to nejlepší místo? Zkuste to netradičně podle vůně! Čich je ze všech pěti lidských smyslů ten nejsilněji spjatý s emocemi, náladou a vzpomínkami. Příjemné vůně mají pozitivní účinek na relaxaci a celkovou psychickou pohodu. Přečtěte si o těch nejvoňavějších místech na světě, která se vyplatí nejen vidět, ale také cítit.

Provence – Francie

Když si představíte Francii, pravděpodobně se vám v hlavě vynoří obraz čerstvě upečených croissantů nebo jejich známé zrající sýry. A přesně tak může vonět vaše dovolená. Provence je nasáklá vůní růžového vína a aromatickými levandulovými poli. Po jedné návštěvě tohoto fialového moře se budete zaručeně cítit jako po dlouhé relaxační koupeli.

Kjóto – Japonsko

Japonské Kjóto vás očaruje vůněmi santalového dřeva a pryskyřice linoucí se z buddhistických chrámů a svatyň. Těch je ve městě více než 200 000 a pálí se v nich dřevěné tyčinky s příměsí anýzu či skořice. Každý chrám má svou vlastní specifickou vůni, jejíž receptura se předávala z generace na generaci po celá století. Kjóto se vyplatí navštívit spíše během jara – v tomto období jsou jeho ulice plné rozkvetlých růžových květů sakur – japonských třešní, které jsou pastvou pro vaše oči i nos.

Autor: HENKEL ČR, spol. s r.o.

Zanzibar – Tanzanie

Zanzibar je známý především pískovými plážemi se slaným mořským vzduchem Indického oceánu. Váš nos vás však definitivně zavede i za opojnou vůní vanilky, garam masaly a kardamomu linoucí se ze stánků s kořením. Zanzibar je předním vývozcem koření. Dokonce si zde můžete rezervovat prohlídku po malých organických farmách, kde se koření pěstuje. Aromatickou dominantou souostroví jsou i dešťové pralesy. Vůně bujné flóry, vlhké půdy a ovoce zrajícího na stromech vás nabudí na další dobrodružství.

Kousek exotického ostrova si můžete odnést i domů. Vyzkoušejte aviváže z řady Aromatherapy od značky Silan a poznejte vůni džungle s Fascinating Jungle či tropickou Relaxing Maledives. Ponořte se do neodolatelné vůně esenciálních olejů, se kterými bude vaše prádlo svěží a jemné 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Díky jedinečné technologii udržitelného parfému aviváže Silan nejen úžasně provoní váš domov, ale jsou také šetrné k přírodě – obsahují 97 % biologicky odbouratelných složek* a obal je 100% recyklovatelný.

Autor: HENKEL ČR, spol. s r.o.

* Vztahuje se k organickým složkám podle OECD 301/302

Alpy – Švýcarsko

Pro nadšence čistých, ale ne příliš intenzivních vůní je nejlepší volbou nedotčená příroda. Alpy ve Švýcarsku jsou známé čerstvým horským vzduchem, trávou s lučním kvítím a svěží vůní jehličí z borovicových lesů. Musíte však počítat s tím, že to jsou hory – vždy je šance, že narazíte na překvapení od místních krav. Přírodu je však potřeba brát se vším, co k ní patří. Po dni stráveném na túře či v zimě lyžováním se můžete vrátit na chatu a posadit se vedle krbu se šálkem horké čokolády, jakou dokážou udělat jen ve Švýcarsku.

Istanbul – Turecko

Nechejte se zlákat vůněmi Orientu. V Istanbulu vás ráno na tradičních snídaních obklopí pára silného černého čaje. Při procházkách po pobřeží blízko Galantského mostu ucítíte čerstvé ryby, které tam grilují na otevřeném ohni. Z návštěvy Egyptského bazaru ze 16. století se vám až zatočí hlava – vzduch v něm je nasycený sladkou baklavou a ostrým aromatem sypaných čajů, bylinek a koření. A pokud byste po celém dni neměli ještě dost, můžete večer úspěšně zakončit v shisha barech plných vůně ochuceného tabáku z vodních dýmek.

Autor: Shutterstock

Video se připravuje ...