Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

5 věcí, na které se vyplatí myslet, než vyrazíte na dovolenou

30. července 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Ať už vyrážíte na zimní nebo na letní dovolenou, po Evropě nebo za oceán, jsou zásady, kterými byste se měli řídit vždy. Díky nim vás v zahraničí nic nepřekvapí a dovolenou si užijete v klidu. Na jakých 5 zásad se vyplatí myslet před a v průběhu každé cesty?

1.    Chraňte své cennosti

Vždy si dobře hlídejte své doklady a finance, ať už jste kdekoliv. Pečlivě si je uschovejte a nikdy je nenechávejte navrchu v zavazadle ani volně položené, kdekoliv se zrovna budete nacházet. Své peníze si raději oddělte na dvě různá místa. Kdyby se vám náhodou stalo, že vám někdo ukradne peněženku s kartou a hotovostí, pořád budete mít jistotu peněz, které si uschováte jinam.

2.    Dodržujte místní zákony

Zejména pokud se chystáte vycestovat někam dál mimo Evropu, kde to neznáte, si nezapomeňte nastudovat místní zvyklosti a zákony, abyste předešli nepříjemným nedorozuměním, ale v některých případech i pokutám či ohrožení na zdraví. Například v Anglii nebo v Japonsku se musíte připravit na řízení na opačné straně vozovky, v Islámských zemích je zase nevhodné nejen pouštět si na ulici hlasitou hudbu, ale také objímat se na veřejnosti. V Číně je zase zakázáno využívat Google a sociální sítě, které běžně navštěvujete, což vám může znesnadnit spojení se s rodinou.

3.    Myslete na očkování

Myslete dopředu i na doporučená i povinná očkování do dané destinace. V některých zemích vám postačí jen základní očkování, které jsme podstoupili v dětství a dospívání. Například do Indonésie máte ale povinnost podstoupit navíc očkování proti žluté zimnici a Hepatitidě A, a to samé platí i pro Egypt. Na Srí Lanku máte navíc ještě povinnost se naočkovat proti břišnímu tyfu. O očkovacích povinnostech spjatých s dovolenou se vždy poraďte se svým praktickým lékařem a na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR v sekci dané země.

4.    Obraťte se na příslušný úřad

Pokud už se ocitnete v situaci, kdy se vám něco stane, vždy máte možnost se na někoho obrátit. Pokud se nacházíte na území Evropy, vezměte svou kartičku zdravotní pojišťovny a zavolejte na číslo, které najdete na její zadní straně. Případně volejte na operační či informační centrum Ministerstva zahraničních věcí ČR, které pomáhá v nouzi, ať jste kdekoliv.

5.    Nepodceňte pojištění

Jednou ze základních věcí, které byste si měli před cestou zřídit, je cestovní pojištění. „Modrá“ kartička evropského pojištění vám totiž v mnoha případech nemusí stačit. Díky cestovnímu pojištění máte jistotu úhrady vysokých finančních nákladů za ošetření a léčbu v případě neočekávaných událostí v zahraničí i nonstop asistenční služby, která vám mimo jiné pomůže s vyhledáním nejbližšího zdravotnického centra.

Video se připravuje ...