Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klidná dovolená s dětmi? Zkuste lyžování v Renonu v Jižním Tyrolsku

1. listopadu 2018 | 06:00

Toužíte po klidné rodinné dovolené, kde nebudete obklopeni civilizací a dalšími hotely. Toužíte o místě, kde je ticho a kde vidíte večer všechny hvězdy: Vyrazte na náhorní planinu Ritten/Renon v Jižním Tyrolsku.

Ticho, nekonečné výhledy a péče jak od babičky, - to je penzion pension Bad Seiss na náhorní planině Ritten/Renon v Jižním Tyrolsku na severu Itálie. Když si jí dáte do navigace, nebudete asi chápat, proč posledních 20 kilometrů pojedete více než 40 minut, to pochopíte až na konci, kdy po klikaté silnici stoupat a stoupat. Prostě náhorní planina. Věřte tomu, že až vyjedete nahoru a ukáže se vám výhled na magický skalní masív Schlern ležící přes údolí, maličko se vám zastaví dech.

 

Tahle koňská farma je logicky nejvíce obsazená v teplejších měsících, to je ale na ní nejkrásnější. To že se tu v zimě zastaví čas, koně jsou ve stájích, ale pan majitel je ochotně vyvede ven na projížďku. Děti si je přitom musí na jízdu připravit a postarají se o ně pod dozorem zkušeného koňáka i potom. I když vám možná bude trochu zima, stejně neodoláte a s aperolem nebo jiným nápojem si na chvíli sednete na terasu.

Tady vidíte, že pro děti je zde připraveno vše: šlapadla, houpačky, pískoviště. V zimě je sice nepotřebujete, ale možná se sem budete chtít vrátit. Třeba i kvůli dokonalé kuchyni, která je sice založena na té tradiční místní, ale je velmi moderní.

Rodinné lyžování, to chcete

Penzion s domácí atmosférou a velmi příjemnými pokoji leží v podstatě na samotě, hlavní budova, hospodářské budovy a také kaplička ukazují, jak se tu žilo před lety. Když napadlo, museli se tu lidé zjevně spolehnout hlavně sami na sebe a na nejbližší sousedy, které se večer občas v lokále scházejí.

Dost ale romantických výletů z terasy a prosklené jídelny, pojďme vyzkoušet lyže. Lyžařských středisek je tu v okolí více, ale já bych si klidně na dva dny vystačila s tím malým rodinným, do kterého dojet z penzionu za 10 minut – nebojte se, tentokrát jedete nahoru a zatáček je to jenom pár.

V lyžařském středisku Ritter Horn naleznete 11 km modrých, 3 kilometry červených a 2 kilometry černých sjezdovek. Chápu, to nezní bombasticky, ale když si představím, že dopoledne jsme na dokonale upravené sjezdovce byli sami, když si představíte, že tady se dětmi nemusíte bát, že do nich někdo vrazí, pak se vám tady bude líbit ještě více.

Pokud chcete zažít lyžařskou klasiku v podobě nekonečného počtu sjezdovek, pak vyzkoušejte třeba lyžařské středisko Seiser Alm/Alpe di Siusi, kde je 60 km sjezdovek a specializují se na rodiny s dětmi.

Lyžařské středisko nabízí všechno, co potřebujete včetně velkého snowparku. Vedle lanovek se navíc nachází i cesty určené pro turisty a skialpinisty, kteří se tudy mohou dostat na zimní panoramatickou stezku, jež vede z vrcholu stanice lanovky (2270 m) a uvidíte z ní celé Dolomity.

Kolem bruslařské dráhy Martiny Sáblíkové

Pojedete tam sice skoro hodinu serpentinami, ale to už jste si tady zvykli a navíc si dovede představit, jak moc krásných míst uvidíte. Děti se mezitím vyspí, a vy budete čelit dalším nátlakům, že bez koní se neobejdou. Jedině dobře, čas na další oddych pro řidiče…

Až si budete chtít dát odpočinkový den, nesmíte vynechat vyhlídkový vlak z Klobensteinu/Collalba do Rittenu/Renon a pak zase zpět. Díky výletu si zdejší hory zamilujete ještě více. Míjet budete také velká rychlobruslařská hala, kam jezdí trénovat Martina Sáblíková.

Určitě se nezapomeňte stavit u skalní pyramidy (mezi obcemi Lengmoos a Mittelberg), ze země rostoucí sloupy, které se zde začaly formovat v době ledové. Jsou vysoké až 30 metrů.

Kde hledat informace:

Rodinný penzion s koňskou farmou www.badsiess.com

Další statky najdete zde: www.roterhahn.cz

Další informace o Jižním Tyrolsku: www.suedtirol.info

Autor: red
Video se připravuje ...