Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kam vyrazit v neděli? Na jarmark do trojské botanické zahrady

10. října 2015 | 14:30

Pokud nemáte čas vyjet si zítra do přírody, zajeďte si alespoň do pražské trojské botanické zahrady. Kromě nádherně podzimních barev vás přivítá výstava dýní, spousta dobrého jídla a pití ze sezonních surovin, dostatek workshopů a česká královna marmelád Blanka Milfaitová.

Dýně, kam se podíváte

Podzim si lze jen těžko představit bez dýní. Není proto divu, že to, co by vás do botanické zahrady mělo přilákat nejvíce, je právě tato sezonní zelenina. Ať už vás zajímá výstava nejrůznějších druhů dýní nebo jste spíše zvědaví, co všechno se z nich dá připravit, přijdete si na své.

„Ochutnáte dýňové polévky v netradičním podání, a to například dýňový krém s kokosovým mlékem nebo s červenou čočkou. V nabídce bude i dýňový koláč. Kdo nebude mít na dýně chuť, může zkusit slané koláče na francouzský způsob nebo gulášovku. Těšit se můžete i na čajovnu U Cesty, medovinu nebo pro jarmark typickou věc – koření,“ vyjmenovává Lucie Herberová, tisková mluvčí trojské botanické zahrady.

Tento víkend probíhá v trojské botanické zahradě podzimní jarmark spojený s výstavou dýní
Autor: Brigita Zemen

Marmeládová mistryně Blanka Milfaitová

Ostatně dýně se do rukou dostane i držitelce zápisu v Guinnessově knize rekordů – Blance Milfaitové, která z ní na jarmarku před zraky návštěvníků nebude vařit nic jiného než marmeládu. A že bude stát jistě za to, dokazuje i skutečnost, že citronová marmeláda Blanky Milfaitové zachutnala i mlsnému jazýčku samotné anglické královny Alžběty II.

Blanka Milfaitová a její marmelády, které si oblíbila i britská královna Alžběta II.
Autor: Brigita Zemen

„V botanické zahradě bude v době jarmarku výstava dýní. Proto uvařím, jak jinak, dýňovou marmeládu. I když se běžně takovýchto akcí neúčastním, pro trojskou zahradu to ráda udělám. Proč? V půli roční expedice jsme se vrátili s rozbitým autem a mnoha starostmi na pár dní do Prahy. Přítel mě tehdy vzal právě do botanické zahrady. Byla jsem unešená, jak to tam vypadá, a téměř dvě hodiny jsem jen fotila. Naše trable se tak zdály menší. Relax, pohoda a klid, který botanická zahrada nabízí, pomohly,“ popisuje Blanka Milfaitová, „marmeládová královna".

Pokud si chcete domů odnést marmeládu Blanky Milfaitové, neváhejte a vydejte se v neděli 11. 10. do pražské trojské botanické zahrady. Zaručujeme vám, že nudit se rozhodně nebudete.

Na podzimním jarmarku budete mít možnost si také zakoupit marmelády Blanky Milfaitové
Autor: Brigita Zemen

Autor: Brigita Zemen
Video se připravuje ...