Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejkrásnější místa světa! 10 rájů, které jsou ukryté na Zemi

  • 15. června 2014 | 06:00

    Na světě jsou místa, která si stále ještě uchovala jedinečný ráz a atmosféru. Podívejte se na nejkrásnější místa na Zemi, třeba najdete inspiraci pro letní dovolenou.

  • Močál Panjin Red Beach, Čína

    Panjin Red Beach
    Autor: reprofoto INT
    Zlatý písek je asi první věc, která člověka napadne, když přemýšlíte o pláži. Nicméně toto není takový případ. Červenou barvu pláže Panjin v Číně způsobuje typ mořských plevelů Sueda. Začnou růst během dubna a května, a pak zůstanou svítit v létě na zeleno, na podzim se promění do červené. The Red Beach se nachází na největším močále na světě. V zájmu zachování bezpečného ekosystému, oblasti byla udělena státní úroveň ochrany v roce 1988. I když je většina pláže nepřístupná pro veřejnost, existuje její malá část, která je pro turisty otevřená.
  • Jezero Retba, Senegal

    Jezero Retba
    Autor: reprofoto INT
    Senegalské jezero o rozloze 3 km2, ležící jen asi 30 kilometrů od Dakaru, vás překvapí svojí neobvyklou barvou, kvůli které se mu přezdívá "růžové". Za všechno může řasa Dunaliella salina algae, které způsobuje, že voda vypadá jako mléčný jahodový koktejl. Růžová barva je jasně viditelná hlavně během období sucha. Jezero je známé i pro svůj vysoký obsah soli, který umožňuje plavcům nadnášet se na povrchu hladiny, podobně jako u Mrtvého moře. Je využíváno jako zdroj soli, která je zde dobývána stále velmi primitivními technikami.
  • Hora Kirkjufell, Island

    Kirkjufell
    Autor: reprofoto INT
    V kraji osamocená 463 metrů vysoká hora, které se kdysi říkalo také Cukrová homole, se nachází na severní straně poloostrova Snaefellsness u města Grundarfjördur. Jde o nejhezčí horu celého Islandu. Krása téhle sopky je ale od konce léta až do jara ještě umocněna polární září. Magická hra barev na obloze, stále se měnící, pulzující a střídající barvy, vám vezme dech.
  • Vápencové terasy Pamukkale, Turecko

    Vápencové terasy Pamukkale
    Autor: reprofoto INT
    Tahle nádherná přírodní památka je chráněná mezinárodní organizací UNESCO. V překladu "bavlněný hrad" je jednou z největších turistických atrakcí v Turecku. Svah pokrytý sněhově bílým travertinem skutečně vzhledem připomíná kopec nebo hrad bavlny. Rozloha bílého "hradu" je 2 700 metrů na šířku a 160 metrů na výšku. Areál se nachází v jihozápadní části země nedaleko města Denizli. Místo Pamukkale je oblast tektonického zlomu, kde na povrch vytékají minerální prameny bohaté na vápník. Z minerální vody stékající po skále vznikají usazeniny - travertin. Tak vznikaly v průběhu mnoha tisíc let působivé terasy, kaskády a jezírka. A nepřestaly vznikat doposud, pramen je totiž stále aktivní.
  • Jezero Spotted Lake, Kanada

    Spotted Lake
    Autor: reprofoto INT
    Neobvyklé jezero se nachází severozápadně od města Osoyoos v Britské Kolumbii v Kanadě. Voda v něm obsahuje obrovské množství soli a minerálů. Nejvíc na světě. Ve vysoce koncentrovaném roztoku je vůbec nejvyšší množství síranu hořečnatého, vápníku a sodíku síranů. Extrémně vysoké jsou koncentrace osmi dalších minerálů, ale je zde také stříbro a titan. Většina vody v jezeře se ale přes léto vypaří. Na dně se tak objeví velké "skvrny", které v závislosti na minerálním složení mají různé barvy. Dno jezera ztvrdne a vytvoří přirozené "chodníky", které vedou mezi "skvrnami".
  • Skály Zhangye Danxia, Čína

    Zhangye Danxia
    Autor: reprofoto INT
    Není divu, že i tyto pískovcové skály jsou zapsány na seznamu UNESCO. Neobvyklý geologický park se nachází v provincii Gansu ve střední severní Číně.  Barevná škála je zde zastoupena od sytě rudé, přes žlutou až do zelené. Barvy se mění v průběhu dne se změnou jasu slunce.
  • Národní park Lencois Maranhenses, Brazílie

    Lencois Maranhenses
    Autor: reprofoto INT
    Bílé písečné duny se táhnou až za obzor. Ale Sahara to není! Nádherný národní park Lençóis Maranhenses se nachází na severovýchodě brazilského státu Maranhão a rozkládá se na ploše 1550 km2. Písečné útvary vypadají jako prostěradla, rozesetá po krajině (portugalsky lençóis), odtud tedy první část názvu. Mezi těmito dunami se nachází spoustu sladkovodních jezer, která se v období dešťů naplní dešťovou vodou.
  • Řeka Cano Cristales, Kolumbie

    Kolumbijská řeka Cano Cristales je právem nazývána nejkrásnější řekou světa. Známá je také jako "řeka pěti barev" - nechybí žlutá, modrá, zelená, červená a černá.
    Autor: reprofoto INT
    Právem je nazývána nejkrásnější řekou světa. Známá je také jako "řeka pěti barev" - nechybí žlutá, modrá, zelená, červená a černá. Přes průhlednou a čistou vodu jsou vidět vodní rostliny, které jí dávají její charakteristické zabarvení. Přitom se nejedná o žádnou velkou řeku – v nejširších místech nemá více než 20 metrů a její délka nepřesahuje 100 km. Ideální období pro návštěvu je od září do listopadu. Nejpestřejší škálu lze pozorovat mezi obdobím dešťů, kdy je vody hodně, teče příliš rychle a obdobím sucha, kdy je vody málo. V některých částech proudící řeka tvoří přírodní bazény, kde je možné se vykoupat v příjemné teplé vodě
  • Vodopády Taylor Glacier Blood Falls, Antarktida

    Taylor Glacier Blood Falls
    Autor: reprofoto INT
    Zářivě bílá krajina ukrývá opravdový unikát. Z Taylorova ledovce do jezera Bonney vytéká děsivě vypadající krvavý vodopád. Za vším je ale jen "obyčejné" železo. Vytékající voda pochází z nedalekého „neviditelného“ jezera, které je pokryté asi 400 metrů silným ledem. To přikrývá jezero už dva miliony let, a uchovává tak v jeho vodách mikrobiální život starý miliony let. Tyto mikroorganismy se vyvíjeli naprosto odděleny od zbytku světa. Zajímavé také je, že červený proud nezamrzá ani při velmi nízkých antarktických teplotách – voda napájející vodopád je totiž čtyřikrát slanější než vody světových oceánů.
  • Horké prameny Beppu, Japonsko

    Horké prameny Beppu
    Autor: reprofoto INT
    Na poklidném jihu japonského ostrova Kjúšú se v prefektuře Óita nachází město Beppu, které je díky velkému množství horkých pramenů považováno za hlavní lázeňské centrum Japonska. Na svahu nad městem vyvěrá několik horkých pramenů tvořících jezírka. Bublající nádrže a proudy vody pokrývají celé stráně. Voda ve všech zdejších pramenech má stejné složení – vždy je to kombinace soli, síry, uhlíku a železa, ale poměr těchto komponentů se mění. Sirnaté prameny pomáhají při léčení poruch krevního oběhu, zatímco ty, které obsahují více solí, vyhledávají pacienti s kožními onemocněními. Uhličité prameny se odedávna využívají k léčení nemocí trávicího traktu.

Klíčová slova:  cestování, ráj na zemi, krásná místa
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...