Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Propadněte kolečkům! Kam se vydat na brusle, až bude venku hezky?

  • Namísto procházky zvolte brusle - budete rychlejší a víc toho uvidíte.
    8. května 2014 | 06:00

    Chcete zažít dobrodružství s přáteli nebo si užít rodinný výlet v přírodě? České in-line stezky dokážou splnit všechna vaše přání. Provětrejte kolečkové brusle a vyrazte objevovat krásy Česka na kolečkách. Vybraly jsme pro vás ty nejromantičtější a nejpohodovější trasy.

  • Kolem řeky Bečvy


    Valašsko
    Autor: Chaty a chalupy
    Oblíbená stezka Vsetínská Bečva na Valašsku pozvolně klesá údolím po proudu řeky z Velkých Karlovic do Vsetína, ale ani v opačném směru není díky mírnému převýšení nijak náročná. Projížďku si opravdu užijete, trasa je totiž dlouhá 30 kilometrů, takže jako dělaná pro celodenní výlet.

    Obklopují vás lesy a louky s malebnými chalupami ve stráních, břeh Bečvy lemuje dostatek laviček, kde si můžete oddechnout a pokochat se pohledem na okolní Vsetínské vrchy a Javorníky a cestou se dokonce můžete vykoupat v přírodní nádrži Na Stanoch u Nového Hrozenkova. Stezka Bečva má celkem tři větve, které se sbíhají ve Valašském Meziříčí. Mezi bruslaři je oblíbený také úsek z Rožnova pod Radhoštěm přes Zašovou a Zubří, který vede kolem proslulého Valašského muzea v přírodě.

  • Račický kanál

    Veslařský kanál
    Autor: ČTK, EPA, Reuters
    Tento pětikilometrový okruh s perfektním povrchem najdete jen kousek od Prahy, směrem na sever. Vede kolem vodního veslařského kanálu v Račicích. Rovná stezka v malebné přírodě je dost široká a bez větších kopců, takže můžete bez obav vyrazit i s dětmi. Bývá tu málo lidí, ale někdy se nad kanálem honí vítr. Místo odpočívadel slouží veslařská tribuna a sportovní areál pro vodáky, kde najdete hospůdku i hotel.
  • Z Nymburka do Poděbrad

    Lázně Poděbrady
    Autor: www.lazne-podebrady.cz
    Krásný okruh vede podél Labe po obou jeho březích a najdete ho mezi Nymburkem a devět kilometrů vzdálenými lázeňskými Poděbrady. Stromy z alejí u cest se nádherně zrcadlí na hladině řeky, po níž v sezoně proplouvá výletní parník. V Nymburce se přes vodu dostanete přes jez se zdymadlem nad vodní elektrárnou. V Poděbradech se pak vracíte přes řeku podobnou cestou po mostě pro pěší. Výlet si můžete prodloužit o asi pět kilometrů z Nymburka až do Drahelic a z Poděbrad o tři kilometry k soutoku s řekou Cidlinou, kde stojí prvorepubliková výletní restaurace Na soutoku.
  • Romantické Podorlicko

    Orlické hory
    Autor: archiv
    Do zvelebení cest pro bruslaře a cyklisty se tady pustili naplno. Jedna z nejoblíbenějších tras vede údolím Divoké Orlice z Lípy nad Orlicí do Kostelce nad Orlicí a dále do Doudleb. Na dvanáctikilometrové stezce nepřijdete o kulturní podívanou – navštívit můžete kromě zámku Doudleby také renesanční zámek v Častolovicích.s cukrárnou, nádherným parkem a zvěřincem, barokní zámek Potštejn s Bubákovem a Pohádkovem pro děti nebo nový zámek v Kostelci nad Orlicí, kde můžete potkat samotného hraběte Kinského. V místní cukrárně si pochutnáte na dobrotách podle starých rodinných receptů rodu Kinských. Po cestě vás čeká kvalitní asfaltový povrch a minimální převýšení.
  • Na Lipně se nudit nebudete

    Lipno
    Autor: profimedia.cz
    Za nejkrásnější bruslařskou stezku celého Česka bývá považován okruh na Lipně. Dojedete po ní z Lipna nad Vltavou do Frymburku a pak do Vřesné a funguje i pro cyklisty a pěší. Kdo si chce dát do těla, přijde si na své, po obou březích přehrady ujedete asi 25 kilometrů. Cestou nebudete stačit žasnout nad nádhernou přírodou a kouzelnými výhledy na jezero, ale také trhat borůvky, lesní jahody nebo rovnou houby. Hned při okraji stezky jsme loni našli spoustu kozáků a křemenáčů. V Lipně nad Vltavou i ve Frymburku najdete skvělé zázemí – půjčovny bruslí, školu bruslení pro děti i široké možnosti občerstvení i ubytování. Osmikilometrová část trasy z Lipna do Frymburku je navíc celá osvětlená a umožňuje i večerní bruslení. Trasa je vhodná pro děti i začátečníky, na své si ale přijdou i zkušení bruslaři.
  • Na pivo i za uměním

    Kuks
    Autor: Chaty a chalupy
    Projeďte se ze slavného Kuksu, obce ležící v údolí Labe známé především obrovským zachovalým barokním komplexem, až do Hradce Králové. Cestou se sice budete muset vyhýbat cyklistům i maminkám s kočárky, na pohodlnou stezku se ale vejdou všichni. Trasa z barokní krajiny do Hradce je dosud nejdelším souvislým úsekem dálkové cyklotrasy Labské stezky. Vede kolem smiřického zámku s barokní kaplí, velkým lákadlem je také pevnost Josefov a samozřejmě Kuks se sochami Matyáše Bernarda Brauna.
  • Kolem Opočna

    542529:gallery:true:trueChcete si pořádně protáhnout svaly nebo se jen odpočinkově projet přírodou? Můžete si vybrat 15 nebo 25 kilometrů dlouhý okruh kolem východočeského Opočna. Stezka vás povede po silnicích třetí třídy se skvělým rovným povrchem. Kratší trasa vede přes Mokré a České Meziříčí, při zvolení delší varianty nezapomeňte z Českého Meziříčí pokračovat na Pohoří a zpět do Opočna. Nevýhodou sice je, že tu jezdí auta, provoz je ale slabý a řidiči si už na cyklisty i bruslaře zvykli.
  • Šumavskou divočinou

    Město Kašperské Hory na Šumavě
    Autor: wikipedia
    Objevte nádhernou stezku hlubokými šumavskými lesy, která míří podél úzkého toku Vltavy z městečka Nová pec do Stožce. Široká bezpečná trasa měří asi 15 km, takže je ideální na odpolední pohodovou projížďku. Pozor, pojedete podle železniční trati, takže se nevyhnete několika nechráněným a hrbolatým přejezdům. Z Pece budete mírně stoupat mezi loukami a lesy. V půli cesty do Stožce si můžete dát něco dobrého v bývalé hájovně Černý kříž a zpátky pak pofrčíte jako po másle. Pozor si dejte jen na jeden poměrně prudký sjezd hned za Stožcem.
  • Podél Baťova kanálu

    Hrad Buchlov
    Autor: Sleviště.cz
    Cyklistická a inline stezka vede podél Baťova kanálu od Kroměříže až do Hodonína a celkem měří přibližně 80 kilometrů. Na bruslích ale zvládnete jen některé úseky, například ten z Otrokovic do Veselí nad Moravou. V cíli pak budete mít v nohách zhruba 35 kilometrů. Terén je ale přívětivý, téměř samá rovina. Místa, kde se nedá projet, můžete překonat lodí a pak pokračovat dál. Co třeba jet jedním směrem a zpátky se svézt výletní lodí? Cestou máte možnost navštívit řadu památek a zajímavostí v okolí, například hrad Buchlov, zámek a zahrady v Kroměříži, zámek Buchlovice nebo Velehrad. Jistě vás potěší zpráva, že na stezku navazuje i síť oblíbených moravských vinařských stezek.
  • Z Budějovic na Hlubokou

    Hluboká nad Vltavou
    Autor: profimedia.cz, archiv
    Desetikilometrová stezka s asfaltovým povrchem začíná v historickém centru Českých Budějovic a končí přímo pod zámkem Hluboká nad Vltavou. Příjemná projížďka vás povede částečně městem podél břehu Vltavy po cyklostezce a kousek i po silnici. V Bavorovicích se odměníte občerstvením v místní hospůdce a pokocháte se pohledem na krásné stavby lidového venkovského baroka.

Autor: Simona Procházková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...