Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tip na výlet: Vyrazte s dětmi do skanzenu

  • O víkendu bude hezké počasí, co takhle vzít děti na výlet.
    28. března 2014 | 14:00

    Nevíte, co podniknout o víkendu? Vydejte se do některého ze slavných skanzenů a muzeí v přírodě. Užijete si zábavu, dobré jídlo a pití i trochu toho poučení.

  • Valašské muzeum v přírodě


    Valašské městečko
    Autor: www.vmp.cz
    Když se v Česku řekne skanzen, většina z nás si určitě představí právě ten v Rožnově, uprostřed Beskyd. Je největším skanzenem ve střední Evropě. Ve třech prohlídkových expozicích – Dřevěném městečku, Valašské dědině a Mlýnské dolině, je rozmístěno téměř 150 památkových objektů.
    Snaží se tady o oživení zapomenutých tradičních řemesel, lidového umění a obyčejů i o rekonstrukci společenského života, obchodu i zábavy našich předků. Pro letošní sezonu vám Valašské muzeum nabídne novou a levnější permanentku! Za dvacet evidovaných vstupů do muzea pro jednu osobu zaplatíte jen 350 Kč.

    Nejnavštěvovanějším areálem je Dřevěné městečko, ve kterém nahlídnete do způsobu života na malém městě v období od poloviny 19. století až po první čtvrtinu 20. století. V době hlavní turistické sezóny zde probíhají každý víkend folklorní a řemeslné programy a jarmarky a během léta také několik folklorních festivalů. Překvapí vás i expozice poštovního úřadu, která vám poskytne nejen stálé poštovní služby, ale nabídne i bohatý sortiment suvenýrů a dárků.

  • Skanzen Strážnice


    Skanzen Strážnice
    Autor: www.nulk.cz
    Národopisné Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy je ukázkou lidového stavitelství celého Slovácka. Skanzen je proto rozčleněn do několika areálů, které představují jednotlivé regiony.
    Příjemnou procházku v zeleni vám zpestří například ukázka vinohradnických staveb a jejich zařízení, která je doplněna vinohradem představujícím pěstování vína od nejstarších dob až po současnost. Je to jediná expozice svého druhu na našem území. V areálu skanzenu je umístěno celkem 64 stavení a dalších objektů. Expozice v nich umístěné vás seznámí se způsobem života a bydlení lidu jak v horských oblastech Slovácka, tak v úrodné části Pomoraví.

    Národní ústav lidové kultury zde pořádá nejrůznější atrakce pro veřejnost, mimo jiné stavění máje, dožínky nebo zarážení hory. Vždy poslední víkend v červnu se skanzen stává atraktivním prostředím pro programy Mezinárodního folklórního festivalu Strážnice.

  • Přerov nad Labem


    Přerov nad labem
    Autor: www.polabskemuzeum.cz
    V současné době najdete v muzeu celkem 33 objektů, z toho 7 chalup, 7 špýcharů a 2 stodoly. V zařízených interiérech a v dlouhodobých i sezónních národopisných výstavách se dopodrobna (a často zábavnou formou) seznámíte se životem venkovského lidu v Polabí od konce 18. do poloviny 20. století.

    Zdejší skanzen patří j vůbec nejstarším v Evropě, vznikl na konci 19. století z iniciativy majitele přerovského panství, jímž byl příslušník toskánské větve Habsburků, mořeplavec a arcivévoda Ludvík Salvátor Toskánský. Ten nechal upravit stavbu z počátku 18. století, bývalou panskou kovárnu a rychtu, na „staročeskou chalupu“ a vybavit ji národopisnými předměty, které nasbíral v okolních obcích.Později se správy ujalo Polabské muzeum v Poděbradech a začalo cíleně budovat skanzen.

    Do okolí „staročeské chalupy“ byly postupně přeneseny vybrané a na původním místě ohrožené lidové stavby i další objekty. Takto se staly součástí polabského skanzenu například panské stavby – myslivna s hospodářským dvorem a bývalá bednárna s přilehlými zahradami. Těšit se můžete také na expozici mlynářství, starou školu nebo krásnou roubenou chalupu z osady Draho u Chleb nedaleko Nymburka z roku 1766. Ve světnici hospodáře se právě peče, celá expozice je totiž věnovaná jídlu. Nechybí ani výstava „zahrádky našich babiček“. Od jara do zimy se tady pořádají výstavy, lidové veselice a jarmarky s ochutnávkami regionálních specialit.

  • Skanzen Veselý kopec


    Skanzen Veselý kopec
    Autor: www.vesely-kopec.cz
    Chcete nahlédnout do vesnické historie? Máte příležitost. V malebném kraji na pomezí Železných hor a Žďárských vrchů, jehož krása inspirovala mnohé známé malíře, navštivte jediné muzeum v přírodě v Pardubickém kraji, Soubor lidových staveb Vysočina. Jednotlivé expozice nenajdete na jednom místě, ale prohlédnout si je můžete na Veselém Kopci, ve Svobodných Hamrech a v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku.

    Skanzen dnes tvoří téměř třicet objektů, které dohromady tvoří osadu s volně rozptýlenou zástavbou. Při prohlídce se dozvíte spoustu zajímavostí ze života drobných rolníků od první poloviny 19. století do poloviny 20. století. Zemědělské usedlosti doplňují drobné vesnické stavby (špýchar, chlívky nebo haltýř), ale také technické památky na vodní pohon. Nejvýznamnější z nich je vodní obilní mlýn. Uvidíte ale také bělidlo, včelín nebo zvoničku.
    Pravidelně se tady konají kulturní akce, trhy a jarmarky.

Autor: sim
Klíčová slova:  cestování, děti, rodina, skanzen
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...