Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tipy na víkend (nejen) s dětmi: Upečte si frgál a vyrazte za vláčky

  • 21. února 2014 | 08:00

    Poslední únorový víkend si pro vás nachystal spoustu akcí po celé republice, které byste si rozhodně neměli nechat ujít!Využijte pěkného počasí a vyrazte si upéct pravý valašský frgál, nebo si užít rejdění masopustních masek z celého světa.

  • Den masek Carnevale Praha

    Carnevale Praha zahájí masopust průvodem masek.
    Autor: profimedia.cz
    V sobotu, dvanáct dní před Popeleční středou, se již tradičně koná zahajovací den pražské masopustní sezóny. Zahajovací ceremoniál pod názvem Slet masek otevře pomyslné brány města, do kterého triumfálně vstoupí bláznivý karneval. Začátek akce je v pravé poledne na Staroměstském náměstí a vyvrcholí ve 21:00 Festou - masopustní hostinou, která se koná na palubě flotily Pražských Benátek. Přijďte se setkat a pobavit s maskami jednotlivých kontinentů a prožijte slavnostní zahájení karnevalové sezóny.
  • Šumavský skimaraton

    Letos se koná již 29. ročník šumavského skimaratonu.
    Autor: skisumava.cz
    V krásné přírodě Šumavy se tento víkend koná už 29. ročník závodu v běhu na lyžích, který je tradičním druhým největším závodem v běžeckém lyžování v České republice. Z důvodu nedostatku sněhu sice závody bohužel nebudou uspořádány v plném rozsahu, ale uskuteční se alespoň nedělní závod klasickou technikou na 25 km. Start je v 10 hodin na Modravě.
  • Cesta za pohádkou do Mníšku pod Brdy

    V zámku Mníšek pod Brdy je pro děti připravená pohádková trasa
    Autor: Zuzana Kalová/NPÚ
    Vyrazte s dětmi do Mníšku pod Brdy, hledat pohádky v místním zámku. V každé zámecké komnatě se jedna schovala a vy ji s dětmi můžete hledat pomocí snadných nápověd, které snadno rozluštíte. Provádět vás bude pohádková postava, která dětem v pátrání pomůže. Spolu s ní si zanotují známé písničky a hlavně se budou dobře bavit.Prohlídky se konají vždy v 11:30, 12:45, 14:00 a 15:15. Je ale nutné si ji předem zarezervovat.
  • Dny zahradní železnice v Pardubicích

    Tento víkend máte v Pardubicích poslední možnost navštívit výstavu vláčků.
    Autor: reprofoto YouTube
    Tento víkend máte poslední šanci shlédnout ve Východočeském muzeu v Pardubicích výstavu Království mašinek. Doplněná navíc bude o slavnostní derniérovou akci nazvanou Dny zahradní železnice. Během ní ožijí rytířské sály pardubického zámku čilým železničním ruchem na velkých sestavách kolejišť.
    Akci doplní promítání fotografií a výstavka kreseb Andrey Seidlové s tématem „Romantika úzkorozchodných železnic“.
  • Nordic Walking v Rokycanech

    Nordic walking je oblíbený a efektivní způsob pohybu
    Autor: profimedia.cz
    Zajímáte se o Nordic Walking? Pak si tento víkend nenechte ujít tříhodinovou aktivní procházku za Kelty na vrch Žďár, lesní arboretum a Kamenný Újezd. Start a cíl je v Rokycanech, na adrese centra zdravého životního stylu Eva, kde vám bude také předvedena správná technika této severské chůze s holemi lektorkou Nordic walking. Hole s sebou nepotřebujete, na aktivitu vám je ochotně zapůjčí a navíc vám celé sportování zhodnotí pomocí sporttesteru. Na akci je ale potřeba se předem zaregistrovat.
  • Masopustní pečení frgálů v Rožnově

    V malebném Rožnově pod Radhoštěm vás naučí, jak se peče pravý valašský frgál.
    Autor: profimedia.cz
    Patříte-li k milovníkům dobrého jídla a preferujete to lokální a tradiční, vyrazte o víkendu na Valašsko. Přestože se masopust tradičně spojuje s pečením božích milostí a smažením koblih, Valašsko se v tomto období pyšní také svými voňavými a lahodnými frgály. Vy si v Rožnově pod Radhoštěm navíc můžete o víkendu na vlastní kůži vyzkoušet, jak se takový frgál peče. Prozradí vám více než stoletou recepturu a pomohou vám s přípravou - od založení kvásku až po vytáhnutí báječného frgálu z pece.
  • Maškarní bál na Karlštejně

    Karlštejn vás o víkendu přivítá nejen hoistorií, ale také mkaškarním bálem.
    Autor: profimedia.cz, archiv
    Vyloženě jarní počasí láká k výletům do přírody, nebo za krásami českých hradů a zámků. V sobotu proto vyrazte na Karlštějn a s sebou si rovnou nabalte nějaký stylový outfit. Od 20:00 se totiž v sálu restaurace U Janů v Karlštejně koná již čtvrtý ročník stylového karlštejnského maškarního bálu, tentokrát na téma "Móda minulosti, současnosti a budoucnosti".

Autor: Brigita Zemen
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...