Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zapomeňte na Alpy – lyžařské vleky bez lidí najdete v Andoře

V Andoře se můžete vykoupat v termálech uprostřed hor i v zimě. Po horké koupeli na vás čekají stovky kilometrů sjezdovek
26. září 2011 | 00:00
Prezentace klienta |

Ani Alpy, ani Krkonoše – pro letošní lyžování zvolte ty nejlepší sjezdovky v Pyrenejích – na svazích malé země jménem Andorra. Vleky bez front, dlouhé sjezdovky perfektně upravené a spousty barů a restaurací. V nadmořské výšce 2500 m n.m. je lyžařská sezóna extrémně dlouhá, pobyt tady vám ale uteče jako nic.

Jestli už netrpělivě vyhlížíte první sněhové vločky a lyže už máte namazané, začněte balit. Nebude to totiž trvat dlouho a v Andorském knížectví napadne první sníh. Od prosince do dubna se na něj můžete spolehnout a zbytek obstarají sněhová děla. A proč na lyže vyrazit právě sem? Hlavně kvůli perfektním sjezdovkám bez lidí!

 

Andorra – neobjevený lyžařský ráj

Andorra je malinká země v horách mezi Francií a Španělskem, obklopena 3000 m vysokými štíty Pyrenejí. Místa, kde by nadmořská výška klesla pod 1 km, tu prakticky nenajdete, zato nádherných hor s komfortně vybavenými středisky je tady tak akorát. Pro svou vzdálenost je Andorra mnoha lyžaři ještě neobjevená, takže toho rychle využijte.

Snowboarďáci milují Andorru – je tu pro ně totiž speciální park a tratě se skokánky a dalšími sněhovými překážkami
Autor: FOTO: Firo tour

Andorra bez kolejí a letadel

Silnice je jediný způsob, jak se dostat do Andorry, pokud zrovna nevlastníte vrtulník. Není tu totiž mezinárodní letiště a chybí tu i železnice. Pokud pojedete autem, je nutné mít s sebou sněhové řetězy a pokud autobusem, připravte si zase dost peněz – nejlevnější variantu lyžovacího pobytu v Andoře tak proto představuje nabídka cestovních kanceláří.

 

Kromě prázdných vleků vás určitě uchvátí i hlavní město Andorra la Vella. V údolí pod horou Enclar se vine řeka Gran Valira a vede až k historickému gotickému centru města. Spletitá síť úzkých uliček vás nenechá na pochybách o dlouhé minulosti tohoto středověkého města.

 

Za návštěvu stojí původně katalánská pevnost Casa de Vall, kostel Sant Esteve ze 12. století a hlavně termální lázně Les Escaldes. Během vaší lyžařské dovolené se v moderní skleněné budově ve tvaru jehly můžete vykoupat ve vyhřívaných vířivkách, římských lázních anebo zkusit finskou saunu.

 

Dlouhé a precizně upravené sjezdovky za výhodnou cenu – to je největší lákadlo malé Andorry uprostřed Pyrenejí
Autor: FOTO: Firo tour

 

Nákupy bez daní a vleky bez lidí

Vyhřátí z krásných horských lázní se pak můžete vydat opět na svah do některého ze zdejších lyžařských středisek. Tím nejlepším a největším je Grandvalira, 6 navzájem propojených lyžařských center, ve kterých platí společný skipas a moderní vleky a lanovky na sebe skvěle navazují. Lyžuje se ve výšce asi 2500 m n.m., nejdelší sjezdovka je dlouhá 7 km.

Grandvalira – 200 km sjezdovek

Pokud se na lyže do Andorry vydáte s cestovní kanceláří, bude cena skipasu už většinou zahrnuta v ceně zájezdu. Vydáte-li se sem sami, pak za týdenní permanentku zaplatíte asi 180 eur. Lyžovat s ní můžete v celém komplexu původně šesti areálů, což je asi 200 km výborně upravených sjezdovek. Černé, modré, červené, vybere si každý.

 

Hotely jsou plně vybavené a poskytují komfort v zasněžené krajině. Bezcelní zóna navíc láká k levným nákupům luxusního zboží
Autor: FOTO: Firo tour

 

Největší lyžařská oblast v Pyrenejích je vyhlášená pro výborně značené a upravené sjezdovky, lanovky a vleky bez front a pro živý noční život. Andorra je navíc jedním z daňových rájů a tak i alkohol tady nakoupíte velmi levně – bez daní. Středisko Pas de la Casa v komplexu Grandvalira proto patří k velmi oblíbeným centrům hlavně mezi mladými Francouzi a Španěly, kteří se chtějí po večerech dobře bavit.

 

Neustále zasněžený snowboardový park

Jedno z nejvýše položených středisek v Evropě (asi 2050 m n.m.) ale kromě barů a restaurací nabízí speciální tratě pro snowboardisty a především skvělé sněhové podmínky. Pokud se lyžovat teprve učíte, postarají se tu o vás profesionální lektoři z lyžařských škol, pokud jste profíci, můžete zkusit sjezd plný sněhových překážek.

Andorra je hezká i v létě – hory jsou porostlé vysokohorskou flórou a místo lyžařů tu potkáte pasoucí se stáda
Autor: FOTO: Firo tour

V Andoře se platí eurem, i když země není členem EU. Úředním jazykem je katalánština, ale domluvíte se tu i francouzsky, španělsky a anglicky. Asi 14 milionů návštěvníků ročně sem jezdí především za nádhernými horami v létě i v zimě a za nákupy v bezcelní zóně. Zimní lyžování tu vyjde levněji než v Alpách.

 

Autor: Viola Kratochvílová &FIRO-tour

Čtěte dále:

Baví vás cestování? Nedávno jsme psali o adrenalinové Dominikánské republice, o sexy místech pro líbánky nebo o žhavých brazilských plážích.


Inzertní sdělení: Cestovní kancelář FIRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku, Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, vybírá ze své nabídky lyžařských zájezdů v Andoře

 

Hotel Sant Eloi

FOTO: Firo tour
Autor: FOTO: Firo tour
Hotel se nachází 2km od španělských hranic a 7km od hlavního města Andorra la Vella v městečku Sant Julia de Loria, byl postaven pro olympijské hry v Barceloně v roce 1992.

 

Hotel Magic Pas

FOTO: Firo tour
Autor: FOTO: Firo tour
Hotel je situován v městečku Pas de la Casa, nedaleko jsou obchůdky, restaurace, bary, diskotéka. Krásné sjezdovky si tu užijí jak začátečníci, tak pokročilí lyžaři.

 

Hotel Refugi dels Isards

FOTO: Firo tour
Autor: FOTO: Firo tour
Hotel najdete přímo na francouzsko andorských hranicích na úpatí hor, lyžařské sjezdovky v působivé největší lyžařské oblasti v Pyrenejích Grandvalira jsou jen 5min chůze.

 

Hotel Himalaja Soldeu

FOTO: Firo tour
Autor: FOTO: Firo tour
Hotel obklopen krásným výhledem na Pyreneje, v blízkosti lanovky se skipasem Grandvalira (Soldeu El Tarter). V Soldeu najdete bary, restaurace, obchůdky, bohatý après-ski život.

Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...