Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Acapulco: místo, kam jezdí na dovolenou Hollywood

5. září 2011 | 00:00

Bývalo významným přístavem, pak jeho sláva a prestiž upadaly. Ještě na počátku 50. let to vypadalo, že éra slávy Acapulca definitivně končí. Pak ho ale objevila americká smetánka a dveře si tu v hotelech začaly podávat  hollywoodské hvězdy. Acapulco je mexickým klenotem a místem, kam dodnes utíká část Hollywoodu.

Dlouhé pláže, výborné restaurace a slunce, které tady svítí i v době, kdy v Česku v zimě drkotáme zuby - Mexická riviéra a její nejznámější letoviska Puerto Vallanta, Los Cabos, Huatulco a hlavně světoznámé Acapulco.

Místo, kde stávaly rákosy

Název Acapulco v překladu znamená „místo, kde stávaly rákosy“. Ty tady nicméně mohly stát naposledy v 16. století, od té doby bylo Acapulco významným přístavem, kde se obchodovalo hlavně s asijskými obchodníky. Tyhle doby jsou ale už dávno ty tam.

Acapulco se v polovině 20. století stalo asi nejoblíbenějším místem, kde trávila dovolenou americká smetánka. Kdo nejezdil do Acapulca, ten jako kdyby nebyl. Ostatně z téhle doby dodnes pramení mírná averze místních obyvatel vůči Američanům. „Američané jsou jedni z nejčastějších hostů, ale
zároveň patří ke klientele, kterou starousedlíci příliš nemusí,“ poznamenává k tomu delegát.

Neoblíbení Američané

Na druhou stranu – právě díky tomu, že Američané vždy vyžadovali tu nejvyšší úroveň služeb a odmítali ustoupit byť jen o píď, patří dnes Mexická riviéra k těm místům, která se mohou pochlubit jednou z nejvyšších úrovní služeb na planetě. A za cenu, která běžného smrtelníka nezruinuje.

Nejznámější a nejkrásnější místní pláž se jmenuje Playa Hornitos. Lemují ji bary, kde si můžete dát burrito nebo tortillu. Jen pozor na chilli. Jídlo označené v jídelním lístku symbolem papričky je jej pro silné povahy. To, co místní sní bez mrknutí oka, způsobí u turistů minimálně slzení a sháňku po
sklenici vody.

Škarohlídi nicméně tvrdí, že sláva Acapulca znovu upadá. Do popředí se totiž hlavně v posledních letech derou nové destinace na západním pobřeží

Mexika. Obecně se všechny označují za Mexickou riviéru, ale tohle označení je mírně nadsazené. „Letoviska totiž nevytvářejí souvislý pás pláží a
letovisek, ale často je od sebe dělí několik desítek nebo i stovek kilometrů,“ vysvětluje delegát.

Huatulco šlape Acapulcu na paty

Příkladem je třeba Huatulco ležící asi 300 kilometrů jižně od Acapulca. Rozvíjí se dynamicky a podle mnohých prý jednou zaujme pozici jedničky v oblasti cestovního ruchu na západním pobřeží Mexika. Ubytování je tady možné jak v jednoduchých hostelech, tak v luxusních hotelech, kde jedna noc vyjde na průměrnou českou výplatu.

Nespornou výhodou Huatulca je fakt, že je doposud nezasažené masivním turismem. Bílé pláže, zeleň, v okolí kávové plantáže, kam se jezdí na výlety, a turistů tak akorát.

Kam utíkala Elizabeth Taylorová

Podobné je to i v městě Puerto Vallarta obrovském zálivu Banderas. Délka pobřeží je asi pětadvacet kilometrů. A hotelové resorty, které ho lemují, vypadají z letadla jako různobarevná stavebnice.

Do povědomí širší veřejnosti se toto město dostalo už v 60. letech. Před dotěrnými novináři se sem přijeli schovat Elizabeth Taylorová s Richardem Burtonem. Ten tu koupil dva domy a spojil je růžovým mostem nad ulicí. Soukromí si tady ale slavná dvojice příliš neužila. Novináři je vypátrali záhy a
residenci Casa Kimberley pak obléhali dnem i nocí.

Dnes je Casa Kimberley výletním cílem filmových fanoušků. V listopadu se do města pro změnu sjíždějí na kulinářský festival kuchaři z celého světa. Společně s návštěvníky pak navýší na dva týdny počet obyvatel o zhruba 20 tisíc.

Tři sta slunečních dnů v roce

Mimochodem – slunečních dní je v Puerto Vallarta asi tři sta do roka. Člověk by proto musel mít velikou smůlu, aby mu během dovolené nezasvítilo slunce. Navíc se tady teplota celý rok drží na zhruba 28 stupních. Ideální místo, kam utéct z Česka před lezavou zimou nebo škaredým podzimem.

Čtveřici největších letovisek na mexickém pobřeží Tichého oceánu uzavírá Los Cabos. De facto jde o 33 kilometrů dlouhý pás pobřeží mezi dvěma městečky na jižním cípu Kalifornského poloostrova. Setkávají se tady dva mořské proudy. „Tím pádem jde o jednu z nejlepších rybářských lokalit na
planetě,“ říká místní rybář.

Den co den se v místním přístavu hned po ránu obchoduje s ohromným úlovkem. Část z něj potom samozřejmě skončí v místních restauracích a na talířích turistů. Kromě návštěvy některé z restaurací místní doporučují ještě vyplout na moře, mezi skály, které neúnavně obrušují mořské vlny. Všechny
plavby pak obvykle končí u El Arco, ohromné skalní brány, která je dostupná jen z moře a vysloužila si i místo na seznamu UNESCO.

Los Cabos leží na jižním cípu Kalifornského poloostrova a místní tady žijí z turistů a z rybolovu
Autor: FIRO-tour
Je pravdou, že jedničkou v mexickém turistickém průmyslu je ještě stále Mayská riviéra na východním pobřeží, letoviska na západě ale dělají všechno pro to, aby první místo co nejdřív patřilo jim.

Autor: Lucie Štěrbová &FIRO-tour

Inzertní sdělení:

Cestovní kancelář FIRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku, Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích,
vybírá ze své nabídky zájezdů do Mexika:

Hotel Dreams Puerto Vallarta Resort & Spa

Hotel Dreams Puerto Vallarta Resort & Spa
Autor: FIRO-tour
Tento hotel je známý pro své vynikající služby, úžasnou gastronomii, čerstvé mořské plody. Leží v soukromé odlehlé zátoce na jedné ze 40 pláží podél Banderas Bay. Hotel je zařazen mezi Top 20 hotelů v Mexiku.

Hotel Hola Grand Faro Luxury All inclusive Resort

Pokud se stanete hostem Hola Grand Faro Los Cabos, Luxusního All Inclusive Resortu, očekávejte, krásné výhledy na moře, blízkost města a world class služby. Personál vás bude hýčkat.

Hotel Las Brisas Acapulco

V Las Brisas Acapulco se budete cítit, jako byste byli miliony mil daleko od všeho, i když široké spektrum aktivit je jen pár minut od tohoto nádherného přímořského letoviska, nechte se svést lákavým nočním životem.

Video se připravuje ...