Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 tipů pro výběr zájezdu last minute

Hledáte levnou dovolenou pro dva? Pak určitě vybírejte ze zájezdů na poslední chvíli. Ušetříte teď tisíce korun.
24. srpna 2011 | 13:17

Léto se sice do Česka vrátilo, ale nebude to na dlouho. Pokud toužíte po pořádném vedru, jediná skutečná jistota bude přece jen u moře. S last minute zájezdy teď ušetříte až 38 % z původní ceny. Oproti jiným rokům ale platí dvojnásob, že musíte odhodit vysoké nároky. Před vámi totiž stojí fronta jiných zájemců a hotely nejsou nafukovací… Inspiraci, kam se ještě vydat za sluncem, můžete najít nejen v katalozích, ale i na fotografi ích čtenářů, kteří svou nejkrásnější pláž zaslali do redakce.

Cestovní kanceláře si letos na počet prodaných zájezdů na poslední chvíli nemohou vůbec stěžovat, na odbyt jdou podle nich všechny typy zájezdů za teplem. „V letošní sezoně jsme z důvodu nepříznivého a nestabilního letního počasí zaznamenali zvýšený zájem o zájezdy na poslední chvíli,“ říká Andrea Papadopulu z CK Venus Trade and Tours. „Vyšší zájem je dán nejen kvalitní nabídkou last minute, ale také počasím v Česku, které vybízelo k cestování,“ potvrzuje Lenka Berberi, výkonná ředitelka CK Blue Style.

„Mezi destinacemi je největší zájem o Tureckou riviéru a řecké ostrovy. Velký návrat českých turistů je patrný i v případě Egypta,“ dodává Berberi. Ten se po politických problémech na začátku sezony vrátil na žebříček nejprodávanějších destinací. „Zájezdů do Egypta se v této době prodává dokonce více než vloni,“ říká Jan Koláčný z CK Exim tours.

Tipy cestovních kanceláři na nejlevnější zájezdy najdete zde.

Všichni zástupci cestovních kanceláří se pak shodují, že last minute zájezdy jsou vlastně takový výprodej zájezdů, které se neudaly za původní katalogovou cenu. Vybírat proto musíte z omezené nabídky jak destinací, tak ubytovacích kapacita k tomu se musíte přizpůsobit i časově. „Výhodou by mohla být atraktivnější cena, ale té můžete docílit i slevami za včasný nákup – tzv. first minute, kde máte kompletní neprobranou nabídku,“ upozorňuje Tomáš Brejcha z CK Čedok.

„Last minute je vhodný pro ty, co si neplánují dovolenou dlouhodobě dopředu a není pro ně až tak důležité, kam pojedou,“ řekl Blesku Petr Šatný z CK Alexandria. Pokud chcete vyrazit s celou početnou rodinou, zřejmě neuspějete. Kapacity jsou omezené. Pro dvojici je to ale stoprocentně nejlevnější řešení.

7 tipů pro výběr zájezdu na poslední chvíli

1. Nečekejte závratné slevy

Nejčastější chybou při výběru zájezdů na poslední chvíli jsou nesplnitelná očekávání. Zázraky se nedějí. Last minute slevy se pohybují v rozmezí 10 – 50 % z původní katalogové ceny, a to podle druhu zájezdu. Týdenní letecký zájezd v nabídce last minute seženete od 6 tisíc korun, ceny all inclusive zájezdů začínají na 8 tisících. Nejvíce ale ušetříte na dovolených z vyšší cenové kategorie v luxusnějších hotelích s all inclusive službami.

2. Porovnávejte všechny nabídky

Nejjednodušší cestou, jak vybrat dovolenou podle vašich představ, jsou internetové portály. Nikam jinam totiž nejdou aktuální informace tak rychle, jako právě na internet, což je u last minute zájezdů důležité. Počet volných míst se mění každou chvíli. Na stránce si vyberete místo, termín, úroveň ubytování a cenu. Počítač to za vás překouše a pak už si stačí jen vybrat z nabídky last minute zájezdů, ten který vám nejlépe sedne a zarezervovat jej.

3. Zkuste super last minute

Pokud nejste vázáni hlášením dovolené v práci dlouho dopředu, sbalte kufry a pořiďte si tzv.super last minute zájezd, s odletem za méně než týden. Zájezd můžete koupit i na letišti s odletem za méně než 24 hodin. Výběr destinace je omezený, ale slevy za to stojí. Po ruce byste měli mít pas, protože občanský průkaz není mimo země Evropské unie platným cestovním dokumentem. Na účtu mějte dostatek peněz na platbu zájezdu a peníze v odpovídající měně (nebo alespoň eura, která směníte na místě).

4. Prověřte další náklady

Nízká cena je u last minute zájezdů asi tím nejdůležitějším parametrem, jenže to může mít háček. V ceně dovolené často nejsou zahrnuty všechny položky, které považujete za samozřejmost. Raději se několikrát zeptejte, jaký typ stravy je v hodnotě zájezdu započten, jestli nebudete muset připlácet za klimatizaci, lůžkoviny nebo třeba za výlety. Neočekávané náklady mohou rozpočet na vaši dovolenou znatelně navýšit.

5. Nezapomeňte vyřídit dokumenty

Při všem tom shonu s balením a dokupováním drobností na dovolenou často zapomenete prověřit všechny dokumenty. Před cestou myslete na to, že byste si měli sjednat cestovní pojištění, pojištění zavazadel nebo třeba zajistit letenku. Prověřte platnost pasu nebo občanského průkazu. Obzvlášť velký pozor si dejte na vízum, pokud má Česko vízovou povinnost vůči zemi, kam se chystáte. Na to se ptejte raději hned v kanceláři.

6. Proklepněte si cestovní kancelář

Pečlivě prověřte cestovní kancelář, ještě než podepíšete smlouvu. Základem je, zda je cestovní kancelář pojištěna proti úpadku. Takový certifikát by měl obsahovat jméno pojišťovny a platnost pojistky. Ujistit se můžete i u příslušné pojišťovny. Zabráníte tak riziku propadnutí vašich peněz a vyhnete se nedobrovolnému prodloužení dovolené a nepříjemným chvílím stráveným v zahraničí bez pomoci.

7. Nepodceňujte důležitost smlouvy

Jako u každé smlouvy, platí i u té u cestovní: Nejdřív čti a pak až podepiš. Smlouva musí obsahovat vaše jméno, název cestovní kanceláře, místo zájezdu, název hotelu, druh dopravy a stravy. „Pokud v cestovní smlouvě chybí některé údaje, nebojte se požádat o jejich doplnění. V případě, že máte speciální požadavky, jako výhled na moře nebo vegetariánskou stravu, nechte údaje do smlouvy doplnit,“ vysvětlil Michal Tůma z cestovní agentury Invia.cz. Vyhnete se tak problémům. tipů pro výběr zájezdu

Autor: Jitka Pekařová, ljšk
Video se připravuje ...