Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unikátní kousek Sahary na Gran Canaria – navštivte duny Maspalomas

Gran Canaria patří k nejlepším evropským destinacím, co se týká zázemí pro turisty.
25. července 2011 | 00:00
Prezentace klienta |

Písečné duny vysoké až 30 metrů, horký písek, tetelící se vzduch a … šumění moře! V tomto případě ale nejde o přelud fata morgána. V letovisku Maspalomas na ostrově Gran Canaria se v délce 20 kilometrů táhnou pobřežím skutečné písečné duny. Vznikly díky písku, který sem vítr přinesl ze Sahary, a ročně sem kvůli nim přijedou dva miliony turistů.

O ostrově Gran Canaria se říká, že má ze všech Kanárských ostrovů nejlepší zázemí pro turisty. „Ubytování je tady kvalitní, pláže krásné a široké, když k tomu přidáte spoustu zajímavostí a příjemné klima, s teplotami okolo šestadvaceti stupňů, je celkem logické, že se těší takové oblibě,“ vypočítává klady ostrova místní delegát.

Jih pro turisty, sever pro místní

Ostrov Gran Canaria by se dal pomyslnou čarou rozdělit na dvě poloviny. Zatímco jih ostrova patří turistům, dílem i díky tomu, že je tady největší jistota slunečného počasí, sever si ještě pořád uchovává původní ráz. Mimochodem – leží tady i hlavní město Las Palmas.

Ti, co chtějí prozkoumat sever ostrova, včetně poutního místa městečka Teror, kde se údajně zjevila Panna Marie, potom nejčastěji vyrážejí skrz vnitrozemí. To je hornaté, leží tu i nejvyšší bod celých Kanárských ostrovů Pico de la Nieves, a zároveň důkladně prověří řidičské schopnosti.

Vítr na Gran Canarii zavál písek ze Sahary, ten stojí za dunami, které mohou mít až několik desítek metrů.
Autor: FIRO-tour

Odměnou za zběsilé točení volantem a trochu adrenalinu na úzkých a klikatých silničkách jsou ale nádherné vyhlídky na krajinu. „Tou nejkrásnější je asi Cruz de Tejeda, která navíc leží v posvátném území Guančů,“ přidává dobrou radu majitel autopůjčovny, kde je možné auto zapůjčit od třiceti eur za den.

Playa del Inglés – sázka na jistotu

Vraťte se ale zpátky na jih ostrova, který turisty láká nejvíc. Sázkou na jistotu při výběru dovolené jsou letoviska Playa del Inglés a už zmiňované Maspalomas. Obě mohou nabídnout písečné duny a mírný vstup do moře. Pro ty, kteří si jako plavci příliš nevěří, jde tedy o ideální destinace.

Sopečný původ ostrova je patrný i na plážích. Ty pokrývá tmavý písek a tu a tam na nich narazíte na rozeklané kamení.
Autor: FIRO-tour

Kousek Sahary na Maspalomas

V letovisku Maspalomas skutečně jsou pravé písečné duny. Ty vznikly díky písku, který sem vítr zavál ze Sahary a místy dosahují výšky až 30 metrů. V roce 1994 tak bylo toto území prohlášeno za národní park a nesmí se tu dál stavět. Samotné letovisko Maspalomas je nejstarší letovisko na ostrově a patří ke kanárské špičce.

Název letoviska Playa del Inglés v překladu znamená „Anglická pláž“ a angličtina je tady slyšet celkem dost. Díky bujarému nočnímu životu patří toto místo k nejoblíbenějším destinacím mezi mladými lidmi z celé Evropy. Velká část nočních aktivit se potom odehrává na promenádě, která lemuje pobřeží. Barů, kde si člověk může dát místní výborné víno, je nepočítaně.

Další body navíc pak tomuto resortu patří za blízkost letišti. Cesta od terminálu trvá asi pětatřicet minut, takže dvě hodinky od přistání už člověk může, při trošce štěstí, ležet na pláži a chytat bronz. Playa del Inglés je moderní letovisko, to je ale částečně vykoupeno spoustou turistů, kteří sem jezdí. Za klidem a soukromím se na Gran Canaria holt jezdí jinam.

Noční život tepe třeba v letovisku Playa del Inglés, klid naopak nabízí letovisko San Augustin.
Autor: FIRO-tour

San Augustin – synonymum klidné dovolené

Opakem živé Playa del Inglés je malé letovisko San Augustin na jižním cípu ostrova. Je tu klid, pohodová atmosféra a žádné davy turistů. Kromě starších párů a rodin s dětmi sem jezdí za klidem a odpočinkem i místní. Pláže jsou tady celkem tři, všechny pokrývá tmavý písek. Jen s večerním vyžitím je to tady na štíru. Pokud program nezajišťuje hotel, pak zbývá „jen“ posezení nad vínem a nad místní výbornou kuchyní.

Kanárské ostrovy jsou sopečného původu a turisté si velmi často tenhle fakt uvědomují při pohledu na vysoké rozeklané skály v letovisku Puerto Rico. Tohle letovisko je druhým největším na ostrově Gran Canaria a povahou nočního života má blíže k rušné Playa del Inglés, než ke klidnému San Augustin. Hotely jsou tady posazeny přímo ve skalách a strmě stoupají vzhůru.

V letních měsících je na ostrově Gran Canaria zhruba 26 stupňů, ideál pro odpočinek u bazénu.
Autor: FIRO-tour

Benátky Kanárských ostrovů

Osm kilometrů – tolik dělí Puerto Rico od dalšího letoviska. Puerto Mogán je jedno z nejromantičtějších míst celých Kanárských ostrovů. „Snad proto se mu přezdívá kanárské Benátky,“ poznamenává průvodce. Co prý stojí rozhodně za návštěvu, jsou starobylé přístavní restaurace. Prokličkovat se k nim dá úzkými uličkami, kolem obílených domků a květináčů s pestrými květy.

Pozor ale na to, že jen po svých. Stejně jako do těch italských Benátek i sem mají automobily vjezd zakázán!

Autor: Lucie Štěrbová & FIRO-tour

 

Inzertní sdělení: Cestovní kancelář FIRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku, Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, vybírá ze své nabídky zájezdy Gran Canaria:

 

Aparthotel Hotasa Beverly Park

FIRO-tourJedná se o oblíbený hotel střední kategorie, blízko pláže. Standardní klimatizované pokoje s koupelnou/WC a balkónem nebo terasou s výhledem do ulice nebo na moře.

Hotel Melia Tamarindos

FIRO-tourHotel disponuje rozlehlou zahradou a prostornými pokoji pro rodiny s dětmi. Klienti mohou využít exkluzivní sluneční terasu s jaccuzi umístěnou nejblíže k pláži, zdarma saunu, slevu do SPA. Pokoje jsou s výhledem na moře.

Hotel Dunas Don Gregory

FIRO-tourHotel je vhodný pro rodiny s dětmi. Pokoje jsou s orientací do zahrady nebo k moři. Standardní dvoulůžkové pokoje mají k dispozici také trezor, koupelnu/WC a balkón.

Video se připravuje ...