Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zatopili jste si? Tak pozor, ať nevyhoříte!

Kritická místa v domě
24. září 2008 | 11:21

Sotva začala topná sezona, museli už hasiči vyjíždět k několika požárům, které stejně jako každým rokem, způsobily nevyčistěné komíny a vadná topidla.

Čím víc se zdražuje elektřina a plyn, tím víc domácností se vrací k topení uhlím, což je nejen méně ekologické, ale i rizikovější z hlediska požárů. V současnosti v České republice topí uhlím přibližně 400 tisíc domácností. A právě ti, kteří nově instalovali kotle nebo kamna na tuhá paliva, by měli dodržovat pár zásad bezpečnosti. Ovšem pokud topíte elektřinou nebo plynem, neznamená to, že jste zcela bez starostí!

Co dělat, když…

... vznikne požár od sazí v komíně?
Urychleně odstraňte veškerý hořlavý materiál z blízkosti komína. Oheň nehaste vodou, mohlo by dojít k výbuchu! Volejte hasiče na linku 150 nebo 112.

… vznikne požár od topidla na plyn nebo elektřinu?
Vypněte ihned přívod energie. I když menší požár sami uhasíte, zavolejte hasiče-vyšetřovatele. Jejich zpráva se vám hodí při uplatňování náhrady škody u pojišťovny.

JAK TO VIDÍ ODBORNÍK
Majitel říčanského kominictví Josef Pechlát:

"Podle staré vyhlášky by se měl komín čistit i 6x do roka. Vyhláška je zastaralá. Ideální je, když si majitel domku nechá komín vyčistit 1x do roka. Pokud ovšem topí nekvalitním uhlím, mokrým dřevem nebo tím, co do kamen nepatří, komín se zanese daleko dřív. Máme ale i dost takových zákazníků, kteří si vůbec nepamatují, kdy si nechali komín naposledy protáhnout. Výjimkou není ani 5 i více let nečistěný komín. To už je doslova nebezpečná hra s ohněm."
Stejně rezolutní je i Tomáš Kumžák z Instalcentra v Roztokách u Prahy. "Než začnete topit, je revize plynového kotle nutností. V době tříleté záruky je povinná, ale pak už lidé ztratí zájem a nechtějí do ní investovat. Jednou za rok by měla proběhnout ".

Nejčastější příčiny požárů:

* Nesprávná obsluha topidla (v roce 2007 - 142 případů).

* Manipulace se žhavým popelem (98 požárů).

* Umístění hořlavých látek blízko topidla (83 případů).

* Vznícení sazí (102 požárů).

Kritická místa v domě

Komín: nevyčistěný a zanesený se může kvůli sazím vznítit a způsobit velký požár. Před každou topnou sezonou byste si měli nechat komín vyčistit a zrevidovat.

Otevřený oheň (svíčky, krb): z dosahu odstraňte veškeré hořlavé materiály, dejte pozor, aby ani průvan nebo pohyb nezpůsobily vznícení například záclon.

Elektrický kotel: nezapomínejte na jeho pravidelnou údržbu a kontrolu odborníkem, ideálně před každou topnou sezónou.

Popelnice: nedávejte žhavý popel do plastových popelnic. Pokud je popel žhavý, nevhazujte jiný odpad.

Kamna na pevná paliva: nepoužívejte hořlavé kapaliny k zatápění a netopte tím, co do kamen nepatří (sláma, plastové lahve). Topné těleso se může poškodit. Prostor u kamen zabezpečte ochrannou nehořlavou podložkou. Ta by měla přesahovat půdorys spotřebiče o 30 cm ze všech stran, u krbu o 80 a 40 cm.

Plynový spotřebič: dodržujte lhůty revizí (minimálně 1x za 3 roky). Nebezpečí hrozí u otevřených spotřebičů - kotle a karmy. Při úniku plynu může dojít k otravě oxidem uhelnatým.

ZE STATISTIKY HASIČŮ

Rok 2007

Hasiči zasahovali celkem u 730 požárů, které souvisely s provozem topidel a komínů - tj. 3,3 % všech požárů.
Škody v celkové hodnotě: 124,9 milionu korun.
O život přišlo 8 lidí, 88 bylo zraněno.

Rok 2008 (první pololetí)
368 požárů souvisejících s topením.
Škoda: 57,4 milionu korun.
O život přišli 3 lidé, 57 bylo zraněno.

Autor: Iva Dvořáková
Související články
Video se připravuje ...