Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skříňkám vládne lesk

23. září 2008 | 11:14

Korpusy skříněk bývají tím posledním, co nás zajímá, kdežto s dvířky při výběru nové kuchyně zpravidla začínáme. A to i přesto, že o kvalitě kuchyně nerozhodují samy.

Začínáme základem
Zatímco korpusy bývají většinou z lamina, nejčastěji používaných materiálů na kuchyňská dvířka je více – objevuje se především lamino, dřevovláknité desky (hlavně MDF) dokončené lakem, fólií nebo dýhou, dále masivní dřevo a v poslední době dokonce i sklo. Každý materiál má své plusy a minusy a liší se cenou i odolností. Pro spokojenost s kuchyňskou linkou byste neměli šetřit ani na kování – právě kvalita závěsů (pantů) a vnitřního vybavení usnadní používání i úklid.

Lamino nejen pro mladé
Hlavní výhody? Dobrá cena, odolnost, snadná údržba a dlouhá životnost. Dvířka z lamina vydrží jak nárazy plastové tříkolky potomka, tak horší motoriku, a tedy střety s různými předměty u starších lidí. Někdy se ještě pro větší odolnost používají hliníkové rámečky. A když přesto dojde k nejhoršímu, lze dvířka bez problémů vyměnit. Barva se totiž nemění ani tehdy, svítí-li na dvířka přímo slunce.

Lamino se dlouho podceňovalo, protože nabízelo minimum barev a dezénů, ale to už dávno neplatí. V tomto provedení si můžete pořídit dokonce i dvířka, která vypadají jako vyrobená z tropických dřevin, třeba z módního zebrana. V nabídce jsou také strukturované povrchy, které dřevo pouze napodobují.

Luxusní vzhled, dobrá cena
Dalším kandidátem na označení dobrý poměr cena – výkon jsou dvířka dokončená fóliemi. Podkladová deska se zpravidla vyrábí z MDF dřevovláknité desky, která se potom potahuje plastovou fólií. Často ji na první pohled nerozeznáte od laku. Tato dvířka se velmi dobře udržují, stačí je setřít vlhkým hadříkem nebo utěrkou z mikrovlákna. Nabízejí barevnou a tvarovou stálost i tepelnou odolnost. Ačkoliv fólie může být i matná, největší oblibu si získal lesk, právě pro svou schopnost napodobit luxusní lakované provedení.

Také fólie se vyrábějí v nepřeberném množství barev i dřevinových dezénů. Velmi dobře vypadá se sklem a s detaily z hliníku nebo nerezu.

Chtěli byste ušetřit?

Vyhněte se úzkým skříňkám. Dvě "šedesátkové" stojí výrazně víc než jedna o šířce 120 cm. K nejdražším dílům patří zásuvky. Porovnání cena – výkon vychází u zásuvkové skříňky se šířkou 30 cm jako velká rozmařilost. Raději si tedy přidejte oněch 30 cm k zásuvkám se šířkou 60 cm, protože tím pádem na jedné "devadesátce" ušetříte i několik tisíc korun. Proto je tak ošidné uvádět ceny "za metr linky" – může to být 8000 stejně jako 20 000 Kč. O ceně totiž rozhoduje i vnitřní vybavení (drátěný program, plnovýsuvy, kování…).

Když lak je králem
Lakované kuchyně představují nábytek, který uspokojí i nejnáročnějšího zákazníka, ale pozor, kvalita se liší. Někteří výrobci používají jen dvě vrstvy laku, jiní čtyři i více. Další dává lak pouze na čelní stranu dvířek, jiný z obou stran. Tato lakovaná dvířka jsou opět vyrobena z dřevovláknitých desek o tloušťce 18 mm, opatřených základním nátěrem, na který se nanáší stříkáním nebo poléváním vrstva (vrstvy) vysoce tvrdého laku.
Dokonalý povrch bez pórů dovoluje poměrně snadnou údržbu, ale někteří poukazují na to, že v případě poškození se nedá opravit a problematická může být i výměna. UV záření totiž u méně kvalitních laků může změnit barvu. Dvířka sice vyměníte, ale budou mít jiný odstín. Lakovaný nábytek vypadá luxusně a efektně, cenově však patří k nejdražším.

Praktické lamino
Autor: archiv Koryna

Praktická příroda
Dřevěná dýha je příjemnou kombinací dostupné ceny a přírodního materiálu. Na MDF desku se nalepí dýha, která působí jako masivní dřevo, není však tak náchylná k poškození ani tolik nepodléhá vlhkosti. K hlavním přednostem patří pěkný vzhled, dostupná cena i poměrně široký výběr dýh – od ořechu, třešně, olše, javoru, hrušky, břízy až po exotické dřeviny.

Klasika nemá ráda vlhko
Masivní dřevo patřilo dlouho k nejžádanějšímu materiálu. Jenže jako klasický přírodní materiál má své "mouchy" – reaguje hlavně na vlhko i na sucho (problém panelových bytů) a samozřejmě také na světlo. Bývá citlivé i na mechanické poškození. Protože časem dřevo tmavne, případná výměna nepřipadá do úvahy. A těžko zabráníte tomu, aby se ve vlhkém a teplém prostředí kuchyně dvířka nekroutila.
Tento materiál se používá nejčastěji na rustikální nebo retro kuchyně, kombinuje se nejlépe s přírodním kamenem. Povrch může být dokončen polyuretanovým lakem nebo jen voskem, záleží na provedení a výrobci. V každém případě je třeba opatrně volit čisticí prostředky.

Aktuální hit: sklo

Skleněné kuchyně se vyrábějí hlavně v Itálii, ale už také u nás. Používají se tvrzené skleněné tabule lepené na dřevotřísku s kovovou hranou nebo sklo zasazené do kovového rámečku. Je hodně odolné, takže není třeba bát se poškození. Problém však vzniká jinde – jde o poměrně těžký materiál, takže sestavení kuchyně není jednoduché, zejména v případě nerovné podlahy. Údržba je samozřejmě poměrně snadná.

Autor: Pavla Jirásková
Související články
Video se připravuje ...