Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trendy přicházejí z Itálie

12. září 2008 | 11:18

I kuchyně podléhají módním vlnám bytového designu. Ty současné preferují zejména hladké plochy skříněk a také se víc nosí sklo – na dvířkách, policích, a dokonce i obkladech!

Hladká dvířka a zásuvky bez zdobných rámečků nebo profilování, kde se usazuje nečistota, dobře vypadají, ale především nahrávají snadné údržbě. Té vycházejí vstříc i nové úpravy stěn mezi spodními a horními skříňkami. Favoritem těchto zádových obkladů se stává sklo nebo shodný materiál s pracovními deskami, samozřejmě v tenčím provedení. Čistit spáry se zkrátka nikomu nechce. Co je ještě na výsluní? Místo spodních klasických dvířek se nabízejí zásuvky s plnovýsuvy, horních skříněk se používá co nejméně, úchytky jsou jednoduché nebo vůbec žádné a na vlně obliby si hoví matovaný hliník a nerez.

Hladké plochy se snáz udržují čisté.
Autor: archiv firem Nobilia, Leicht, Cesar

Co se nosí v kuchyni
Největší světoví výrobci, ale i ti, kteří se jim snaží přiblížit, mají po letošním veletrhu kuchyní Eurocucina v Miláně (největší akci tohoto typu ve světě, která se koná jednou za dva roky) jasno. Kuchyně představuje společenské centrum bydlení, kde žije rodina pohromadě a kam s radostí vodí i své hosty. Proto se také zvětšuje nebo spojuje s obývacím pokojem a používá shodné materiály včetně skla, laku, umělého i přírodního kamene nebo dýhy z tropických dřevin. Naštěstí díky moderním technologiím můžete svět klamat: mnohá lamina dnes už laik od přírodních lakovaných dýh na první pohled nerozezná a cena bývá nesrovnatelně nižší. Spojení kuchyně a obýváku má sice i řadu odpůrců, hlavně kvůli hluku a typickému odéru, ale nové bytové a rodinné domy už jiné řešení téměř nenabízejí.

Barvy a dezény
Miláno letos jednoznačně preferovalo černou a bílou barvu, dále tmavě hnědou a béžovou, zableskla se i červená. Pro české domácnosti je však už delší dobu favoritem bílá, právě v kombinaci s dezénem tropických dřevin. Mezi nimi vede zebrano, wengé, ořech a teak.
Také se nosí kontrasty – lak a sklo, fólie a sklo, bílá nebo světlé pastelové odstíny a dřeviny. Kombinovat lze materiály hladké a hrubé, chladné a teplé, matné i lesklé. Kontrasty vytvářejí příjemné napětí a zejména dovolují v kuchyni spojené s obývákem použít stejný nábytek, jen se mění zastoupení jednotlivých materiálů a barev. Typický příklad? V kuchyni hodně bílé, pár skříněk s čelními dvířky třeba s dezénem zebrano, v obýváku opačný poměr. Bílá barva je navíc výhodná, protože se vám jen tak neokouká a velmi snadno ji oživíte, stačí vyměnit textil nebo nově vymalovat. Skvěle vypadá se současným barevným favoritem – jablkovou zelenou. Na zdi působí tento odstín zelené vesele a mladistvě, stačí ho použít na jednu dvě stěny a pak na několika doplňcích.

Místo dvířek? Klopny!
Pokud jde o dispozici, nejčastěji se potkáte s kuchyní ve tvaru písmene L. Můžete ji mít takřka v každém typu místnosti a zkracuje nutné popocházení. Velký trend představuje ústup horních, klasicky otvíravých skříněk. Dvířka nahrazují takzvané klopny, které se dají zvednout a ponechat po celou dobu přípravy nahoře. Nemůžete se o ně uhodit ani je ušpinit třeba od rukou "obalených" moukou. Tento typ skříněk se nevyužívá jen pro úzké prosklené provedení, často je vidět i u čtvercového řešení, u kterého čelní plochy lehce přesahují korpus. Pak odpadají úchytky, protože dvířka jednoduše zvednete nahoru. Na co se ještě hodně sází? Na skleněné police. Sklo se vsazuje i oboustranně do rámu, police pak funguje také jako světlo nad pracovní linkou.

Na co se hodně sází? Na skleněné police. Sklo se vsazuje i oboustranně do rámu, police pak funguje také jako světlo nad pracovní linkou.
Autor: archiv firem Nobilia, Leicht, Cesar

Ostrůvek i klasika
Ostrůvkové kuchyně se uplatňují hlavně v případě spojení s obývákem. Na ostrůvek někdy přímo navazuje jídelní stůl. Materiál pracovní desky a stolu pak bývá stejný, tedy hodně odolný, což ocení hlavně maminky malých dětí. Plusy ostrůvkové kuchyně? Na přípravě jídla se může podílet víc lidí, což bývá ideální pro společensky založené rodiny, ke kterým chodí často návštěvy. Pomoc hostitelce bývá mnohem příjemnější než čekání na to, až začne servírovat výsledky svého několikahodinového úsilí. Nevýhoda? Potřebujete ostrůvkovou digestoř. Nepatří k nejlevnějším, komplikace mohou být i s instalací a odvodem páry (pro ostrůvek je vhodnější přímý odtah). Nejlevnější pořídíte kolem 12 000 Kč, ale ceny se běžně pohybují kolem 20 až 30 000 Kč.
Dříve tak oblíbené rustikální kuchyně sice nezmizely, ale nehodí se všude. Hlavně v panelácích působí nepatřičně. Problém hrozí i v případě, že zvolíte masivní dřevo. V paneláku, ale také v právě dokončené novostavbě dál pracuje, což končívá reklamací u výrobce. Romantickým duším lze proto raději doporučit jemné pastelové odstíny a dekor, který bude vyhovovat jejich vkusu. Hodně v tomto směru mohou nabídnou různé retro doplňky včetně baterií a dřezů.

Praktická móda
Aby bylo vše pěkně po ruce, často se používá takzvaný závěsný program na nejvíce využívané naběračky, obracečky nebo otvíráky. Nože se umísťují na magnetické lišty. Označení "přirozený dekor" naznačuje, že jde o zdobnou záležitost, ovšem v moderním provedení. Aby vše působilo upraveně, vyplatí se sáhnout po doplňcích od jedné značky i série.

Baterie a dřezy
Tvar baterie by měl ladit s dřezy, neboli k hranatým designovým dřezům ladí baterie ve tvaru obráceného L, k oblým opět oblé, připomínající obrácené písmeno J. Z pohledu hygieniků patří do kuchyně dva dřezy (maso a zelenina by se neměly omývat ve stejném), záleží ovšem na prostorových možnostech. Aktuální trend? Nejen dva dřezy, ale dokonce dvě baterie!

Autor: Pavla Jirásková
Související články
Video se připravuje ...