Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stavba rodinného domku - 2. díl

22. srpna 2008 | 11:20

První díl seriálu vás spolu s manžely Duszkovými provedl etapou příprav. V červnu roku 2006 se konečně začaly budovat základy a hrubá stavba.

Na co myslet, než začnete kopat základy? "Je dobré pozvat geodeta, který provede zaměření stavby," vrací se k potřebným dokladům Pavel Vondráček z firmy Hanousek, která Duszkovým dvojdomek stavěla. Zákres zaměření geodet potvrdí pro stavební úřad, takže nemohou nastat problémy. Na pozemku vám vytyčí přesné kóty – na natahování provázků zapomeňte. Při stavbě na zelené louce to není tak důležité, ale pokud máte parcelu v zástavbě, musíte dodržet přesná pravidla: od sousedního domu nesmí být ten váš blíž než 7 metrů, od společného plotu pak 3 metry, přesah střechy má dodržet od tohoto plotu vzdálenost nejméně 2 metry. Jakmile je stěna k plotu blíž, nesmí v ní být okno. A když to nejde? Pak si vyžádejte souhlas souseda s vaší stavbou.



Základová rýha a prostupy
Vše je zaměřeno, může přijet bagr, který připraví základovou rýhu do hloubky 110 cm. Co je v té době důležité? "Vybrat si počasí," zcela vážně vysvětluje Pavel Vondráček. "Výkop nesmí zapadnout sněhem ani propršet. Nemůžete lít beton do bahna. Když k tomu dojde, je třeba počkat, až vše vyschne. U této stavby se začínalo v červnu, což byl dobrý předpoklad, že počasí vyjde a termín nezačne utíkat." Základová spára – dno desky – musí být na rostlém terénu. To znamená, že se vybagruje přesně na danou hloubku, nesmí se ničím dosypávat. Když to bagrista přežene, má stavebník smůlu, protože se vylije víc betonu a stavba se prodražuje. Už je vám jasné, proč hloubku základové spáry stavební dozor pečlivě hlídá? Při vylévání dna desky jsou už rozvržené prostupy pro elektriku, vodu a kanalizaci. Jejich zakončení už musí být vyvedené do míst stoupaček. "Tady je důležitá přesnost na centimetry, hlavně u napojení na svod kanalizace. Do hlavního svodu nemá vést přípojka svrchu, ale vyspádujeme ji (se sklonem zhruba 3 stupně) a napojíme ze strany," vysvětluje stavbyvedoucí.
Naopak o plynu v této fázi není třeba uvažovat, protože ho nesmíte zabetonovat v základech. Prostupy se vybední a vylijí betonem. Takto připravená základová rýha vlastně představuje síť chodbiček, kterými se rozvede v nezámrzné hloubce (110 cm) voda, kanalizace a plastové průchodky (trubice) pro elekřinu. Těmi později elektrikáři protahají dráty.

Tip majitelů domku

Základní stavivo
Surovinou pro výrobu Liaporu je třetihorní hlína stará 80 miliónů let. Po vytěžení se upravuje – granuluje na malé kousky, které procházejí rotační pecí a expandují při teplotě okolo 1100 °C. Tak vznikají lehké keramické perly, které mají vysokou odolnost proti žáru a mrazu i pevnost v tlaku a v jakýchkoliv podmínkách zaručují vysokou životnost. Pro výrobu tvárnic se míchají s betonem. Výsledný materiál slibuje výborné zvukově a tepelně izolační i tepelně akumulační vlastnosti – v létě je v domě chládek, v zimě tep

Základová deska
Jak zajistit její rovnost? "Aby se docílilo přeného rozmístění průchodů v základech, vše vylijeme do určité výšky tekutým betonem. Pak se vyskládá po obvodech ztracené bednění z betonových tvárnic přesně do tvaru domu. To se vylije betonem a máte pevný betonový základ. Takto použité duté tvárnice jsou jednodušší, než kdybyste museli všechno klasicky bednit." Poměřováním vodorovnosti mezi jednotlivými úseky ztraceného bednění získáte přesně vyměřený obvod základové desky, který vysypete 10 až 15 cm kamenného štěrku. Na zhutněný štěrk se pak natahuje 10 až 15 cm betonu, obvykle ještě zpevněného kovovou sítí. Po 2 až 3 týdnech máte připravenou základovou desku, ze které přesně v místech stoupaček "kouká" napojení kanalizace a vody tam, kde bude hlavní uzávěr (vodoměr), a průchodka na elektřinu v místech rozvodné skříňky (pojistky).

Než začnete zdít
Z plných červených cihel se dnes prakticky nestaví. Proč? Existuje modernější, levnější a ekologičtější systém – skořepinové tvárnice. Než začnete budovat, seznamte se s nabídkou různých firem – Liapor, Qtherm, Best-Unika a další. O klasické stavbě mluvíme, protože tento domek se zdil z tvárnic, nemontoval se z panelů nebo dřevotřískových desek. Duszkovi po dohodě se stavební firmou zvolili tvárnice z keramického betonu Liapor, i když firma obvykle používá Porotherm z pálené hlíny. Důležité je vybrat materiál, který pokryje celou stavbu. Hlavně proto, že výrobci se mohou lišit v rozměrech jednotlivých tvarovek. A máte-li pro ztracené bednění, obvodové i nosné zdivo a stropní systém výrobky od jedné firmy, vše přesně navazuje a během zdění nevzniknou žádné problémy.

ODBORNÍK DOPORUČUJE

Stavbu neurychlíte
"Občas vídám auta s reklamou Rodinný domek za tři měsíce," říká Pavel Vondráček. "To je nesmysl. Na základy sice můžete spěchat a začít zdít za dva tři dny, protože v první fázi je zrání betonu hodně rychlé, ale pak se vše zpomaluje a trvá několik měsíců. Vyschnutí je velice důležité, jinak vám v domě zůstane vlhkost a nemůžete třeba vymalovat, po oknech stéká voda. V takové stavu dům stejně není pořádně obyvatelný. Naše stavba trvá zhruba 10 měsíců, a to je doba, kdy ji zodpovědně můžeme předat zákazníkovi, aniž by vznikaly problémy s vlhkostí."

Autor: Gabriela Koulová
Související články
Video se připravuje ...