Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pro dobrou snídaní

12. srpna 2008 | 11:18

Topinka z černého chleba, bílý toast či opečená houstička vás příjemně naladí do nového dne. Máte už na jejich přípravu rychlého pomocníka, který nikdy nic nepřipálí?

Topinkovače pro vás otestovala redaktorka Gabriela Koulová.

Siemens TT 60103

Orientační cena: 820 Kč

Siemens TT 60103
Autor: archivy firem

Co jsme zjistili: Odlišuje se dlouhým štíhlým tvarem (195x430x150 mm) a jednou štěrbinou, do které vložíte 1 krajíc běžného chleba nebo 2 plátky toastového vedle sebe. Nástavec na opékání rohlíků a jiného pečiva je integrovaný, stačí ho zvednout. Tělo topinkovače s příkonem 900 W vás zvenčí nepopálí, k vyjmutí topinek použijete zvedací mechanismus. Pozor ale na menší plátky chleba, pro které musíte sáhnout hlouběji – raději kleštěmi než prsty. Dobré topinky jsou z plátků necelý centimetr širokých, silnější se na povrchu spálí a uvnitř nepropečou. Když dobře neodhadnete nastavený stupeň (vybíráte ze šesti), lze přístroj vypnout ručně. Na zamrazený chléb použijte speciální tlačítko, pak nastavíte opékání. Zásuvka ve spodní straně přístroje se snadno vyjme a můžete vysypat drobečky.

Naše hodnocení: ****

Philips HD2627/20

Orientační cena: 1899 Kč

Philips HD2627/20
Autor: archivy firem

Co jsme zjistili: Zaujme líbivým designem, a přestože působí robustně (230x180x195 mm), je lehký. Topinkovač s příkonem 900 W má hodně široké otvory, takže zvládne i pěkně silný plátek chleba – při testu se skutečně rovnoměrně opekly, bez ohledu na tloušťku. Vyberte si ze sedmi stupňů propečení, přístroj se automaticky vypíná. Výhody? I během opékání můžete změnit stupeň zhnědnutí. Když použijete menší krajíček, stačí posunout páčku nahoru, a lépe ho vytáhnete. Praktická je i vysunovací zásuvka na drobky. Topinkovač nabízí také ohřátí už opečeného chleba nebo rozmrazování a opékání v jednom. Tento model je vybavený rozpékacím nástavcem na rohlíky a croisanty, který se snadno připevní na topinkovač a stejně tak se i sundá. Výrobce ještě avizuje protiskluzové podložky a úložný prostor pro šňůru.

Naše hodnocení: *****

Bosch TAT 6901

Orientační cena: 2040 Kč

Bosch TAT 6901
Autor: Bosch

Co jsme zjistili: Na první pohled zaskočí cena, kterou platíte za nerez úpravu; stejný přístroj z tepelně odolného plastu stojí 990 Kč. Baculatý kamarád s příkonem 900 W (212x300x190 mm) opéká 2 krajíčky nebo toasty ve 2 schránkách, v obou jsou mřížky, které podrží chleba přesně uprostřed, aby se rovnoměrně propekl. Pro využití této funkce je třeba krájet rovné plátky – jakmile je chleba křivý, tenčí část se rychle spálí. Kdyby se budoucí topinka vzpříčila, přístroj se automaticky vypne. Rošt je zato šikovně široký a sálavé teplo rozpeče housky pěkně do křupava. Rozmrazovací funkce má samostatné tlačítko. Stupňů opékání je šest, topinky připravíte už na trojku, větší intenzita se hodí spíš na opékání housek na roštu. Zásuvka na drobečky se snadno vyjme i vrátí.

Naše hodnocení: *****

Orava Pleiades HR-123

Orientační cena: 599 Kč

Orava Pleiades HR-123
Autor: archivy firem

Co jsme zjistili: Topinkovač s příkonem 830 W na 2 plátky chleba nebo toasty s automatickým řízením a elektronickým časovačem má netradičně zvlněný tvar a korunu designérským rozvernostem dává podsvětlené kolečko na nastavení teploty. Tlačítko na rozmrazování využijete na přípravu topinek ze zamrazeného chleba, další praktickou funkcí je ohřátí vystydlých opečených topinek. Proces pečení je možné kdykoli přerušit, takže když si ukrojíte chléb nepřesně, snadno si ohlídáte, aby se vám ve slabé části nespálil. Lepší jsou ovšem pravidelně nakrájené krajíčky. Topinkovač má i odnímatelný nástavec na housky a v dolní části šuplík na drobečky, abyste nemuseli po každém použití přístroj obracet vzhůru nohama a vysypávat odlomené kousky.

Naše hodnocení: *****

POZNÁMKA:
Testování v časopise má jen informativní charakter a je určeno spotřebitelům. Hodnotíme v rozsahu jedné až pěti hvězdiček.

Autor: Gabriela Koulová
Video se připravuje ...