Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Provoňte svůj domov

7. srpna 2008 | 11:19

Chcete si trvale užívat pocit, kdy vás po návratu domů už mezi dveřmi ovane příjemná vůně? Poradíme vám, jak toho lehce docílíte!

Éterické oleje
Smíchejte je s vodou nebo přímo nakapejte do vonné lampy. Vonné oleje, které můžete znát i pod názvem éterické, snadno odpařují extrakty z rostlin nebo z jejich jednotlivých částí, které vydávají intenzivní vůni. Díky tomu, že jsou tyto oleje vysoce koncentrované, stačí jen pár kapek, a vůně se rozšíří po celém bytě. Zacházejte s nimi proto velmi šetrně. Vonné oleje můžete také smíchat s oleji na tělo nebo do koupele.

Vonné tyčinky
Pocházejí z asijských zemí a vydávají silně aromatickou vůni. Jejich základem je hmota nanesená na dřevěné paličce. Tyčinku zapalte a oheň ihned sfoukněte. Hmota okamžitě začne dýmat a po celém domově šířit vůni. Tyčinku upevněte ve speciálním držáčku, nebo ji zapíchněte do hlíny v květináči.

Aromalampy
Hodí se na vytvoření příjemné atmosféry. Vonné lampy se nejčastěji vyrábějí z keramiky nebo ze skla. Shora je naplňte vodou a nakapejte do ní pár kapek éterického oleje (čím více, tím intenzivněji vůně působí) a vespod zapalte čajovou svíčku, která bude vodu ohřívat. Díky teplu se začne vůně intenzivně šířit.

Sušená směs (potpourri)
Pěkná dekorace je složená ze sušených květů, lístků nebo dřívek. Zakoupíte ji v různých barvách a vůních. Vezměte si dekorační misku a naplňte ji touto voňavou směsí. Pokud směs ztratí své aroma, nastříkejte na ni oblíbený parfém, tím prodloužíte její životnost.

Efektní svíčky
Existují v různých variantách a tvarech. Vůně ukrytá ve svíčkách se začne šířit, až když se svíčka pořádně rozhoří. Vonná svíčky v ozdobném skle je po dlouhém hoření žhavá. Než ji tedy znovu vezmete do ruky, nechte ji pořádně vychladnout.

Osvěžovače vzduchu
Odstraňují a neutralizují nepříjemné pachy a zároveň příjemně osvěží čichové buňky. Existují ve formě sprejů nebo v umělohmotných lahvích. Osvěžovače ve spreji nastříkejte libovolně po místnosti. Přípravky v lahvičkách nechte stát v místnosti – vydrží přibližně 3 – 4 měsíce, dokud se z nich neodpaří voda.

Autor: duš
Související články
Video se připravuje ...