Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Interiér pro alergika

24. července 2008 | 12:13

Dráždivou reakci organismu na podněty z okolí vyvolává prach, pyly, roztoči, zvířecí srst a plísně. Co dělat, aby se alergikovi doma co nejlépe dýchalo a neslzely mu oči?

První krok?
Pečlivě si vybírejte zvířecí mazlíčky. Nejčastější je reakce na kočičí srst, ale kašel, rýmu a astmatickou dušnost způsobují i chlupy malých hlodavců. Trochu lepší je to se psy. Ti, kteří mají krátkou hladkou srst, nemusí být nositelem vašich alergenů. Kočka bohužel musí z domu. Pokud se ale vaše dítě nemůže odloučit od svého křečka nebo morčete, hledejte pro něho koutek co nejdál od dětského pokoje. A zvířátku dopřejte "domeček", ze kterého nelétají chlupy na všechny strany – nejvhodnější řešení nabízí uzavřené skleněné terárium. Jeho úklid provádějte, jen když alergik není doma. A protože se tito domácí miláčci dožívají jen pár let věku, pokuste se syna nebo dceru nasměrovat raději na jiná terarijní zvířata – třeba malý gekon nebo chameleon může být stejně zábavný jako morče nebo křeček. A terárko vám zůstane, jen ho jinak vybavíte.

Pořádný vysavač
Zbavit se roztočů je prakticky nemožné, jejich počet však můžete snížit. Přinejmenším tím, že se rozloučíte se závěsy a záclonami, koberci, textilními potahy, ba i polštářky – zkrátka se všemi tkaninami, ve kterých se usazuje prach s alergenem (tím jsou totiž ne sami roztoči, ale jejich mikroskopické výkaly). Plovoucí podlahy, PVC nebo dlažba a dřevěné police se dobře stírají vlhkým mopem a hadříkem, zbývá tedy postel. V matracích se roztočům moc dobře daří, proto je pravidelně vyklepávejte, vysavač s klepačem už patří mezi běžné vybavení domácnosti. A aby droboulinké částečky nelétaly výfukem zpátky do bytu, pořiďte si přístroj vodní nebo alespoň s dokonalým HEPA filtrem. Například Bosch Home Professional byl oceněn certifikátem "vhodný pro alergiky", protože zachytí 99,997 procent nečistot.

Čistička vzduchu
Dobrá filtrace vzduchu je pro alergika skutečným vysvobozením, zejména když se v pylové sezoně uzavře doma a po vyvětrání potřebuje ze vzduchu dostat pylové částice. Vhodnější jsou čističky bez zvlhčování, protože přílišná vlhkost vzduchu probouzí k životu plísně i roztoče. Optimální je udržovat vlhkost na 40 – 50 procentech. Třeba čistička DESA AP30R je určena pro prostory do 30 m² a kromě toho, že její filtry zachytí i částice velké 0,0001 mm, UV zářivka v kombinaci s oxidem titaničitým efektivně hubí nebezpečné bakterie.

Lůžkoviny a praní
Matrace je třeba klepat, ale co s polštáři a přikrývkami? Rozhodně zapomeňte na peří. Spolehněte se na dutá vlákna a hledejte, která se dají prát nejméně na 60 °C, abyste zlikvidovali i bakteriologické znečištění z potu. Dvě varianty mikrovlákna nabízí třeba Quelle – jedno se dá vyvářet, takže je ideální při alergii na prach, druhé se speciální úpravou Actigard chrání před roztoči. Nevejde se vám přikrývka do pračky? Co si takhle pořídit novou s bubnem na 6 i více kilogramů prádla? Ta totiž zvládne také prošívanou deku. Například Whirlpool nabízí pračku STEAM 1400, která vypere najednou až 8 kg prádla, přitom se rozměrově neliší od typů na 5 kg (850x595x 600 mm). Díky nové technologii steam (propírání párou) přitom dokonale "vyčistí" jemné duté vlákno a odstraní z něho alergeny i bakterie.

Zelená pro umělé květiny
Hrnkovky jsou vítaným zpestřením každého interiéru, pohled na ně uklidňuje. Jenže – zemina v květináčích s pokojovými rostlinami představuje líheň pro plísně i roztoče. V pokoji alergika tedy rozhodně nevytvářejte zelená zákoutí. A když už si chcete dopřát nějakou okrasu, vyberte si vkusnou a věrnou "napodobeninu", byť umělou. Ideální jsou květiny, ze kterých setřete prach vlhkým hadrem a čas od času je můžete rovněž osprchovat.

Hladké plochy
Kterým materiálům by měla rodina alergika dávat přednost? Především dřevu, ale nevadí ani plast, kov a sklo. I když máte rádi propracované tvary, omezte ozdobné prvky (z jejich záhybů se špatně utírá prach) a raději se zaměřte na rovné, hladké plochy. Věřte, že to nemusí být nuda – dekorativním prvkem může být třeba kombinace barev, jak je tomu u nábytku do ložnice Porte z Dřevotvaru Jablonné nad Orlicí. Ostatně, barva stěn se dá poměrně snadno změnit…

Zkušenost redaktorky Gabriely Koulové

Městské dítě
Když bylo synovi pět let, diagnostikovala mu odborná lékařka alergii na roztoče. Do té doby často trpěl záněty průdušek, a proto dětská lékařka doporučovala jezdit s ním často ven. Pobývali jsme tedy víkend co víkend u dědečka a babičky v domku na vsi. Jenže chyba – syn má alergii na "venkovské" roztoče, ti "pražští" mu vadí méně. Místo ozdravných pobytů jsme ho tedy vozili do prostředí, kde bylo nebezpečných alergenů mnohem víc než doma. Testy na roztoče je tedy třeba specifikovat podobně jako testy na druhy pylů, teprve pak se dá nemocnému doporučit správná vakcína.

Autor: Gabriela Koulová
Související články
Video se připravuje ...