Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Stavba rodinného domku - 1. díl

22. července 2008 | 11:12

Jste pevně rozhodnuti, že chcete bydlet ve vlastním? Než se dáte do vybírání pozemku a domku, určitě bude dobré položit si základní otázku: Kolik na to mám peněz a co se za ně dá postavit?

Manželé Igor a Petra Duszkovi bydleli v pražském bytě o rozloze 50 m². Prostory jim stačily, dokud se nenarodil syn. "Sháněli jsme větší byt, jenže ceny se vyšplhaly až na tři miliony," vzpomíná Petra. "Když jsme začali uvažovat o domku, vstoupili do hry manželovi rodiče. Měli třípokojový byt na sídlišti a toužili po domečku. Jakmile jsme objevili pozemky v Roztokách u Prahy, odkud je to autobusem na metro dvacet minut, bylo rozhodnuto, moc se nám tu od začátku líbilo."

Bez peněz v šuplíku
Tím, že Duszkovi spojili síly v rodině, usnadnili si financování. "O Roztoky jsme se zajímali s manželem už dřív, ale problém byl v tom, že tehdy se neposkytovaly hypotéky na koupi pozemku," líčí Petra, jak se za posledních několik let změnil přístup bank k poskytování půjček individuálním stavebníkům. "Odkládali jsme to, až budu po mateřské dovolené. Manžel dokonce volal prodejci pozemků, který mu řekl, že na hypotéku kupovat nemůžeme, a když se mu ozval znovu za týden, už to šlo." Jak tedy postupovalo financování? Na pozemek dostali hypotéku, byl jim tedy zapsán se zástavním právem vůči bance. Na stavbu pak ručili svým bytem. Po nastěhování pak byt prodali i rodiče a pozemek vyplatili. "Jak vidíte, mohli jsme začít s minimem hotových prostředků. Navíc jsme ušetřili za poplatky při zřizování úvěrů, protože jsme dvojdomek financovali společně na jednu hypotéku."

Výběr projektu
Nejste odborníci na stavebnictví? Takových lidí je asi většina, stejně jako Duszkovi. Měli jasnou představu, že chtějí dvojdomek z klasických materiálů, ale to bylo všechno. "O dřevostavbě jsme sice slyšeli samou chválu, ale nějak jsme k ní nenašli vztah. Hledali jsme firmu, která nám postaví bydlení z cihel. Na internetu je sice nabídek dost, pro nás ale byla důležitá přehlednost a srozumitelnost informací. Často jsme se setkávali s tím, že konečnou cenu nelze předběžně stanovit, napřed musíme koupit projekt a potom nám udělají rozpočet." Nakonec budoucí stavebníky zaujala nabídka na www.domysnu.cz, protože všechno, co potřebovali vědět, tu bylo uvedené na jedné stránce. Fotografie hotového domku ze všech stran, půdorys obou podlaží včetně rozměrů místností, materiál, cenová nabídka ve dvou verzích – na hrubou stavbu i stavbu na klíč.



Na co myslet předem
"Jediné, co bych v začátku udělala jinak, je spolupráce s projektantem," komentuje stadium příprav spokojená majitelka dnes už hotového domku. "Kdybychom se s ním sešli dřív, asi bychom podchytili to, co se pak dodělávalo až v průběhu stavby. V typizovaném projektu se vchází přímo do haly, ale teprve dodatečně jsme si uvědomili, že by to chtělo před vchod malou předsíňku se stříškou nade dveřmi. U obou polovin dvojdomku se dostavovala později, takže se pro ni musely znovu kopat a betonovat základy." Ve své části pak Duszkovi rovnou dohodli úpravy do projektu v přízemí domku – zrušili příčku rozdělující prostor na dva pokoje a ponechali jen velký obývací prostor s kuchyňským koutem. Také předěl mezi WC a koupelnou v přízemí škrtli, takže se do zvětšené místnosti vešel kotel i pračka.

 

Co potřebujete před stavbou

Typizovaný projekt musí být dokončený "na míru" s vyznačením stavby na konkrétním pozemku, včetně vjezdu na něj, a napojením na vodovodní řad, kanalizaci, přípojku elektřiny a plynu, telekomunikační kabely. S takto vybaveným projektem žádáte o stavební povolení na místně příslušném obecním úřadu. Dále potřebujete povolení k odběru elektřiny během stavby (po kolaudaci teprve dostanete "hodiny" na běžný odběr), souhlas vodáren s budoucím odběrem pitné vody a odtokem splašků do kanalizace, povolení k budoucímu odběru plynu, vyjádření telekomunikací o možnosti zapojení telefonní linky, případně napojení na rozvod kabelové televize. Pozor na vjezd na pozemek! Místní úřad vám musí dát souhlas s úpravou vjezdu tak, abyste nezasáhli do veřejného osvětlení.

Zahájení stavby
Od Domů snů koupili Duszkovi projekt a dostali doporučení na stavební firmu. Ta jim dala také nejspolehlivější referenci – mohli se podívat na stejný, právě dostavěný domek, jaký si vybrali, a promluvit si s jeho majitelem. "Podepsali jsme smlouvu a pustili se do vyřizování povolení. Všichni nás varovali, že to může trvat až tři měsíce, nakonec se nám to podařilo dřív. Pobíhání po úřadech však bylo opravdu hodně." Stavební firma pak provedla zaměření na pozemku. "Mysleli jsme si, že je rovný, ale vyvedli nás z omylu. Převýšení představovalo sice jen necelých deset procent, jenže při stavění základů se s ním už muselo počítat. Výhodou ovšem bylo, že firma postavila i základovou desku. Kdybychom si tuto přípravu zajišťovali sami, při naší nezkušenosti bychom si možná vytvořili problém," doporučuje Petra Duszková všem, kdo nemají v rodině profesionála, obracet se na odborné firmy i při provádění základních výkopů.

DOMEK KEN

Jak velká je polovina dvojdomku a na kolik vás přijde? Do ceny hrubé stavby se počítají zdi a základní rozvody, cena stavby na klíč obsahuje vše včetně podlah, kotle, sanitárního zařízení koupelen, WC a plotu. Kuchyňskou linku si Duszkovi kupovali sami.

Zastavěná plocha 72,9 m²

Užitková plocha 110,8 m²

Obytná plocha 75,8 m²

Cena projektu 23 000 Kč

Cena hrubé stavby 1 190 000 Kč

Cena stavby na klíč 2 440 000 Kč

Dostavba předsíně cca 40 000 Kč

Autor: Gabriela Koulová
Klíčová slova: hobby;
Související články
Video se připravuje ...