Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Okna v podkroví

21. července 2008 | 12:07

Máte ve střeše rodinného domku okna a potřebujete je vyměnit, protože už netěsní? Nebo jste se rozhodli na chalupě přestavět půdu na pokoje a chcete je mít dobře prosvětlené? Vyberte si správné střešní okno.

V každém případě musíte "sáhnout" do střechy. Nejsnadněji rozebrat půjdou tašky, o trochu složitější to bude se skládanými krytinami (eternitem, šindelem, alukrytem), protože je třeba použít speciální nářadí na demontáž a přitlučení. Máte drážkovanou plechovou střechu? Pak povolejte na pomoc klempíře. Pro nové okno se musí vyříznout otvor, ale i při výměně starého nesjpíš zasáhnete do bednění, abyste zvětšili prosklenou plochu.

Kam se hodí
Dříve se střešní okna považovala spíše za nouzové řešení, dnes se stala běžnou praxí. Proč? Moderní typy se osazují izolací, takže kolem nich nezatéká, i celoobvodovým zateplením, abyste nemuseli zbytečně přitápět. Zavedení výrobci (Velux, Solára, Fenestra, Windek, Kubeso, Fakro, Roto a další) poskytnou nejen radu a propočet, jaké okno bude pro vaše podkroví nejvhodnější, ale také odbornou montáž a servis. Nejčastěji se instalují okna s dřevěným rámem, impregnovaná proti plísním a s povrchovou úpravou lakem. Do vlhkých prostor, jako jsou kuchyně a koupelny, můžete zvážit okna s hliníkovým nebo plastovým rámem, případně dřevěným s povrchovou vrstvou z polyuretanu.
Kromě správného osazení do konstrukce střechy je důležitý také způsob zasklení. Dnes se používají izolační dvojskla hluboko zasazená do rámu tak, že dochází k minimálnímu úniku tepla, případně ještě opatřená třetí vrstvou fólie (systém Heat Mirror), která zlepšuje tepelně izolační vlastnosti. To oceníte nejen během topné sezony kvůli úniku tepla, ale i v létě, kdy je střecha rozpálená slunečními paprsky.

Vyberte si systém otevírání
Základním rozhodnutím při výběru střešního okna je volba vhodného konstrukčního typu. Na výběr máte závěsy kyvné nebo kyvně-výklopné. Ty první jsou jednodušší konstrukce a také stojí méně, okna se vlastně otáčejí v závěsech ve středu svislých rámů kolem vlastní osy. Oproti tomu varianta kyvně-výklopná znamená, že okna se na horních závěsech vyklápějí ze střechy směrem ven. Ještě existuje speciální střešní okno, které se otevírá do strany a využijete ho tam, kde občas potřebujete vylézt na střechu.
Co je klíčové při rozhodování? Kde a jak se bude střešní okno používat. Kyvná se hodí hlavně do míst, kde je dolní parapet nejméně 170 cm nad podlahou místnosti a prostory pod oknem se méně využívají. Pokud je ale nainstalujete do průchozích zón, budete si je otevírat "na hlavu" a přitom ještě zaberou místo v pokoji. Chcete-li okno často otevírat, vyplatí se investice do okna kyvně-výklopného, které prostor místnosti při otevření naopak zvětšuje.

Velikost a umístění
Obecně platí, že pro optimální prosvětlení místnosti by plocha zasklení měla tvořit alespoň destinu plochy podlahové. Takže čím více, tím lépe? Ano, ale více menších oken poskytne místnosti lepší světelnou pohodu než jedno velké. Rozhoduje i výška osazení: čím výš je okno umístěné, tím dokonaleji místnost prosvětlí. Podstatnou roli hraje také sklon střechy; dolní hrana okna by měla být zhruba 90 cm nad podlahou, horní asi 200 cm. To znamená, že čím ostřejší úhel svírá stěna s podlahou, tím musí být okno na výšku větší. Co je ještě důležité? Správné provedení ostění – dolní část má být kolmá k podlaze, horní část naopak s ní rovnoběžná. Tak zajistíte nejen ideální průnik světla do místnosti, ale také kvalitní proudění teplého vzduchu od radiátorů instalovaných pod střešním oknem (a to je nejvhodnější umístění zdroje tepla v místnosti). Chcete mít méně práce s mytím obtížně přístupných oken zvenčí? Použijte zasklení speciálním samočistícím sklem Pilkington ActivTM (u střešních oken nabízí například firma Solára). Tajemství hledejte v horní vrstvě s dvoufázovou funkcí: V první se vlivem denního světla rozkládají organické nečistoty, ve druhé dešťová voda stéká po skle rovnoměrně, nikoli po kapkách, a smývá uvolněné znečištění.

 

ODBORNÍK RADÍ

Snadná údržba
"Z praktických důvodů doporučuji instalovat střešní okna s finální povrchovou úpravu," vysvětluje ing. Dušan Kubíček z firmy Velux. "Obnovu laku byste měli provádět po 2 až 7 letech v závislosti na povrchové úpravě daného okna. V místnosti s vyšší vlhkostí každé dva roky opravte alespoň kritická místa v rozích oken. Brusným papírem odstraňte narušený lak, dřevo nechte vyschnout, aplikujte základní lak a minimálně dvě vrstvy vrchního akrylátového laku. Chcete se této práci vyhnout? Instalujte si okna s polyuretanovou povrchovou úpravou, která nevyžaduje žádnou údržbu ani obnovu nátěru."

 

Autor: Gabriela Koulová
Klíčová slova: hobby;okna;
Související články
Video se připravuje ...