Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vyžeňte moly ze skříně

3. července 2008 | 11:20

I vám občas proletí bytem malinký motýlek? Proti šatním i potravinovým molům se můžete bránit pomocí moderních ochranných prostředků!

Jak vlastně tyto domácí škůdce poznáme? Pokud má motýlek stříbrná křídla, jde o šatního mola. Jsou-li ale na jeho křídlech tmavé skvrny, je to mol potravinový. První z nich dokáže udělat paseku v šatníku, druhý zase ve spíži.

Jak se dostanou do bytu?
Potravinové moly si většinou přinesete z nákupu, anebo jsou tito drobní škůdci už usídlení ve vašem domě. Ve světlících, stoupačkách, v technickém zázemí bytů. Často k nám tito nezvaní hosté vletí oknem. A totéž platí i pro moly šatní.

V šatníku
Chcete-li ochránit před tímto hmyzem svůj šatník, použijte přípravky proti molům v podobě účinných gelů či sáčků a celoročních přípravků. Oděvy byste měla pravidelně větrat a proklepávat, stejně jako koberce a přikrývky. A přitom zároveň vyměnit i ochranné prostředky, nejlépe jednou za 3 měsíce.

V potravinách
Potravinovým molům se daří hlavně v mouce, rýži, ovesných vločkách, luštěninách nebo ořechách. Larvy můžete najít také v čokoládě, sušenkách, i sušených houbách nebo strouhance. Všechny napadené potraviny je nutné bez milosti vyhodit. Obrana proti potravinovým molům je ale v podstatě velmi jednoduchá. Stačí používat moderní prostředky a nástrahy. Ty by měly obsahovat látku, která přivábí molí samečky. Mol se přilepí na papírový proužek s lepidlem a jeho smrt tak jednoduše přeruší reprodukční cyklus tohoto hmyzu v bytě. Při volbě těchto hubicích prostředků je ale třeba dávat pozor, aby neobsahovaly insekticidy a nevydávaly žádný pach. Má-li totiž být tato ochrana účinná, musíte ji umístit v blízkosti potravin. Nejlepší prevencí je uchovávat suché potraviny v dobře uzavřených nádobách.

Domácí prostředky
Dříve se používaly k vypuzení škůdců nejrůznější domácí recepty. Pomáhají prý třeba noviny, protože molům nevoní tiskařská čerň. Stejně působí i hřebíček, kůra z citrusů, levandule, cedrové dřevo či obyčejné mýdlo. Na vyhubení šatních molů spolehlivě účinkuje směs melasy a octa (1:2).

Autor: kb, ola, duš
Klíčová slova: bpž, bydlení, domácnost, moli
Související články
Video se připravuje ...