Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konec prasklinám

23. června 2008 | 13:10

Také vás rozčiluje, že sotva vymalujete, na stropě se zase objeví puklinka a ničím se nedá napravit? Stává se to v panelových domech, ale i ve starých stavbách. Kdo to jednou provždy vyřeší? Stropní podhledy.

Málokdo si asi nechá vyrobit drahý dřevěný kazetový strop, v malých místnostech se "zámecká" výzdoba ani moc dobře nevyjímá. Spíš budete z hobby marketů znát čtverce z polystyrenu (případně potažené barevnou fólií), které se lepí rovnou na strop. Tak sice překryjete praskliny, ale nerovnosti, pronesené středy nebo "vlny" budete zamaskovávat jen velmi obtížně. Znamenalo by to totiž vyrovnat strop štukem, a to je pro kutila dost obtížné. Vypomoct si můžete sádrokartonovými podhledy, tím ovšem snížíte výšku místnosti nejméně o 15 cm. Jiná možnost? Plastové podhledy, montované na dřevěný rošt. Patent u nás zavedl v roce 1961 Jaromír Hanák, který také jako jediný v Evropě tento systém úspěšně vyrábí.

Co budete potřebovat:

* plastové kazety 500x500 mm dle vlastního výběru * podkladovou dřevěnou lištu 2000x50x20 mm * ukončovací plastovou lištu * ozdobné plastové knoflíky * krycí plastové lišty na překrytí spojů * podložky na vyrovnání roštu (sololit, překližka, dřevo) * tenké hřebíčky s větší hlavičkou na přibíjení podhledů a ukončovacích lišt * narážecí hmoždinky se šrouby 6x55 mm na strop betonový nebo panelový * vruty do dřeva 4x50 až 80 mm (podle nerovností) na strop dřevěný a klasický * kotevní šrouby (okenní) 7,5x72 mm na strop hurdiskový * speciální kladívko na přibíjení podhledů a ukončovacích lišt (objednejte u prodejce podhledů) * pilku na dřevo * řezák na plast * vodováhu * pravítko

JAK NA TO

1. Zjistěte, zda jsou rohy místnosti pravoúhlé, a rozměřte umístění dřevěných lišt po 500 mm (čtverce kazet mají rozměr 500x500 mm). Podle druhu stropu zvolte kotvicí materiál a dřevěné lišty jím pravidelně po celé délce připevněte. Pokud se potřebujete vypořádat s nerovnostmi stropu, dřevěné lišty přivrtejte u krajů, pak lištu vyrovnávejte podložkami a přesnost kontrolujte vodováhou. Chcete do kazet zamontovat halogenová světla? V tom případě lišty montujte na podložky, aby zůstaly mezírky na protažení kabelů. Elektroinstalační materiál nyní rozveďte tam, kam chcete světla umístit. Přibijte po celém obvodu místnosti ukončovací plastovou lištu. Chcete strop zateplit (případně v panelovém domě vytvořit protihlukovou izolaci) polystyrenem? Namontujte dřevěné lišty na podložky, tak abyste pod ně mohli zasunout polystyrenové desky. Nechcete strop příliš snižovat? Namontujte dřevěné lišty těsně ke stropu a 2 cm silný polystyren nalepte mezi ně přímo na strop.

2. Kazety začněte zakládat od stěny přilehlé k pravoúhlému rohu. "Packy" na kazetách na straně u stěny odstřihněte. Pokud nemáte ani jeden roh pravoúhlý, začněte zakládat až druhou řadu kazet do pravého úhlu. Nejprve pokládejte celé kazety, nakonec dořezávejte díly ke stěnám. Každý čtverec přitlučte hřebíčky ve čtyřech rozích přes vyznačené dírky do podkladových lišt. Máte v některých kazetách halogenová bodová světélka? Vyzkoušejte jejich správné zapojení nyní, dokud je snadné kazetové podhledy sundat a případně špatně instalované elektrické rozvody opravit.

3. Do rohů mezi čtverce přichyťte ozdobné knoflíky. Namontujte pružné krycí plastové lišty – jedním koncem vždy zasuňte lištu pod knoflík, lehce ji prohněte směrem ven a druhý konec zasuňte pod hranu druhého knoflíku. Po montáži krycích lišt všechny knoflíky došroubujte nadoraz.

NÁŠ TIP

Ozdobné lišty a rozety

Potřebujete vyspravit jen věčně praskající spáry v rozích nebo chcete vyzdobit strop rozetou kolem lustru? Použijte polystyrenové lišty, kruhy nebo jinak tvarované ozdobné kazety, které jednoduše přilepíte a s okolím sjednotíte přemalováním stejnou nebo naopak kontrastní (třeba módní zlatou) barvou.

Rada odborníka

Snadné čištění
"Naše podhledy potřebují minimální údržbu," říká Jiří Straka, jehož firma S Interiér podhledy řadu let montuje. "V nekuřáckém prostředí a tam, kde se málo práší a nelétají mouchy, stačí strop umýt vodou se saponátem jednou za deset až patnáct let. Samozřejmě u kuřáků se doba zkracuje třeba na tři roky. A na venkově, kde je hodně hmyzu, je lepší umývat podhledy asi jednou za pět let, abyste neměli na stropě stopy od much."

Autor: Gabriela Koulová
Související články
Video se připravuje ...