Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Fasáda je jako kabát

19. června 2008 | 14:53

Nahazovaná vápenocementová nebo cementová omítka nepředstavuje jedinou možnost jak dům obléknout. Nenechte se ale unést jen vlastním nadšením – aby to domu opravdu slušelo, musí být sladěný s okolím.

Odborník radí

Nátěr fasády by neměl narušit její důležité funkce – paropropustnost, což znamená odpor prostupu vodní páry přes nátěrový systém z objektu ven, a za druhé nasákavost, tedy odolnost proti prostupu vody přes fasádu dovnitř objektu. V současné době se nejvíce používají tři druhy fasádních barev, které ve vysoké míře splňují oba předpoklady. Jaké typy doporučuje Milan Matocha z oddělení barev v Hornbachu?

Akrylátové barvy se ředí vodou a můžete je aplikovat na vápenocementové a břízolitové omítky, na zdivo, dřevovláknité, dřevotřískové a cementotřískové desky, na panely z betonu i z lehčených hmot a na sádrokarton, umakart, sololit i dřevo. Nehodí se pouze na omítky s vysokým obsahem vápna a staré pevně držící nátěry silikátovou barvou.

Silikonové barvy (pravé jsou velice drahé, na našem trhu se tak ale označují i akrylátové barvy modifikované silikonem). Jejich výhodou je vysoká vodoodpudivost a odolnost vůči škodlivinám a univerzální využití prakticky na jakékoliv podklady včetně starých nátěrů. Podmínka použití? Dokonale suchý podklad.

Silikátové (minerální) barvy kladou značné nároky na dodržování správného technologického postupu, ředí se pouze k tomu určeným přípravkem (fixativem). Můžete je nanášet pouze na vyzrálé podklady, které neobsahují sádru a rozpustné soli. Kde jsou vhodné? Na cementové omítky, beton, cihly i starý silikátový nátěr. Držet však nebudou na původním nátěru disperzní barvou.

Barevný dům
Omítka vašeho domu už není čisťounká, původní barva zmizela pod nánosy prachu a vlivem povětrnostních podmínek? Pokud neodpadává, nebo nepraská, chce jen nový nátěr.

Než se dáte do práce, důkladně fasádu prohlédněte, a kde je potřeba, vyspravte ji. Našli jste síť jemných prasklinek? I to se dá zachránit nátěrem, musíte ovšem zvolit barvu pro tuto renovaci výrobci určenou – například základní penetrační nátěr Micral E (I) a jemnou pružnou fasádní barvu Michral E (II) nebo Eternal Elast. V každém případě hledejte materiál určený na staré podklady (Silika, Fasadin, Sanatherm B, Mipa Fassaden), pod který použijete výrobcem doporučenou penetraci. Tou očištěnou omítku nejprve upravíte, pak teprve dokončíte práci dvěma nátěry vybraným odstínem vrchní barvy.

Co budete potřebovat

* penetrační nátěr na venkovní fasádu
* barvu na venkovní fasádu
* malířskou štětu
* malířský váleček
* krycí fólii
* kartáč na čištění (vysokotlaký čistič)
* smetáček
* kbelík s držákem na zavěšení
* žebřík (lešení)

Jak na to

1. Parapety, okenní rámy, okapy, terasu nebo chodníček okolo domu – vše, co nechcete mít umazané od ukápnuté barvy, přelepte krycí fólií.

2. Co na domě natírat první, a co nakonec? Začněte obložením štítu a střešní římsou. Potom všechny plochy zdí, a aby dům byl celý jako nový, pokračujte i okapy, dešťovými svody a nakonec natřete okna a dveře.

3. Fasádu očistěte smetáčkem, na silná znečištění použijte kartáč a vodu, případně vysokotlaký čistič.

4. Penetrační nátěr nanášejte štětkou tak, aby pronikl do fasády a nezanechal na ní viditelný film. Pozor! Staré vápenné barvy se nesnášejí s dnešními disperzními (vodou ředitelnými) akrylátovými. Vápenný nátěr nejprve důkladně zdrsněte drátěným kartáčem a pak přetřete základní barvou s obsahem křemenné moučky. Pak bude nový disperzní nátěr trvale držet.

5. Vrchní nátěr proveďte ve dvou vrstvách, pro první zřeďte barvu dvaceti procenty vody, pak nanášejte štětkou nebo válečkem.

6. Druhou vrstvu neředěné fasádní barvy nanášejte válečkem. Pracujte v souvislých plochách zdí, vždy v kuse, abyste se vyvarovali viditelných napojování barvy.

Autor: Gabriela Koulová
Klíčová slova: hobby;fasáda;bydlení;
Související články
Video se připravuje ...