Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Klimatizace není jen na léto

17. června 2008 | 13:00

Větrání, chlazení a topení patří k základním požadavkům kvalitního bydlení. Stačí vám ventilátor na stůl nebo mobilní jednotka? Prima. Ovšem kdo chce otevřít svůj dům troše luxusu, zauvažuje nejspíš o dělené klimatizaci.

Ani obyčejný "větrník" nemusí v pokoji vypadat špatně. Můžete si vybrat bílý, černý, antracitový nebo nerezový. Moderní přístroje mají přepínání dvou až tří rychlostí a šikovnou zarážku, která umožňuje nastavit foukání ochlazeného vzduchu buď jedním směrem, nebo ho při otáčení doleva a doprava rozptylovat do větší plochy.

Vývoj technologií zlepšujících pohodlí života v interiérech a zároveň šetrných k životnímu prostředí i vašim peněženkám však nezůstává jen u ventilátorů. Dnes se běžně nabízí komfortní klimatizační zařízení při realizaci rodinných domů a proniká i do bytové výstavby.

Ochlazený vzduch
Chcete si jenom v horkém létě zajistit příjemné dýchání a klidný spánek? Pak vystačíte s přenosnou jednotkou. Mobilní přístroj na kolečkách vyvezete z komory, postavíte do místnosti a v případě potřeby ho jednoduše přemístíte třeba z pracovny do ložnice. Kromě zapojení do elektrické sítě potřebuje tento typ odvětrání teplého vzduchu, které se provádí zpravidla flexibilní hadicí ven z místnosti (pootevřete okno a hadici vystrčíte ven). Ceny mobilních klimatizací se pohybují běžně od 7000 do 15 000 Kč, s jedním výrobkem bez problémů vychladíte místnost velkou okolo 20 m². Musíte ovšem počítat se spotřebou okolo 1,5 kWh.

Odborník radí

 

Rozhodli jste se vybavit své obydlí kvalitní klimatizací, která chladí, větrá i topí? "Nejúspornější modely jsou označené energetickou třídou A, naopak ty s vysokou spotřebou mají třídu D nebo E," vysvětluje Tomáš Roštlapil z firmy Whirlpool ČR. "K základní ceně dělené klimatizace (od 10 000 Kč výš) ovšem musíte připočíst nejméně 5000 Kč na stavební práce, odbornou instalaci a montáž. A pokud chcete zařízení efektivně využívat, měli byste ochránit okna před slunečními paprsky předokenními žaluziemi nebo alespoň fólií, takže i to je třeba do rozpočtu zahrnout. Tato investice má smysl, pokud zařízení budete využívat po většinu roku a přinese vám také úspory na vytápění."

V létě chládek, v zimě teplo
Skutečný komfort poskytne vašemu obydlí teprve klimatizace dělená (skládá se ze dvou jednotek – vnitřní, která fouká chladný nebo teplý vzduch do místnosti a vnější, osazené do fasády nebo na střechu; ta má v sobě agregát na ochlazování nebo ohřev vzduchu).

Kvalitní klimatizace nejen chladí, ale také topí,
větrá a čistí vzduch pomocí filtrů.

Teplo se odvádí potrubím spojujícím obě jednotky pomocí chladiva, podobně jako u chladniček. Instalace dělené klimatizace je náročnější, vyžaduje zpravidla stavební zásah pro umístění vedení mezi jednotkami a zapojení odborníkem na chladicí a klimatizační zařízení. Účinnost a komfort tohoto typu je ovšem výrazně vyšší než u přenosné klimatizace. Ceny dělených klimatizací se pohybují v závislosti na kvalitě, výkonu a funkcích od 10 000 Kč výš.

Co ještě umí
Kromě chlazení vzduchu zvládnou klimatizace další řadu užitečných rolí – lze je použít pro větrání (tedy přívod čerstvého vzduchu) nebo odvlhčování místnosti. Většina kvalitních modelů obsahuje různé filtry, které čistí vzduch od prachu i bakterií, některé dokonce ionizují vzduch. Doposud trochu opomíjenou úlohou většiny klimatizací je ohřívání vzduchu. Funkci zařízení lze totiž obrátit, takže pak pracuje jako tepelné čerpadlo.

Problém starších jednotek byl v tom, že nemohly topit při poklesu teploty pod 0 °C, protože se na nich srážela kondenzovaná voda a zamrzaly. Nejmodernější typy s invertorovou technologií (jejich kompresor nepracuje pouze s maximálními otáčkami, ale průběžně je přizpůsobuje požadavkům čidla na okamžitý výkon, takže má až o 30 procent nižší spotřebu než starší modely) ovšem už počítají s tím, že do nich investujete proto, abyste je užívali celoročně. Mají nízkou spotřebu a vysoký výkon: například při tepelném výkonu 3,5 kW, vhodném pro místnost kolem 35 m², vystačí s příkonem asi 1,2 kW elektrické energie. Přitom ochlazuje i při teplotách kolem 40 °C a hřeje i při –20 °C. Ve srovnání s přímotopy, které mají na stejně velkou místnost příkon 2,5 až 3,5 kW, je invertorová klimatizace mnohem úspornější.

ZKUŠENOST

redaktorky Gabriely Koulové

 

Léto neléto, většinu dne trávím v práci, a na víkend a o dovolené prchám z Prahy. Drahá klimatizace by se mi na těch pár horkých nocí asi nevyplatila. Vsadila jsem na starý dobrý větrák, který si snadno přenesu od psacího stolu večer do ložnice. Moderní typy nejsou vůbec hlučné, jen tak příjemně šustí a polštář i tváře mi příjemně ochladí. Nebo si můžete nad postel pověsit lustr s lopatkovým větrákem. Ono stejně za pár dnů už bude zase pršet…

 

Šikovné do bytu
Chcete si zpříjemnit život v bytě orientovaném na jižní stranu? V činžovních domech bývá problém s umístěním většího počtu vnějších jednotek. Na trhu ovšem najdete i takzvané multi-split invertorové modely, u kterých jsou na jednu vnější napojeny hned tři vnitřní jednotky. S touto klimatizací tedy ochladíte pohodlně celý třípokojový byt, místo pro vnější jednotku se přitom určitě najde například na balkoně nebo ve světlíku, takže nebudete zasahovat do pohledové fasády domu.

Autor: Gabriela Koulová
Související články
Video se připravuje ...