Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kde se hodí světlovody

30. května 2008 | 10:20

Plánujete přestavbu rodinného domu, půdního bytu nebo podkroví na chatě? A řešíte, jak osvětlit tmavé prostory? Pak máte ideální příležitost zařadit do stavebních úprav také světlovody.

Dostatečně osvětlit interiér umělými zdroji není problém, ale marná sláva – přirozený zdroj jen tak něco nenahradí. A kdo nemůže uvažovat o střešních oknech, tomu se nabízí možnost poohlédnout se po světlovodech. Dobrá zpráva zní – zabudovat je lze do střechy také dodatečně. A kde je využijete? V prostorách závislých na umělém světle: v koupelně, kuchyni, schodišti, šatně…

Seznamte se
Světlovod se skládá ze tří dílů: venku vidíte na střeše kopuli nebo plochu v rámu vypadající jako malé okénko, v místnosti pak difuzer rovnoměrně rozptylující světlo. Oba díly spojuje tubus s reflexní úpravou vnitřních stěn, díky které se světlo přenáší do interiéru. Tubus může být pevný, složený z více dílů, které umožní zahnutí až 45 stupňů, nebo flexibilní (na rozdíl od pevného už celý tubus lze natočit podle potřeby). Světlovody se zpravidla prodávají s tubusy o průměru 25, 35 nebo 53 cm a délky 1 až 2 m, která se dá dalšími nástavci prodlužovat (maximální doporučená délka je 6 metrů). Výrobců je více, určitě si mezi jejich nabídkou najdete světlovod pro šikmou nebo i rovnou střechu a vhodný snad pro jakoukoliv střešní krytinu.

A co za to?

Například základní sada světlovodu ALLUX do délky 180 cm a o průměru 35 cm stojí 9520 Kč, světlovod VELUX TWR o průměru 35 cm a délce do cca 1,8 m vyjde na 11 890 Kč.
Vždy je však třeba svoje představy konzultovat s vámi vybranou firmou, abyste zvolili nejvhodnější řešení

Ohlídejte si
Co ovlivňuje účinnost přirozeného světla? V první řadě umístění světlovodu – nejvhodnější je orientace na jih až západ, dále průměr tubusu (čím více, tím lépe) i jeho délka a počet „kolen“ (čím je delší a zatočenější, tím víc ubývá světla dopadajícího do místnosti) – s každým metrem délky se ztráta pohybuje kolem 6 procent, s každým "kolenem" o dalších 10 procent. Také záleží na materiálu, který se použil jako reflexní vrstva v tubusu. A podobně jako u střešních oken si ověřte, jak je zajištěná vodotěsnost. Některé světlovody jsou vybavené umělým zdrojem světla (nahrazuje centrální osvětlení místnosti) a existují i modely slibující světelnou regulaci.

Nezapomeňte
Osvětlení přirozeným zdrojem je nejvhodnější, ale příroda si nedá poroučet 24 hodin denně. Proud světla závisí na počasí (zda je jasno, zataženo…), denní i roční době. "I přesto lze zobecnit, že světlovod o průměru 35 cm a délce 2 m je dostatečný pro osvětlení místnosti o ploše asi 9 až 10 m2," říká Jana Mašatová, produktová manažerka společnosti VELUX.

Sluneční paprsky jsou nejlevnější žárovkou, která působí blahodárně na psychiku.

Pomůže vám ještě jiný příklad. Když se instaluje světlovod o délce 2 metry a průměru 35 cm při sklonu střechy 45 stupňů a s orientací na jih do chodby o rozloze 2x2,5 m, můžete osvětlenost při zatažené obloze přirovnat k osvětlení 60 W žárovkou, a když je polojasno až slunečno, osvětlení odpovídá třem až pěti 60 W žárovkám. Někteří výrobci nabízejí na svých internetových stránkách kalkulátory, abyste si sami zjistili přesnější optimální osvětlenost místnosti. Instalaci zajistí odborná firma, ale kdo je šikovný, zvládne ji s pomocí návodu sám. Na montáž světlovodů, na rozdíl od střešního okna, nepotřebujete stavební povolení.

 

Autor: Marcela Škardová
Související články
Video se připravuje ...