Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak si vybrat správný bazén?

9
10. července 2009 | 06:33

Kdo by si nepřál celoročně se koupat ve vlastním čisťounkém a příjemně temperovaném bazénu? Na výběr dnes máte řadu možností, jak tuto vidinu realizovat. Ale pozor: přibude vám nejen zábava, ale také práce.

Pohyb ve vodě je zdravý. Proč? Voda nadnáší, takže unavené a stresem napjaté svaly i kostra si v ní pohoví. Cvičení ve vodě nevyžaduje takovou námahu, napomáhá prevenci i rehabilitaci ortopedických problémů.

Jak si vybrat

Ten nejlepší bazén bude přímo v domě nebo alespoň s domem propojený. Napojíte ho na systém vytápění, temperovat budete i vzduch okolo, takže si můžete plavat po celý rok. Tato radost ovšem vyžaduje dobře půl milionu korun a počítejte s tím, že i režie spolkne nějakou tu tisícovku měsíčně. Naskočil vám hořký úsměv? Přejděme tedy raději do kategorií finančně dostupných. Bazén usazený do země, ať už skořepinový, betonový, obložený nebo vystlaný fólií a se zastřešením, které prodlouží koupací sezonu ze tří na až šest měsíců v roce, přijde také nejméně na 300 000 Kč. Proto byste měli naslouchat nejen radám odborníků, ale také zkušenostem známých a možná napřed otestovat cenově přístupný bazén ´na povrchu´. Ať už zvolíte gumový se samonosným prstencem (rozložíte dno na podložku a napouštěním vody se sám postaví), nebo kruhovou, případně větší oválnou ocelovou konstrukci vyloženou fólií, odpadnou vám zemní práce.

Máte malé děti? V tom případě si určitě takový bazén pár let spokojeně užijete s nimi. Vášniví milovníci vody ovšem po čase zjistí, že chtějí pro své potěšení větší komfort. A poučeni o tom, kolik času, úsilí a peněz stojí údržba vody, pustí se do stavby zabudovaného bazénu, který jim pak bude sloužit dlouhá desetiletí.

Šetřete se zdrojem radosti
"Voda je nejen drahá, ale také čím dál vzácnější," upozorňuje Petr Zavřel z firmy Desjoyaux. "Tam, kde je to možné, se bazény vůbec nevypouštějí, například ve skořepinových, anebo v železobetonových konstrukcích vyložených fólií se voda ponechává i přes zimu. Při dobrém ošetření nemusíte vypustit ani bazén s ocelovým prstencem, stojící na povrchu. To je naopak potřeba u starých typů obložených keramikou, která by mohla mrazem popraskat."

Jak tedy s vodou nakládat během roku? Základem je dobrá filtrace. Na vybranou máte buď pískovou, nebo minerální, napojenou na bazén systémem potrubí, případně závěsné zařízení s čerpadlem. Při první variantě musíte trubky na zimu vypustit, protože by mohly mrazem popraskat. Druhý systém je v tomto smyslu jednodušší, čerpadlo s filtrem vyndáte a uložíte někde v suchu až do jara. Když nemáte zastřešení, upustíte před zimou z bazénu 20 - 40 cm vody. V místech, kde můžete počítat s větším množstvím sněhu, musíte upustit víc (kde je srážek méně, stačí 20 cm). Na zimu do vody naházejte plastové plováky (stačí i obyčejné PET lahve), aby se tlak ledu rozložil a neponičil vám konstrukci.

Nezapomínejte na pH faktor
Blíží se teplé dny a s nimi koupací sezóna. Voda přes zimu samozřejmě nabrala nečistoty a objevuje se v ní i řasa. Proto se musí spustit filtrační systém, vyčistit dno i hladina od větších nečistot a voda zbavit kalu. Pak přijde na řadu chemická úprava.

Čím začít? "Než přejdete k chlorování (což je nejběžnější způsob čištění vody od bakterií a řas), nezapomínejte na zajištění neutrálního pH faktoru," upozorňuje Petr Zavřel. "Chlor totiž funguje jen při správné hodnotě pH -  ideální se pohybuje kolem 7,4. Stačí pár kapek do testeru a poznáte, jestli je nutné vodu ´přikyselit´(pak přidejte kyselý granulát označený pH minus), nebo naopak potřebuje spíš zásaditou úpravu (použijte granulát pH plus). A tuto hodnotu hlídejte i během sezony, protože kyselost vody se mění s tím, jak často a kolik lidí se v ní koupe i jak ji udržujete teplou. Někdo bude muset upravovat pH faktor jednou týdně, jinému to bude stačit třeba jednou za tři neděle, je to velmi individuální. Teprve takto upravenou vodu má smysl chemicky ošetřit chlorovým přípravkem, který zajistí dezinfekci."

Čím častěji se koupete, tím máte víc radosti, ale také práce. Pomůže vám podvodní vysavač - hadice, kterou napojíte na čerpadlo a vysajete s ní dno od hrubších nečistot. A místo chloru mohou lidé citliví na tuto chemickou úpravu použít na čištění UV lampu. Nebo přístroje založené na uvolňování iontů mědi, stříbra a zinku, které ničí bakterie a řasy podobně jako chlor. Všechno ale vyžaduje stálou kontrolu a údržbu. Písková filtrace se musí pravidelně čistit spuštěním protiproudu, závěsná vyjmutím filtru a jeho propláchnutím. Počítejte zkrátka s tím, že když chcete mít soukromé koupaliště čisté, bude vás to stát pár hodin práce týdně.

Životnost a renovace
Gumový bazén obstojí při šetrném používání na zahradě dvě až tři sezony, ocelová konstrukce vyložená fólií zhruba jednou tak dlouho. Cena takového bazénu začíná zhruba na 5000 Kč, připočtěte si k tomu ale pískovou filtraci za cca 11 000 Kč. Vždycky je výhodné hledat akční nabídky.

Jiná akce se vztahuje na bazény zabudované, včetně zastřešení a vytápění solární energií nebo zemním tepelným čerpadlem.

A jaký tedy bazén na celý život? Volte mezi laminátovou nebo polypropylenovou skořepinou (vybírejte z různých velikostí i tvarů) a železobetonovou konstrukcí vyloženou fólií. Z hlediska údržby a oprav je druhá verze praktičtější. Malé protržení fólie lze opravit i bez vypouštění vody speciálním lepidlem, zatímco když praskne skořepina, musíte vodu vypustit a nechat materiál odborně zavařit. Fólie má životnost až 20 let, a jakmile dojde k většímu poškození, můžete ji z betonu strhnout a nahradit novou. "Takovou renovaci doporučujeme například i majitelům starších, keramikou obložených bazénů," vysvětluje výhodu fólie Petr Zavřel. "Na dobře založený starý beton necháte položit novou fólii a bazén bude opět dobře sloužit řadu let."

Odborník doporučuje

Zastřešení
"Kdo má zabudovaný venkovní bazén, určitě brzy přistoupí k jeho zastřešení," tvrdí Petr Zavřel. "Investice do něj je sice srovnatelná se samotným pořízením bazénu, zato se vám bude snáz udržovat čistota vody, protože do ní nebudou padat nečistoty ze vzduchu, a prodloužíte si koupací sezonu. Samotné zastřešení udrží teplotu vody o 4 až 5 stupňů Celsia vyšší, než je v otevřeném bazénu. Někomu bude stačit bublinková solární plachta, která se pokládá každý večer na vodu (bublinkami dolů!) a udrží její teplotu do dalšího dne." Nejjednodušší zastřešení Azuro na oválné bazény 4,9 x 8,9 m je jakýsi pružnými oblouky vyztužený ´stan´. Stojí asi 48 000 Kč, jeho montáž i demontáž je jednoduchá, je praktický i pro bazény nadzemní.

Vytápění
Vyhřívaný bazén, který se dá využívat celoročně, je lákavým snem. V letošním roce se hitem staly také bazény dodávané se zemním tepelným čerpadlem. K nákladům na bazén si ovšem připočtěte ještě cenu zemního vrtu. O něco méně finančně náročný je ohřev pomocí solárních panelů. Obě metody lze určitě doporučit z ekologického hlediska - využívání klasických paliv na vytápění bazénu je nejen velice drahé, ale i nešetrné k životnímu prostředí.

Relaxace ve vířivce
Zatímco velké bazény zajímají jen někoho, kvalitní masážní bazének třeba 1,5 x 2 metry se hodí doslova pro každého. Ideální je umístit ho buď do velké koupelny v domě, nebo poblíž domu, abyste ho mohli užívat po celý rok. Voda v něm je vyhřívaná - ideálně si ji nastavte na teplotu lidského těla, protože pak je podvodní masáž nejúčinnější. Tvarování bazénků se přizpůsobilo rehabilitaci a relaxaci - můžete si v něm poležet i posedět. Spotřeba vody je samozřejmě menší než v bazénu, budete ji ale muset udržovat čistou se stejnou péčí. A cena? Samotná vířivka začíná asi na 150 000 Kč, připočtěte zabudování, rozvody vody, filtraci a smiřte se s tím, že tento luxus vyjde nejméně na 300 000 Kč.

Autor: abl
Klíčová slova: bazén
Související články
Video se připravuje ...