Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zahrada v březnu

Fotografie
15. března 2008 | 15:13

Poradíme vám, kdy a jak správně zastřihávat klematisy, jak pěstovat begónie a co ještě je potřeba udělat v březnu na zahrádce.

Jaro už pomalu ťuká na dveře a zahrádka nás volá... Jak správně zastřihávat klematisy Všechno závisí na tom, jaký druh plamínku na zahradě pěstujeme. Zastřihávání klematisu je ovlivněno dobou kvetení. U druhů kvetoucích v létě, jako jsou Clematis viticella nebo u Jackmannových hybridů, je potřeba sáhnout po nůžkách nejpozději na podzim nebo brzy zjara - a to bez výjimky. Zastřižení až 20-50 cm nad zemí přinese bohatou kvetoucí nádheru, silné výhonky a bujný porost. Jen do půlky Nyní je nutné zastřihnout ty druhy klematisů, které kvetou 2x do roka, tedy v pozdním létě a v září. Pokud je zastřihnete více, budou ty, které pokvetou nejdříve, kvést méně. Květinám však tato omlazující kúra přijde vhod. Jiné druhy Clematis alpina a Clematis montana je nezbytné zastřihávat jen v případě nutnosti, aby se zabránilo jejich přestárnutí. Počkejte na období květu na začátku jara, pak je nůžkami prostříhejte. Během celého léta mají dostatek času, aby stihly dorůst nové hlízy na nadcházející jaro.


Správný střih nejen pro vlasy Stálezelené keře snášejí až na pár výjimek (některé druhy skalníku a hlošina), zastřihávání velmi dobře, proto je můžete zastřihávat až k jejich starším částem. Dokonce i velmi opadavé rododendrony můžete rozsáhlejším střihem zachránit. Jehličnany (s výjimkou tisu) silný zástřih nesnášejí. Proto je důležité, abyste túje a cypřiše zastřihávala pravidelně.


Myslete na begónie Begónie hlíznatá (Begonia tuberhybrida) rozkvete, když ji zasadíte doma už v únoru. Naplňte bedničku nebo misku čerstvou zeminou a dejte do ní hlízy. Důležité: Prohlubenina na hlíze musí směřovat ven, v tomto místě se totiž nacházejí puky výhonků. Na vypouklé části se vytvoří kořeny. Puky zakryjte zeminou a udržujte je vlhké. Umístěte je na světlé a teplé místo (22-26 °C), už brzy vám ukáží první listy. Pak můžete tyto rostlinky zasadit a položit na trochu studenější okno. Ven je dejte až "po třech zmrzlých" v květnu. Včasné zkrácení výhonků vám přinese celistvou, bohatou, barevnou nádheru. Pokud jim dopřejete místo v polostínu na balkoně nebo na terase, vydrží svěží květy až do října.


NA CO NEZAPOMENOUT V BŘEZNU: Připravit řádky Písčitou, suchou zeminu připravte k výsevu: odstraňte z ní nečistoty (kameny, listí...), zeminu nakypřete a zapracujte do ní 1-3 litry kompostu na 1 metr2. Pak řádky prokypřete a přikryjte fólií (až do výsevu). Sběr pastináku Pastinák a petržel byste měla v tomto období postupně ze zahrádky sesbírat. S rostoucími teplotami se tyto rostliny začínají soustředit na tvorbu květu, čímž klesá kvalita kořene. To samozřejmě neplatí pro rostliny, ze kterých chcete získat vlastní osivo. Přesaďte mátu Pokud vám máta příliš vyrostla, můžete ji během suchých, mírnějších zimních dní opatrně přesadit. Kořeny vyryjte rýčem, nalepenou zeminu z nich uvolněte vidličkou a všechny kořenové výhonky odstraňte. Kořen rozdělte a jednotlivé části a zasaďte na nové místo, trochu zalijte a zakryjte vrstvou kompostu.

Klíčová slova: léto, Begónie, jaro, podzim, terasa, Zemina, Hlíza, Alpina
Související články
Video se připravuje ...