Středa 25. prosince 2024
Polojasno 3°C

Čisté kuchyňské spotřebiče

28. února 2008 | 17:25

Investovat trochu času do pravidelného čištění domácích spotřebičů se rozhodně vyplatí. Ušetříte si nejen peníze, ale i nervy.

Kuchyňské spotřebiče vnímáme jako samozřejmost. Tedy až do chvíle, kdy nám začnou vypovídat službu a musíme investovat nemalé částky do jejich opravy, nebo dokonce do koupě nového přístroje. Ale jen čisté spotřebiče fungují na plný výkon. Tak proč zbytečně vyhazovat peníze za energii, když stačí tak málo? Elektrická a plynová trouba Především při pečení, grilování a zapékání prská z pečicího plechu tuk a tekutiny, které se okamžitě připečou na okolní stěny a rošty a při každém dalším použití trouby zapáchají. Čištění: Hned po použití postavte do ještě horké trouby kovovou misku s vařící vodou a nechte ji tam asi 10 minut. Pak mísu vyndejte, špínu po stěnách setřete a troubu nechte vychladnout. Následně naneste speciální sprej na čištění trub, nechte působit a důkladně troubu vytřete. Naše rada: Spálené zbytky koláče dostanete z plechu jednoduchým trikem - položte ještě teplý plech na mokrý hadr. Po 2-3 hodinách připáleniny povolí. Digestoř Na povrchu digestoře nad sporákem a stejně tak i v jeho filtru se při vaření usazuje mastná špína. Tento špinavý film na oceli nebo na umělé hmotě je ideální půdou pro bakterie a plísně. Čištění: Vložky ve filtru byste měly vyměňovat každých osm týdnů. Pokud má digestoř kovový filtr, tak ten můžete čistit pod tekoucí vodou s pomocí saponátu. Mastný film z povrchu digestoře dostanete s pomocí směsi saponátu a nepatrného množství prášku do myček nádobí. Naše rada: Citlivý kryt digestoře nesnese hrubé čisticí prášky. Při čištění nepoužívejte ani drátěnky nebo drsné kartáče. Ideální jsou utěrky z mikrovlákna. Lednička Na skleněných přihrádkách často zůstávají zbytky skladovaných potravin. Aby se v nich nerozbujely plísně, nebo se nestaly zdrojem nepříjemného zápachu, musíte je pravidelně odstraňovat. Čištění: Ledničku nejprve vyprázdněte a vytřete ji vlhkým hadrem (do lavoru s teplou vodou přidejte malé množství univerzálního čisticího prostředku). Nezapomeňte na gumové těsnění na dveřích a na vnější povrch ledničky. Především dveře, které přicházejí denně do kontaktu s mastnými prsty i s kuchyňskými výpary. Naše rada: Ledničku s mrazničkou je potřeba rozmrazit hned poté, co se v ní vytvoří ledová vrstva. Ta totiž izoluje proudění chladu a lednička tak spotřebuje příliš mnoho energie. Vrstva ledu se rozpustí rychleji, když do mrazničky vložíte misku s horkou vodou.

Související články
Video se připravuje ...