Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skandinávská krása a útulnost ve vašem obýváku. Vyzkoušejte těchto 5 designových tipů

22. ledna 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Říká si váš obývák o proměnu? Vneste do něj teplo a harmonii. Stačí pár malých úprav a v pokoji vykouzlíte útulnou atmosféru. Přinášíme skandinávskou porci inspirace, která nadchne každého milovníka trendů a bydlení.

Věděli jste, že Dánové jsou podle průzkumů jedním z nejšťastnějších národů na světě? Důležitou roli hraje právě specifický styl života, díky kterému zažívají méně stresu a napětí. Jmenuje se hygge (čteme „hjuge“) a spočívá v hledání krásy a radosti i v těch nejobyčejnějších momentech. Tento fenomén se dočkal takové popularity, že se brzy rozšířil i do oblasti bydlení. Pokud se poohlížíte po způsobu, jak zútulnit svůj obývací pokoj, hygge styl si jednoznačně zamilujete.

Hygge styl v bydlení aneb 5 prvků, které promění váš obývák v oázu klidu a harmonie  

· Svíčky

Skvělou volbou jsou přírodní svíčky z včelího, kokosového nebo rostlinného vosku, které hoří mnohem déle než parafínové, a navíc uvolňují vůni, i když už nehoří. Zajímavou vychytávku představují svíčky s dřevěným knotem, s nimiž se dočkáte příjemného praskání (připomínající oheň v krbu).

Tip: Pokud nejste fanouškem svíček, místo toho můžete vyzkoušet například vonné tyčinky.

· Deky

Dalším prvkem, který by v hygge obyváku neměl chybět, jsou měkoučké deky a plédy – ideálně ve světlém či teplém odstínu (bílá, béžová, krémová, světle růžová). Velmi oblíbené jsou například deky z ovčí merino vlny, které jsou na dotek krásně jemné a vůbec nekoušou. Využít je můžete i jako přehoz na relaxační křeslo i rozkládací pohovku.

· Koberce

Nádech tepla a útulnosti vnesou do obýváků také malé koberce alias „běhouny“. Při výběru byste se měli opět držet světlých barev a minimalistického stylu (bez vzoru nebo s čistými liniemi). Mohou být vlněné i bavlněné, s krátkým i dlouhým vlasem nebo třásněmi po stranách – záleží jen na vás. Důležité je, aby ladily s podlahou a okolním nábytkem.

· Lampy

s teplým světlem Dále nesmí chybět ani stolní či stojací lampa – zde je klíčové zejména spojení jednoduchého designu a žárovky s bílým/teplým odstínem světla. Jasnou volbou jsou LED žárovky, které mají oproti klasickým až o 85 % nižší spotřebu, a navíc 15krát delší životnost.

· Dřevěné prvky

A na závěr dřevěné prvky. Pro skandinávský styl je typické světlé a teplé dřevo – například ve formě plovoucích podlah nebo parket. Pokud to nenaruší současný styl prostoru, můžete do obýváku pořídit dřevěné poličky, obrazy s dřevěným rámem, popřípadě křeslo a stolek s dřevěnými nožky.

Jakmile máte zařízeno, stačí jen vypnout telefon, zapálit svíčku, zachumlat se do své měkké deky a pustit se do čtení své oblíbené knížky. Nárůst pohody a pokles stresu zaručen.

Video se připravuje ...