Pátek 17. května 2024
Svátek slaví Aneta, zítra Nataša
Oblačno, déšť 20°C

Bezpečné bydlení: Jak se bránit proti zlodějům?

29. července 2009 | 11:39

Víte, že každých 40 minut u nás dochází k vloupání? Nebojte se, na zabezpečení bytu nebo domu není nikdy pozdě. Investice do bezpečného bydlení se vám mnohonásobně vrátí.

Zloději vždycky využívají nejslabší místa bytů a domů. V panelácích to bývají dveře, balkony v přízemí a pozor - už i balkony v posledních patrech, kam se zloději dostávají přes střechu. V rodinných domech jsou terčem jejich pozornosti okna, vedlejší vchody a garážová vrata.

Chraňte své okolí

Nezapomínejte, že první ochrannou linií je plot, brána, případně hlídací pes a vnější osvětlení. Běžná výška plotu se pohybuje kolem 1,6 metru, nižší ploty působí spíše symbolicky. Hezkým a zároveň účinným způsobem oplocení je kombinace plotu s ostrými hroty nahoře a ostnaté keře za oplocením. K plotu patří i brána, která by měla být uzamykatelná, a to mechanicky, elektronicky nebo dálkově.

Dveře jsou základ
Podle zkušeností policie zloději většinou vniknou do příbytku tak, že mechanicky naruší dveře. Tedy žádné používání planžet v zámku nebo roztažení zárubní. Zloději už méně často pracují hlavou, spíš se snaží dveře hrubým násilím vypáčit nebo vyrazit. Bezpečnostní dveře jsou možná pro zloděje lákadlem, ale na druhou stranu se přes ně zloděj dostane jen s velkými obtížemi, proto je bláhovost nepořídit si je, i když vaši známí třeba říkají: ,,Ke kolegovi z práce se zloději vloupali i přes pancéřové dveře."

Bezpečnostní dveře se vyrábějí z masivního materiálu a vsazují se do zárubní, které se musí vylít betonem, jinak je instalace bezpečnostních závor a zámků zbytečná. Pokud zrovna nestavíte a nepořídíte si bezpečnostní dveře hned, máte dvě možnosti: staré dveře vyměnit za nové nebo si koupit přídavné dveře či mříž.

Pořídíte-li si hlídače, musíte ho k hlídání vychovat.
Autor: archiv firmy Next, PROFIMEDIA.CZ

Nové nebo přídavné?
Před instalací obou druhů dveří se nejprve upraví a zpevní dveřní rám.
* Přídavné dveře se instalují na vnitřní stranu původních, dveře jsou pak opancéřované 2-3mm plechem. Za přídavné dveře zaplatíte zhruba 15 000 Kč (+ montáž + zámek).
* Zcela nové dveře jsou druhou možností. Jejich cena je podobná, ale výrazně se zvyšuje podle kvality designu. Myslete i na zámek - vložku zámku by mělo zakrývat bezpečnostní kování - štít, který zamezuje nasunutí páky (hasáku) zvnějšku dveří.

Vyztužte okna
Nejjednodušší a nejúčinnější ochranou před zloději je mříž. Pořídíteli si hezké kování, stylově tím doplníte exteriér domu. Pokud jste odpůrkyní života za mřížemi, zaplaťte si okna s tvrzeným sklem nebo - což je o něco jednodušší - opatřete sklo v oknech speciální fólií. Takové sklo sice lze rozbít, ale nevysype se a pro zloděje tvoří nepříjemnou překážku. Ochranné fólie na sklo stojí 250-700 Kč/m2. Vhodné jsou i uzamykatelné kliky na oknech. Na klasických pantech můžete také instalovat pojistky zabraňující vysazení okna. Dobrým, i když drahým nápadem jsou venkovní stahovací rolety.

Aktivujte poplašné zařízení

Pokud se pachateli přece jen podaří vniknout do objektu, je potřeba, aby se o tom okamžitě vědělo. K tomu slouží elektronické zabezpečovací systémy. Fungují tak, jak to znáte z filmů: na vchodové dveře se instaluje magnetický kontakt, který signalizuje jejich otevření. V dosahu dveří se umístí ovládací panel. Pokud po vstupu do bytu zadáte do určité doby správný kód, systém se neaktivuje. Jednotlivé místnosti chrání detektory pohybu a rozbití skla. Stejně tak detektory otevření oken vyhlásí při aktivaci hlasitý poplach, který je slyšet po celém okolí a zloděje odradí, aby pokračoval ve vloupání. Pokud nejste v dosahu, musí policii v takovém případě zavolat pozorní sousedé.

Co je PCO?

Někdo volí i napojení poplašného systému na PCO - pult centralizované ochrany. Okamžitý výjezd zásahové skupiny je nasnadě (možností je samozřejmě více, například poplašné zařízení může poslat nejprve SMS do vašeho mobilu apod. Poraďte se s odborníky, jaký systém zabezpečení je pro vaše obydlí nejvhodnější. Kompletní elektronické zabezpečení na rodinný dům pořídíte zhruba za 25 000-90 000 Kč.


Bezpečnostní dveře označuje Česká asociace pojišťoven stupni 1-4. Vybírejte dobře a pamatujte si: čím více uzamčených bodů na dveřích, tím lépe. K výbavě dobrých dveří patří i bezpečnostní kukátko a řetízek. Bezpečnostní dveře stojí 10 000-25 000 Kč.

 

Autor: abl
Klíčová slova: bydlení, zloděj, bezpečí
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...