Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak vykouzlit teplo domova? Postačí vhodný koberec

1. prosince 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Domov. Místo, kde je nám dobře a kde se cítíme v bezpečí. Tedy alespoň tak by to mělo být. Tvoří jej samozřejmě hlavně lidé, s nimiž tento prostor sdílíme. Leč domov z bytu či domu dělají také věci, které jej zútulní. Dodají mu tu správnou atmosféru a hřejivý pocit – teplo domova.

Při zařizování budoucího domova se většina z nás snaží, aby vše dohromady ladilo a celkově vytvořilo příjemný a doslova zabydlený dojem. K navození takové nálady leckdy postačí pár drobností, příkladně polštáře na gauči, teplá deka, záclony či závěsy anebo koberec. Právě ten má přidanou hodnotu. Zateplí interiér a izoluje, což oceníme zejména v tomto období.

Koberce představují důležitou a rovněž oblíbenou součást bydlení, poskytnou naší domácnosti právě onu útulnost. Jejich neopomenutelná funkce zateplení nespočívá pouze ve fyzické a praktické podobě. To znamená, že nejde jen o kus materiálu na podlaze. Důležité je, abychom teplo vnímali i pocitově.

Autor: Koberce Trend
          

A jak vybrat ten správný? Takový, co bude zdobit, ladit, navodí příjemné duševní rozpoložení a ještě splní účel, který od něj očekáváme? Návod je jednoduchý. Neukvapovat se a jít na to s rozmyslem!

Před koupí koberce je nutné si uvědomit, co od koberce očekáváme, tedy jaká bude jeho budoucí funkce. Volba se totiž odvíjí od jeho umístění, plánované zátěže a důvodu, proč jej chceme v daném místě mít. Podle toho pak zvolíme materiál a tloušťku. Stejně důležitá je velikost, respektive rozhodnutí, zda koberec zakryje celou podlahu nebo jenom nějakou část.

Koberce bývají nejčastěji součástí obývacích či dětských pokojů a ložnic. Zde plní funkci hlavně zateplovací a designovou. Do obýváku eventuálně obývací části konkrétní místnosti i ložnice si můžeme dovolit dekorativní koberec s vysokým vlasem. Do dětského pokoje je vhodné pořídit silnější koberec, který dobře izoluje chlad od podlahy. Tento typ podlahové krytiny pak přispívá i k úspoře peněz na vytápění, a zateplí domov od podlahy.

Autor: Koberce Trend

Co se týká dalších prostor domu či bytu, nejsou koberce výjimečné ani v předsíních, na chodbách nebo kuchyňských koutech. Naopak. V tomto případě se předpokládá větší zatížení, a tedy častější a pravděpodobně náročnější čištění. Doporučují se tak výrobky s nižším chlupem.

Málo lidí ví, že koberec je vhodnou podlahovou krytinou pro alergiky, je-li vhodně zvolen a udržován v čistotě, může působit na principu filtru a zmenšit množství prachu vznášejícího se ve vzduchu.

Ať už se rozhodneme pro koberec takový či makový, podstatné je, aby ladil nejen s interiérem, ale i s našimi představami a potřebami. Zkrátka, aby vytvořil příjemné místo, kam se budeme rádi vracet a budeme cítit teplo domova.

Autor: Koberce Trend

Video se připravuje ...