Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak vyzrát na drahé energie? Začněte od vyúčtování!

31. srpna 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Kdo z vás fakturu za elektřinu či plyn držel někdy v ruce, jistě bude souhlasit, že vypadá trošku děsivě. Rozklíčovat roční vyúčtování za elektřinu nebo plyn nemusí být ale tak složité, jak se na první pohled možná zdá. Když se naučíte v přehledu o spotřebě správně orientovat, možná dokonce přijdete na to, kde zbytečně platíte víc, než je nutné.

Asi se shodneme, že první, co ve vyúčtování za energie hledáme, je výše nedoplatku nebo v tom lepším případě přeplatku. Pokud nechcete být při zúčtování nemile překvapeni, pak si dobře s vaším dodavatelem plynu a elektřiny nastavte výši záloh. Společným cílem by měl být výsledek co nejvíce blížící se nule. Tedy stav, kdy zálohy nejsou ani příliš vysoké, ale ani nízké. Optimální výše záloh se stanovuje s ohledem na spotřebu za několik let zpátky, u takzvaných nefixovaných produktů se odvíjí od aktuální ceny zemního plynu nebo elektřiny. Tento ukazatel napoví, jak si dlouhodobě vedete, zda spotřeba spíše stoupá nebo se v průběhu příliš nemění.

Jak hospodaříte s energiemi

Zajímat by vás měla i celková spotřeba, ta představuje klíčový ukazatel, jak vlastně s energiemi zacházíte. Toto číslo si pak srovnejte s celkovou spotřebou z vyúčtování za minulé roky a můžete si jednoduše udělat obrázek, jak se vaše spotřeba (ne)mění. Pokud se vám za poslední rok zásadněji navýšila, ale přitom situace u vás v domácnosti je víceméně stále stejná, měli byste začít přemýšlet nad úspornými opatřeními, která povedou ke snížení spotřeby.

Co si ještě ohlídat?

Pozornost byste měli věnovat také takzvané distribuční sazbě a kapacitě hlavního jističe, které ovlivňují výši poplatků za elektřinu. Například běžně vybavená domácnost má obvykle jednotarifovou sazbu, kterou na faktuře naleznete pod kódem D01d či D02d. Pokud se elektřina využívá k vytápění, ohřevu vody nebo k dobíjení elektromobilu, distributor přidělí dvoutarifovou sazbu s kódem například D25d, D26d nebo D57d a po dobu chodu takového zařízení (bojler, přímotop, tepelné čerpadlo) vám dodavatel účtuje nižší cenu, po zbytek dne pak ve vysokém tarifu vyšší cenu.

Údaj o hlavním jističi je také uveden na faktuře. Obvykle ho najdete pod označením kupříkladu 3x16 A nebo 3x20 A a podobně. Na jeho kapacitě závisí takzvaná platba za jistič neboli platba za rezervovaný příkon. Výše této platby závisí na kapacitě jističe a distribuční sazbě. Čím je jistič silnější, tím je platba vyšší. Ověřte si, zda váš jistič kapacitně odpovídá vybavení domácnosti a není předimenzovaný, ať zbytečně neplatíte peníze navíc. Optimální kombinace jističe a distribuční sazby může přinést úspory v řádu stokorun až několika tisíc za rok.

Na co má a nemá vliv dodavatel?

Dále byste se měli alespoň základně orientovat v pojmech jako je regulovaná a neregulovaná část ceny. Regulovaná je stanovena prostřednictvím Energetického regulačního úřadu a tvoří ji poplatky za distribuci, činnost operátora trhu nebo podpora výroby z obnovitelných zdrojů. Na tuto část ceny nemá váš dodavatel žádný vliv. Neregulovanou část tvoří platba za silovou elektřinu či plyn a poplatek za služby dodavatele. Tedy je to ta část, kterou můžete ovlivnit výběrem svého dodavatele.

Spotřebu kontrolujte průběžně

Abyste měli o své spotřebě průběžný přehled, sledujte pravidelně stav elektroměru a plynoměru. Jestliže zaznamenáte, že vám čísla na měřidle skokově vzrostla, zpozorněte a hledejte příčinu. Vlastní kontrola měřidel, takzvaný samoodečet, vám pomůže také ve chvíli, kdy chcete mít jistotu, že údaj o spotřebě elektřiny nebo plynu, kterou vám dodavatel uvádí na vyúčtování, odpovídá skutečnému odběru.

Nyní už ve zkratce víte, že vyúčtování nemusí být strašákem, ale dobrým pomocníkem, díky kterému lze ušetřit. Až vám příští přehled vyúčtování za energie přistane do schránky, budete si od teď vědět rady co s ním.

Video se připravuje ...