Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Oblačno, déšť se sněhem 2°C

Provensálská kuchyně

21. února 2008 | 12:34

Kuchyně ve Francii jsou vždy řešeny s ohledem na pohodu při stolování a právě provensálský styl je českému vkusu velmi blízký. Přesvědčte se o tom.

Znovu se vrací prvky, které většinou spojujeme s tradičními kuchyněmi. Velmi oblíbený je provensálský styl, který vychází z typických kuchyní francouzského venkova. Základní prvky provensálské kuchyně: * Jednoduché bílé nebo barevně natřené dřevěné skříňky. * Velká starožitně působící trouba. * Bílý hluboký keramický dřez se starožitnými kohoutky. * Nástěnná nebo stropní tyč na nádobí. * Volně stojící pracovní stůl. * Příborník s vystaveným porcelánem. * Proutěný nebo kovový volně stojící regál na zeleninu. * Směs porcelánu na poličkách. Tipy a triky, jak si zařídit kuchyň v provensálském stylu: * Vyberte si prvky, které se vám nejvíce líbí, a pracujte s nimi, snažte se vyhnout přezdobenosti a vyumělkovanosti. * Použijte tradiční materiály, jako jsou terakota, mramor a žula, starožitně vypadající obkladačky, smaltové a keramické nádoby. Terakotové dlaždice jsou teplejší než kamenné dlaždičky a dodávají místu sytou barvu, časem i zajímavou patinu. * K provensálskému stylu patří barevné stěny s drsnou omítkou a ručně malované výrazné talíře. Vhodná je terakotová barva v kombinaci s olivově zelenou, levandulovou, červenou, žlutou a s výraznou modrou. Tato barevná kombinace připomíná mořské zátoky a teplo Středozemí. * Neměly by chybět měděné pánve a litinové hrnce, které můžete zavěsit na viditelném místě. * Namísto toho, abyste láhve s olivovým olejem ukrývala ve skříňce, vystavte je na poličce. Na okenním parapetu můžete pěstovat třeba bazalku nebo oregano. * Nerez nádobí nebo sklo by v takovém typu kuchyně působily nepatřičně.

Související články
Video se připravuje ...