Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Proměna obýváku: Zmizely starý gauč i obří stěna, přibyla kamna

14. května 2015 | 06:00

Manželé v předdůchodovém věku toužili po obýváku s krbovými kamny a s větším množstvím světla a prostoru. Nevěděli si však rady s tím, jak a kde začít. Redakce časopisu Nové proměny bydlení pro ně připravila návrh, jak by mohl pokoj vypadat po rekonstrukci. 

 

Prostor Obývací pokoj o rozměrech 5,2 × 4,2 m s nevyužívaným průchodem do zahrady. Nefunkční byl i komín.

Problém Kompletní změna včetně podlahy a vložkování komínu se zdála být příliš velkým oříškem. Bez toho by však nebyla proměna dotažena do konce.

Řešení Výběr světlé podlahy a změna výmalby zvětšily prostor. Odlehčený nábytek celý prostor povznesl a provzdušnil. 

DŘÍVE Meruňková výmalba stěn, i se stropem samozřejmě, celoplošný koberec a hutná tmavá nábytková sestava. Obrovská sedací souprava zabírala téměř celý pokoj. Kdo by to neznal.
Autor: Nové proměny bydlení

DŘÍVE Uspořádání obývacího pokoje odpovídalo představám o bydlení v osmdesátých letech. Obrovská sedací pohovka je dnes už dávno přežitá, doporučuje se umístit raději více samostatných sedacích prvků, které se mohou lépe přizpůsobit aktuální situaci a v nichž se sedící netísní se sousedem.
Autor: Nové proměny bydlení

PŮDORYS – 1. VARIANTA Obrovskou sedačku jsem nahradila menší, ale doplnila ji taburetem a pohodlným křeslem. Samostatně stojící nábytek je flexibilní, dá se s ním snadno manipulovat. V místě současných krbových kamen byla původně televize, která je nyní integrována mezi zavěšené skříňky. Vedle kamen vzniklo i místo na ukládání dřeva.
Autor: Nové proměny bydlení

VARIANTA 2 Neutrální krémovou barevnost pokoje jsem doplnila výraznější výmalbou na stěně vedle kamen a k té pak postavila dvě křesla s jednoduchým taburetem z papíru. Líbí se mi, že je tu větší prostor pro dozdobení podle vlastních představ. V rohu místnosti splynuly krémové police s barvou stěny, knihovna je tak skoro neviditelná. Velké hodiny tvoří protiváhu barevné stěně.
Autor: Nové proměny bydlení

PŮDORYS – 2. VARIANTA V této variantě jsem navrhla zazdít nepoužívané dveře do zahrady, stejně jako okénko do kuchyně – jako podávací okno totiž také nikdy nesloužilo. Prostor je tak podstatně klidnější. Na novou stěnu vedle krbu jsem umístila televizi. Sedačka i stolek jsou z palet, krásné voňavé dřevo vzbuzuje klidnou atmosféru.
Autor: Nové proměny bydlení

...
Autor: Nové proměny bydlení

Text a vizualizace: Gabriela Nováková
Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení
Autor: wall
Video se připravuje ...