Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vajíčka naměkko nebo na hniličku? 9 věcí, které musíte vědět o vaření vajec

  • Věděli jste, že o tom, zda slepice bude snášet bílá či hnědá vejce rozhoduje barva kožních laloků v místě, kde mají slepice uši?
    9. května 2015 | 06:00

    Všichni je máme v lednici. Míchaná jsou skvělou snídaní, s koprovkou si je dáváme k obědu, večer perfektně doplní salát. Neobešli bychom se bez nich ani při přípravě koláčů, buchet a dezertů. Vajíčka jsou zkrátka jednou z nejdůležitějších potravin v naší kuchyni. Přesto o nich spoustu věcí nevíme. 

  • Hnědá versus bílá


    Rozdíl mezi bílými a hnědými vajíčky není nijak zásadní. Větší rozdíly jsou mezi jednotlivými chovy.
    Autor: Shutterstock.com
    Na Velikonoce všichni sháníme ta bílá, abychom je mohli dobře obarvit, jindy ale zase raději kupujeme ta s hnědou skořápkou. Panuje totiž mýtus, že jsou lepší a jejich žloutky mají tmavší barvu. Pravda je ale taková, že hnědá vejce nejsou kvalitnější než bílá, jak se mnozí domnívají. Obvykle jsou ale větší, tím pádem i dražší, a mají o něco pevnější skořápku. Barva vajec ale nesouvisí s barvou peří, jak si většina lidí myslí. O tom, zda slepice bude snášet bílá či hnědá vejce totiž ve skutečnosti rozhoduje barva kožních laloků v místě, kde mají slepice uši.
  • Na velikosti záleží

    Na velikosti záleží...
    Autor: shutterstock.com
    Přijdete do obchodu a vezmete první balení vajíček, které vám přijde pod ruku, aniž byste přemýšleli o tom, jak velká vajíčka vlastně kupujete? Jenže není vejce jako vejce. Proto jsou označena písmeny, která vám prozradí, jak těžká jsou.

     

    S - malá - do 53 g
    M - střední - 53-63 g    L - velká - 63-73 g
    XL - extra velká - nad 73 g

     

    Není ale pravda, že nejvetší vajíčka jsou nejlepší. Složení je stejné, je ovlivňováno krmnou směsí. Liší se jen poměr žloutek – bílek. Malá vejce snáší mladé nosnice, jejich velikost se zvětšuje se stářím slepic.

  • Pozor na pukavce

    Když vejce uvaříte, musíte je ještě na chvíli hodit do ledové vody, jinak se nepřestanou vařit.
    Autor: Shutterstock.com
    To, zda jsou vajíčka čerstvá, poznáte poměrně snadno. Pomůže vám výška vzduchové bubliny na tupém konci vejce. Čím je vejce starší, tím je bublina větší a vejce lehčí. Sami si můžete udělat jednoduchý test. Vejce ponořte do sklenky s vodou. Pokud zůstane u dna, je čerstvé. Když plave uprostřed, je starší. Když zůstane plavat na hladině, je staré a je lepší ho použít jen na pečení.
  • Někdo to rád naměkko

    Vejce obsahují hodný cholesterol. Nic se ale nemá přehánět.
    Autor: Shutterstock.com
    Uvařit vajíčka tak, aby chutnala každému, je někdy věda. Na vaření používejte větší kastrůlek, vejce vkládejte do studené vody a přiveďte k varu. Vždy mějte po ruce kuchyňský budík nebo hodinky a odměřte si dobu vaření. Ta záleží na tom, v jaké úpravě chcete vejce jíst.

     

    Vejce naměkko vařte 2–3 minuty, vejce nahniličko (se ztuhlým bílkem, ale vláčným středem) vařte 5–6 minut. Vejce natvrdo nechte v rendlíku vařit 10 minut. Pokud budete vejce vařit déle, žloutky budou mít nazelenalý okraj a budou vysušené. Věděli jste, že nejstravitelnější formou je úprava na hniličku a nejhůře stravitelné je vejce natvrdo?

  • Aby nepopraskala

    Vejce musí mít v hrnci dostatek prostoru.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud chcete zabránit popraskání skořápky během přípravy, nechte vejce před vařením ohřát na pokojovou teplotu. Do vody na vaření přidejte sůl a použijte tak velkou nádobu, aby na sebe vejce nenarážela. Ideální je také přidat do vody, ve které vejce vaříte, trochu octa.
  • Jak vařená vejce oloupat

    Vajíčko je nejen dobré, ale i zdravé
    Autor: profimedia.cz
    Aby se vajíčka dobře loupala, po uvaření je slijte a prudce zchlaďte ve studené vodě. Tím také zastavíte var a vejce budou mít přesně tu konzistenci, kterou máte rádi. Paradoxem je, že čím čerstvější vajíčka jsou, tím hůře se vám budou loupat. Mají totiž hodně pevnou skořápku, která ale po pár dnech zkřehne, protože se z ní odpaří voda. Jestli se tedy chystáte uvařit si vajíčka, sáhněte raději po těch, která už máte třeba týden doma.

     

    To musíte vyzkoušet!

     

    Také vás nebaví loupat natvrdo uvařená vajíčka? Naučíme vás, jak je rychle a snadno zbavit skořápky během pár vteřin.

    Video se připravuje ...
    Vajíčka oloupaná za pár sekund? S naším video návodem to zvládne každý! • VIDEO: Adam Balažovič, Lenka Chvostová

  • Teplota je důležitá

    Barva vajec se liší podle toho, jakou barvu měla slepice.
    Autor: Shutterstock.com
    Špatným skladováním a nevhodnou teplotou vejce rychle ztrácejí na kvalitě a případně se i kazí. Teplota při skladování vajec nesmí překročit 18 °C. Doporučená teplota pro uskladnění je ale od 5 do 8 °C. Důležité je nevystavovat vajíčka prudkým změnám teploty, protože kdyby se orosila, stoupá riziko, že začnou plesnivět. Přestože výrobci do dveří lednice umisťují speciální držáčky na vajíčka, není tohle místo pro jejich skladování vůbec vhodné. Jde totiž o nejteplejší místo v lednici, a to kvůli častému otevírání. Vajíčka proto uložte co nejvíc dozadu, kde je nejchladněji.
  • Hlídejte si trvanlivost

    Vejce je významný zdroj bílkovin s vyváženým obsahem kyselin.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Pozor si dejte také na to, jak dlouho vajíčka v lednici máte. Za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší než devět dnů po snášce. Trvanlivost vajec činí 28 dní po snesení. Pokud tedy kupujete vejce z obchodu, zjistíte datum snášky po odečtení 28 dnů od minimální trvanlivosti. Po uplynutí devítidenní lhůty už je vhodné používat vejce pouze k vaření nebo pečení.
  • Cholesterolu se nebojte

    O tom, jestli jsou vejce zdravá nebo ne, se vedou léta spory.
    Autor: Shutterstock.com
    Vyhýbáte se vajíčkům, protože zvyšují obávaný cholesterol? Nemusíte. Jde o pouhý mýtus. Cholesterol obsažený ve vaječném žloutku podle aktuálních výzkumů u zdravých lidí nezvyšuje hladinu krevního LDL, tedy špatného cholesterolu. Ve vejcích obsažená kyselina linolová a lecitin naopak přispívají k jeho snížení.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...